Baby eating

Goda matvanor börjar med smaker, konsistenser och kladd

Små barn behöver träna på olika smaker och konsistenser för att kunna utveckla goda matvanor. Men vad är bra att tänka på och vad säger forskningen?

Runt sex till sju månaders ålder tar barn ett stort steg i att lära sig äta genom att erbjudas smakprover. Nu introduceras fler måltider vid sidan av bröstmjölk eller modersmjölkersättning. Det handlar om barngröt, barnmatsvarmrätter, grönsaks- och fruktpuréer och plockmat. Barn mellan sex och tio månader befinner sig i en viktig period i sin utveckling av ätbeteendet. Då inträffar ett ”konsistensfönster”, vilket innebär att hjärnan är extra mottaglig att ta till sig olika konsistenser.

Barnmat och grönsaker

Tips: Pimpa den köpta barnmaten

Pimpa gärna barnmaten eller barngröten med finhackade örter eller finrivna råa rotfrukter, grönsaker eller frukter för att uppmuntra barnet att testa ännu fler smaker och konsistenser. Våga prova ovanliga råvaror som kålrabbi, majrova, kålrot, gulbeta och rättika.

Alla sinnen är med och utforskar

Uppmuntra barnets nyfikenhet att utforska mat genom att låta fler sinnen få vara med. Låt barnet titta, känna, lukta och smaka på maten. Maten upplevs inte endast inuti munnen utan även runt om och det är inte enbart vad som hamnar i munnen som är av betydelse.

Mat som spottas ut har också utvecklat ätandet.

Kladd är bra

Vuxna har ibland en tendens att snabbt torka upp eller plocka undan mat som hamnat på fel plats. Det behövs en stor portion tålamod när barnet upptäcker en ny värld av smaker och konsistenser med hjälp av munnen, tungan, fingrarna, näsan och ögonen. Kladdet har en viktig funktion genom att matens smaker och konsistenser runt om munnen stimulerar munnens och tungans motorik. Till och med mat som spottas ut har vidrört gommen och utvecklar ätandet, motoriken och framtida matpreferenser.

Baby eating.
Baby eating.
Låt sinnesupplevelser och en stor portion av smaker, konsistenser och tålamod visa vägen i barnets matäventyr.

Det går att börja innan första tanden

Små barn kan suga, gnaga, slicka på och finfördela mjuk mat i munnen utan att tänderna har kommit fram. Grövre konsistenser introduceras stegvis från ungefär åtta månaders ålder då lite mer tuggmotstånd behövs. Hur snabbt det går för barnet att hantera grövre konsistenser är individuellt. Föräldrarnas roll är att vara lyhörda för barnets signaler och fokusera på barnets vilja och nyfikenhet att äta, oavsett om barnet grimaserar, spottar ut, petar, kladdar eller slukar maten.

Pappa matar barn med sked

Visste du att?

När barn får smaka på en ny eller mer utmanande smak eller konsistens kan det hända att de grimaserar och ibland skakar på huvudet. Det betyder inte att de inte tycker om maten de prövat, utan snarare att de reagerar på en ny eller annorlunda matupplevelse. Om barnet visar att det vill pröva igen så är det bara att servera. Att ge barn ett stort utbud av smaker och konsistenser tidigt i livet ökar deras framtida chanser att äta näringsrikt och varierat.

Ju större variation av smaker och konsistenser ett barn erbjuds att träna på desto större är chansen att barnet kommer äta varierat från olika livsmedel och konsistenser i framtiden. Låt sinnesupplevelser och en stor portion av smaker, konsistenser och tålamod visa vägen i barnets matäventyr.

Publiceringsdatum: januari 2023
Skribent: Ulrica Johansson, forskare, dietist och gastronom. Ulrica doktorerade vid Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studien.

Läs mer:

Fler artiklar om framtidens goda matvanor.

Grönare val på barnmatshyllan

Grönt och gott från oss på Semper.