Header Baby - baby eating strawberries

Lär barnet äta själv

När små barn ska lära sig att äta själva, undersöker de maten med både munnen och händerna. Innan barnet har full koll på motoriken kan en och annan måltid hamna på golvet och ibland kanske mer hamnar utanför munnen än innanför. Men för varje försök lär sig barnet mer och mer.

3 tips som underlättar när barnet börjar att äta själv

  • Ha en vaxduk på golvet under barnstolen och låt barnet ha kläder som är lätta att tvätta – eller varför inte ta av tröjan helt? Då blir det lättare att städa upp efter måltiden.
  • Ha tallrikar, glas och bestick som klarar av att åka i golvet för det kommer att hända. Det är en del av utvecklingsfasen där motoriken tränas. Dessutom upptäcker barnet ofta fascinerat att skedar som kastas på golvet, plockas upp.
  • Har du en bebis som vägrar att äta? Truga inte i barnet mat utan låt måltiden vara en trevlig och lugn stund. Välling kan också vara ett bra komplement till barn som vägrar att äta.

Om du är orolig för att ditt barn inte äter, kontakta BVC.

Lär barnet att äta med egen sked

När barnet kan hålla i en sked börjar det bli dags att låta det öva på att äta själv. Här är några tips för att övningsstunden ska bli så enkel som möjligt: 

  • Använd två skedar och ge den ena till barnet. Mata sen barnet som vanligt i normal takt, men pausa då och då för att se om barnet tar upp mat själv med sin egen sked. Om det behövs kan du visa hur man ska föra maten till munnen. 
  • Uppmuntra ditt barn att använda skeden när den glöms bort. Gör det till någonting roligt och visa inte irritation om barnet till exempel spiller mycket.  
  • Låt gärna barnet plocka och känna på maten. Det kanske kan tyckas motstridigt eftersom man helst vill att det ska lära sig att äta med sked, men barnet behöver få undersöka sin mat och har ett behov av att ”kladda”.  
     
Barn äter mellis
Kom ihåg att övning ger färdighet – och ha tålamod.  

Vill du lära dig mer om hur man kan introducera mat?

Läs vidare på: