BArn äter Oat bowl mellanmål vid ett bord

Din guide till mellanmål för barn

Både stora och små behöver äta näringsrikt och regelbundet för att hålla orken uppe. Där fyller mellanmålet en viktig funktion, speciellt för små barn som behöver äta lite men ofta.

Fem till sex planerade måltider om dagen med två till tre timmars mellanrum brukar vara lagom. Då kan du säkra en jämn blodsockernivå utan att påverka tänderna negativt och slipper kanske hungriga och trötta barn. 

Undvik att ge barn något ätbart mellan de planerade måltiderna, så att barnet orkar äta ordentligt när ni sitter till bords.

Mjölkfri gröt från Semper
Lecture 4th of OCT

Vad?

Barngröt är ett bra mellanmål, liksom en liten smörgås tillsammans med en bit frukt och dryck. Även våra vällingar fungerar bra som mellanmål, eller som bas till exempelvis smoothie. Prova gärna något av våra grötrecept, som till exempel de här goda grötpinnarna.

Hur?

Försök att undvika en snabb mellis i farten. Det är svårare att känna mättnad och skapa goda matvanor när man är på språng. Sitt hellre ner tillsammans vid ett dukat bord och bjud på en lagom portion som gör att ditt barn orkar med ännu mer lek och bus. 

Bärpannkaka för barn från 6 mån

Spännande recept på mellanmål att testa hemma

Visst kan inspirationen tryta ibland. Lugn, vi hjälper dig. Kanske kan några av våra recept på plockmat passa till dagens mellanmål.

Psst… var försiktig med tillsatt socker

Var och en som känt orken försvinna i takt med att hungern kryper på vet hur lätt det är att ta till en söt dricka, några kex eller en godisbit som ett snabbt mellanmål. Men söta mellanmål är ingen bra idé varken för vuxna eller små barn. Sambandet är tydligt mellan socker och problem som karies och övervikt.  Därför är det viktigt att redan tidigt introducera goda matvanor, även vid mellanmålet. Spara sötsakerna till mer speciella och festliga tillfällen. I vårt sortiment finns endast mellanmål utan tillsatt socker.

Mellanmål från Semper

– Utan tillsatt socker.