Barn äter gröt från Semper

Mjölkfri gröt och välling

Mjölkproteinallergi är en av de vanligaste födoämnesallergierna och förekommer hos ungefär 2–3% av alla spädbarn. Allergin behandlas genom att äta en mjölkfri kost, det vill säga, genom att utesluta mjölkprotein ur barnets mat. Förutom att undvika mjölkprodukter följer barn med mjölkproteinallergi samma kostråd som andra barn.

Mjölkproteinallergi växer bort hos de allra flesta barn, ofta före 3 års ålder. Det är därför viktigt att följa upp och utvärdera om ditt barn succesivt kan börja äta mat och dryck med mjölkprotein igen, så att kosten inte begränsas i onödan. Lär dig mer >>

Mjölkfri gröt och välling till barn

Gott, mjölkfritt och med mild smak

Vår mjölkfria gröt och välling är utformade så att de ska innehålla precis lika mycket näring som vår traditionella gröt och välling med mjölk. I de mjölkfria produkterna har vi ersatt mjölken med protein från havre och ärta, för att se till att produkterna har den höga proteinkvalitet som växande barn behöver. Fettet i mjölken är utbytt mot vegetabiliska fetter från solroskärnor, raps och kokos. Produkterna är även berikade med vitaminer och mineraler som t.ex. järn, kalcium och D-vitamin, så att du kan vara trygg i att ditt barn får all den näring som behövs.

Mjölkfri gröt och välling från 6 månader

Den mjölkfria gröten och vällingen från 6 månader är naturell i sin smak och baserad på havre och majs. Vår mjölkfria gröt från 6 månader kan även användas för att ge små smakprov, dock tidigast från 4 månaders ålder*. Toppa gärna gröten med valfria mosade bär, frukter eller grönsaker för att låta ditt barn utforska olika smaker. 
 
* Om barnet får små smakprov av mat och gröt fortsätter du amma eller ge modersmjölksersättning precis som tidigare. Helamning eller modersmjölksersättning eller både och, rekommenderas under barnets första 6 månader. 

Mjölkfria produkter med alla goda egenskaper som välling och gröt ska ha, men specifikt anpassade för barn med mjölkproteinallergi och laktosintolerans.

Mjölkfri gröt och välling från 1 år

I takt med att barn växer är det bra att vänja dem med mer fiber i kosten. Vällingen och gröten från 1 år är baserad på fullkornshavre, majs och råg, och innehåller därmed mer fiber än våra mjölkfria produkter som är för barn från 6 månader. 1-års produkterna är också milt smaksatta med torkad frukt och bär.

Barn och nappflaska

Viktiga kalcium

För barn täcks 90–95% av kalciumbehovet av just mjölk och mjölkprodukter, vilket gör mjölk och mjölkprodukter till en viktig källa för kalcium. För att tillgodose kalciumbehovet hos barn med mjölkproteinallergi är det därför viktigt att välja kalciumberikade mjölkersättningsprodukter. Vår mjölkfria gröt och välling är berikade med kalcium, och är därmed en bra kalciumkälla för barn med mjölkproteinallergi. 

Barn äter Semper Gröt

Havre + ärta = komplett protein

Visste du att det är så mycket som 20 aminosyror som vi behöver få i oss via kosten? Aminosyrorna utgör proteinets minsta byggstenar – små, men livsviktiga! Animaliska proteiner (protein från t.ex. mjölk och kött) innehåller alla dessa aminosyror, vilket gör animaliskt protein till en naturlig källa till hög proteinkvalitet. Då det inte finns några vegetabiliska proteiner av riktigt samma höga kvalitet, behöver man därför kombinera olika proteinkällor för att få ett komplett protein. Havre och ärta är en perfekt kombination som ger en komplett aminosyraprofil och ett högkvalitativt protein till vår mjölkfria gröt och välling.

Pappa matar sin bebis

Frågor & svar: Mjölkfri gröt & välling

Varför har ni tillsatt ärtor i de nya mjölkfria produkterna? 

Vi tillsätter både havreprotein och ärtprotein i vår mjölkfria gröt och välling då dessa proteiner tillsammans ger ett högkvalitativt protein som växande barn behöver. I tidigare produkter användes endast havreprotein men som då behövde kompletteras med fria aminosyror (proteinets minsta byggstenar) för att ge motsvarande proteinkvalitet, så för att skapa en ännu mer naturlig produkt, dessutom med bättre smak (då aminosyror är beska), har vi tagit bort aminosyrorna och ersatt dem med ärtprotein istället.

Forskningsstudien OTIS har påvisat fördelar med att barn lär sig att tidigt tycka om smaken av olika grönsaker, bär och frukt för att därigenom äta mer vegetabilier genom livet. De mjölkfria grötarna med protein från havre och ärta ger en smakprofil som kan hjälpa barnet att träna sina smaklökar av alternativa proteinkällor.

Bland frågor och svar kan du läsa mer om våra mjölkfria produkter.

Se alla frågor & svar om mjölkfritt