En familj om tre ler mot varandra.

Ge inte det här till barn under 1 år

Barn kan äta det mesta av maten som resten av familjen äter. Men en del livsmedel innehåller vissa ämnen som barn bör barn undvika eller vänta med till efter 1 års ålder. 

Gröna bladgrönsaker och rödbetsjuice

Ge inte gröna bladgrönsaker som exempelvis salladsblad, ruccola och spenat eller rödbetsjuice före ett års ålder. De innehåller mycket nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen. Små barn är särskilt känsliga för nitrat och nitrit, som i för stora mängder påverkar kroppens förmåga att transportera syre i blodet.

Grön potatis

Grön potatis ska alla undvika, både vuxna och barn, eftersom det innehåller solanin – ett ämne som kan ge magont, kräkningar och diarré. Det kan också finnas solanin i vanlig potatis, strax under skalet. Skala därför alltid all potatis som du ger till barn under ett år.

Honung

Barn under 1 år ska inte äta honung. Men varför är honung farligt för barn? Honung kan innehålla bakteriesporer av bakterien Clostridium botulinum som kan utveckla ett farligt gift. Botulism är en sällsynt matförgiftning men mycket allvarlig om den inträffar.

Opastöriserad mjölk

Servera inte ditt barn opastöriserad mjölk, då den kan innehålla skadliga bakterier. Därför bör varken vuxna eller barn dricka opastöriserad mjölk.

Riskakor och risdrycker

Både riskakor och risdrycker innehåller arsenik. Små barns kroppar är känsligare än vuxnas. Därför ska man enligt Livsmedelverket vänta med dessa två livsmedel tills barnet är 6 år. De rekommenderar även att du inte serverar mer än 4 portioner ris, risgrynsgröt eller andra risprodukter per vecka. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om detta.

Salt

Under ditt barns första år ska du inte salta maten eller servera mat som innehåller mycket salt. Läs mer om salt här.

Socker

För att undvika att ditt barn i tidig ålder vänjer sig vid alltför söt smak, bör du inte servera drycker med tillsatt socker och drycker sötade med sötningsmedel under det första året.

Hela nötter och jordnötter

Servera gärna nötter i finfördelade bitar och i små mängder till ditt barn. Men servera inte hela nötter eftersom de lätt fastnar i halsen. Läs mer om nötter här.

Fänkålste

Undvik att servera fänkålste innan barnet är 4 år.

Källa: Livsmedelsverket

Muffins
Baby eating.
Vegetarisk mat

Hur ska man tänka kring vegetarisk kost?

Mer grönt är bra för både barnet och för planeten! Läs mer om vad du behöver tänka på när du serverar vegetarisk mat till barn.

Barn & vegetarisk mat

Laga egen mat

För dig som vill laga egen barnmat har vi massor med recept på bra och näringsrik mat till barn, såväl under som över 1 år!