Header baby - baby eating porridge

Börja med gröt och välling

Små barn brukar ha lätt för att tycka om både gröt och välling och det kan du börja servera när ditt barn är runt 6 månader.  Det passar både till frukost och mellanmål, eller som kvällsmål. Gröten och vällingen från Semper är gjord på havre och mjölk från svenska gårdar och är berikade med bland annat järn, kalcium och vitaminer för att ditt barn ska få en mättande och näringsrik måltid.  

Välling från Semper Barnmat

Varför ger man välling?

7 av 10 barn i Sverige dricker välling – ett superlivsmedel fullt av vitaminer, mineraler och järn. När barnet är runt 4–6 månader behöver järnförrådet som barn föds med fyllas på. Därför är vår järnberikade välling och gröt, ett bra komplement till ditt barns dagliga kost. Om ditt barn har känslig mage eller har ett tillfälligt magproblem kan vår Havrevälling eller Majsvälling vara ett bra alternativ.

Våra vällingar
En bebis insvept i en filt och hållandes i en bok.

Introducera gluten

Semper har två grötar som där det är tillsatt 1 gram vetemjöl per portion för att göra dem lämpliga för glutenintroduktion: Havregröt från 4 månader och Fruktgröt från 6 månader.

Introducera gluten långsamt

Börja med välling – när och hur

Du kan börja ge ditt barn välling från 6 månaders ålder, eller när ni känner er redo. Vi har välling för barn i alla åldrar. Så här gör du:

  • Börja med en liten portion (50 eller 100 milliliter). Låt barnet avgöra hur mycket det vill äta. 
  • Fortsätt att ge en liten portion under en längre period för att gradvis introducera välling. Om barnet verkar tycka om vällingen och må bra av den kan du öka mängden lite i taget. Det viktigaste är att alltid lyssna på barnet, det är du som förälder som känner ditt barn bäst. 
  • Gör vällingstunden till en mysig godnattstund, ett mättande mellanmål eller en bra frukost. Allt efter vad som känns bäst för er familj.  


Barn kan vara skeptiska mot nya smaker och konsistenser – och det är inget konstigt. Om ditt barn till en början inte gillar välling eller annan mat du provar, kan du behöva testa det flera gånger. Tänk på att aldrig tvinga eller truga i barnet mat. Erbjud mat och låt barnet bestämma.

Barngröt från Semper Barnmat

Börja med gröt – bra för små magar

Precis som med vällingen går det bra att börja med gröt från 6 månaders ålder. Gröt kan ätas när som helst under dagen, till frukost, lunch, mellanmål, middag eller kvällsmål. De flesta barn älskar gröt för den goda smaken och konsistensen. Gröt är bra mat för magen. När du serverar gröt från Semper kan du vara trygg med att den innehåller allt ditt barn behöver. Du behöver inte lägga till mjölk eller extra fett. Gröten kan serveras både varm och kall och blandas enkelt ut med vatten. Gröt innehåller massor av viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler som till exempel järn. Järn är väldigt viktigt för växande barn och eftersom den gröt du kan köpa i barnmatshyllan är järnberikad, uppmuntrar Livsmedelsverket att du serverar den till ditt barn. En portion av Sempers gröt täcker en tredjedel av barnets dagsbehov av järn. Gröt innehåller också fibrer som minskar risken för förstoppning.  

Våra barngrötar

Variera gröten

Det finns gröt baserad på olika råvaror och ingredienser – med eller utan smak. Variera gärna gröten så att ditt barn får prova olika sorter och hitta sina favoriter. Du kan antingen köpa färdiga smaker eller så kan du variera grötens smak och konsistens själv genom att tillsätta till exempel:

  • kokos
  • små bitar av kokt frukt
  • fruktpuré
  • riven morot eller äpple

Om du gör hemlagad gröt till barnet så tillsätt alltid järn och lägg gärna till en frukt som innehåller vitamin C. Det ökar nämligen upptaget av järn. 

 

Mjölkfri gröt och välling

Vår mjölkfria gröt och välling är utformade så att de ska innehålla precis lika mycket näring som vår traditionella gröt och välling med mjölk. I de mjölkfria produkterna har vi ersatt mjölken med protein från havre och ärta, för att se till att produkterna har den höga proteinkvalitet som växande barn behöver.

Gott, mjölkfritt och med mild smak

Mjölkfria produkter med alla goda egenskaper som välling och gröt ska ha, men specifikt anpassade för barn med mjölkproteinallergi och laktosintolerans.

Mer gröt & välling från Semper

Läs gärna mer om vår gröt- och vällingprodukter: