Header Baby - little baby eating

Börja med smakportioner

Ett barn som är nöjt och växer som det ska, behöver ingen annan mat än bröstmjölk eller modersmjölksersättning före 6 månaders ålder. Från 4 till 6 månaders ålder är en bra tidpunkt för att erbjuda smakportioner, eller smaksensationer som det också kallas, lite i taget (parallellt med amning eller ersättning) så att ditt barn steg för steg vänjer sig vid fast föda.

 

Att tänka på när ni ska börja med smakportioner/smaksensationer!

Hitta rätt tidpunkt för smakportioner

Börja med smakportioner i lugn och ro. Välj vid vilket mål du vill börja ge smakportionerna, till exempel en tidpunkt när barnet brukar vara piggt och på bra humör. Många börjar med smakportioner vid lunchen mitt på dagen, eftersom det så småningom blir många barns första huvudmål. Men du kan lika gärna börja vid middagstid, eller till frukost. 

Börja med en barngröt eller en puré. Du kan antingen köpa färdig puré i burk, eller så kan du göra den själv. Om du väljer att laga purén själv bör du vara extra noga när du väljer råvaror. Eftersom små barn är mycket känsliga måste råvarorna vara av allra högsta kvalitet. I hemlagad mat är det bra att lägga till en klick matfett eller olja, gärna rapsolja. Om du serverar puré från en barnmatsburk behöver du inte tillsätta extra fett.

Börja med en liten mängd – runt en tesked kan vara lagom de första gångerna – och öka sakta och mängderna lite i taget. Nya smaker kan ta tid att vänja sig vid, så ta det i ditt barns takt.

Låt barnet bestämma takten

När ni börjar med smakportioner lär sig barnet att använda tungan, läpparna och svalget på ett nytt sätt. Om maten kommer ut igen så behöver inte det betyda att barnet inte gillade den, utan att barnet övar på att få ner maten. Du kan med tålamod fortsätta att bjuda på en liten sked även om maten inte alltid stannar kvar i munnen, så länge ditt barn visar nyfikenhet. Men tvinga aldrig barnet att äta något som det inte vill ha. Och försök att inte vara alltför flitig med att torka bort matrester runt barnets mun eftersom motoriken i tunga och läppar tränas upp när barnet försöker fånga upp det som hamnar utanför.

Prova olika smaker

Alla barn är olika och lär sig äta mat olika snabbt så det är viktigt att inte stressa. Låt ditt barn få tid på sig att vänja sig vid den nya maten och de nya smakerna. Börja gärna med de sura och bittra smakerna innan du börjar med de söta.

Från smakportion till måltid

Beroende på när du serverat de första smakportionerna och hur väl de tas emot blir det så småningom dags för större portioner och mer lagad mat för din bebis. Lunchen är en bra måltid för att gå över till större portioner. Då är barnet oftast som piggast efter förmiddagsluren och aptiten är på topp.

Läs mer om att börja med vanlig mat här.