Header Baby - little baby eating

Börja med smakportioner

Ett barn som får bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning, verkar nöjt och går upp i vikt behöver egentligen ingen annan mat före sex månaders ålder. Både bröstmjölk och modersmjölksersättning ger den energi och näring som barnet behöver under de första 6 månaderna (D-droppar rekommenderas som tillskott till alla barn).
 

Att tänka på när ni ska börja med smakportioner

Smaksensationer

Vid 4-6 månader är det vanligt att en del barn börjar intressera sig för mat och om man vill så kan man låta barnet få små smakprover av mat, så kallade smaksensationer. Är barnet intresserat kan barnet få smaka dagligen och om intresset är lägre kan barnet smaka någon gång ibland.

Rådet är att smakproverna ska vara kryddmåttsstora. Enklast är om man låter barnet smaka något av mjuk och lös konsistens från den egna tallriken. Det gör inget om maten man erbjuder innehåller lite salt då mängderna det handlar om är små. Man kan också låta barnet smaka lite barngröt eller någon färdig barnmatspuré.

Smakportioner

Vid 6 månaders ålder rekommenderas att alla barn erbjuds små smakportioner av mat dagligen som successivt ökas på så att barnet lär sig äta. De första dagarna så räcker det med någon tesked. Under tiden som man börjar med smakportioner fortsätter man att ge bröstmjölk/tillskottsnäring för att barnet ska få i sig vad det behöver av energi och näring. I början, när matportionerna är små, behövs mer bröstmjölk/tillskottsnäring än när barnet längre fram äter mer mat. Tillskottsnäring (BabySemp 2) är anpassad för barn från 6 månaders ålder och innehåller bl.a. lite mer energi, men framförallt mer järn än modersmjölksersättning för att tillgodose barnets ökade järnbehov. Det finns inga direkta riktlinjer hur snabbt man kan/ska öka den fasta maten från 6 månaders ålder, utan man brukar säga att barnets intresse får styra. I början handlar det mest om att barnet ska få vänja sig vid nya smaker och konsistenser för att senare lära sig tuggrörelser så man behöver inte vara orolig om barnet vill gå långsamt fram.

Hur börjar man?

På Livsmedelsverkets hemsida finns en lista över livsmedel som man bör undvika att ge till barn under 1år. I övrigt så kan man låta barnet prova det mesta så länge maten har mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. Ett tips är att börja med mer neutrala, beska och syrliga smaker då söta smaker, som t.ex. frukt, är det som brukar gå lättast, men det finns i dagsläget inga allmänna rekommendationer för vad man ska börja med. Det finns inte heller någon rekommendation om när på dagen man ska erbjuda smakportionen. Det viktigaste är att välja en tidpunkt när barnet är piggt och på bra humör. Man kan välja att antingen laga egen mat, ge barnmat på burk eller en kombination av båda. Till hemlagad mat rekommenderar man att tillsätta 1tsk olja eller flytande margarin (gärna rapsolja eller rapsoljebaserat matfett) per portion. Till den färdiga barnmaten behövs inget extra fett då den redan innehåller en lagom mängd.

Läs mer om att börja med vanlig mat >>