Bebis äter mat - från Semper Barnmat

Barn som inte äter

De flesta barn har stunder när de vägrar att äta, och det har sina naturliga orsaker. Men det kan vara bra att veta hur man kan tänka och agera för att hitta den där matglädjen.

Ett barn sitter på ett bord och äter med sked.

Så får du barnet att äta

Om ditt barn envist kniper igen munnen när du serverar maten med en sked, behöver du inte oroa dig. Det är viktigt att inte truga i barnet mat eftersom det kan göra matstunden till en kamp som kan hålla i sig under en längre tid. Lusten går liksom aptiten i vågor och om barnet inte äter under en period kan du servera välling eller gröt. Små barn klarar vanligtvis att reglera sitt matintag på egen hand. Du behöver därför inte bli förvånad eller stressad om barnet ena dagen endast äter majsen och inget annat. Nästa dag är det kanske bara pastan som går ner. Över en längre tid brukar det bli bra.

När ska man kontakta BVC?

Ifall du ändå är orolig för att ditt barn inte får i sig tillräckligt mycket att äta, kan du kontakta din BVC för att få tips och råd.

Ha tålamod med nya maträtter, smaker och konsistenser 

Det är bra att våga prova nya smaker och konsistenser. Låt det ta tid och ha mycket tålamod, eftersom det kan ta många smakportioner innan barnet lär sig att tycka om en ny smak. Du kan behöva prova flera gånger och vid olika tidsperioder. Du kan även testa olika smaker (mildare och starkare) för att se vad just ditt barn föredrar. Konsistens och temperaturer på maten kan också påverka; kall havregrynsgröt kanske fungerar utmärkt, men inte varm.

Sluta mata på natten

Från 4–6 månaders ålder brukar barn inte längre behöva mat på natten – så länge de fortsätter att följa sin viktkurva. En del barn som vaknar på natten vill ha välling för att kunna somna om. Om du som förälder börjar att ge välling nattetid så vänjer sig barnet vid det och det kan vara svårt att sluta. Äter barnet ordentligt under dagen behövs oftast ingen välling på natten och en del barn som äter dåligt under dagen börjar att äta bättre om du slutar att ge nattmål. 

Om barnet vaknar på natten kan ett tips vara att ge barnet lite vatten, alternativt lite mindre mängd välling. Gör förändringen stegvis så att både du och ditt barn kan hitta lugn och ro att sova hela natten.

Hur mycket ska ett barn äta per dag? 

Hur mycket barn äter är individuellt och går i perioder. Så länge ditt barn är nöjt och växer som det ska behöver du inte vara orolig. Barn är duktiga på att själva äta så mycket som de behöver. Låt barnet bestämma själv och försök att äta på regelbundna tider

Sempers Barnmatsskola

Matkrångel? Här är två filmer som kanske kan hjälpa dig:

Matkrångel - När barnet inte vill äta
Matkrångel - Hur mycket ska mitt barn äta?