Recept - Pasta med kyckling & grönsaker - Semper Barnmat

Barnmat - Barnmatskvalitet

Barnmat styrs av en lag med mycket hårdare regler än för vanliga livsmedel. Det kallar vi barnmatskvalitet. Det kräver såklart allra största noggrannhet från alla oss som tillverkar barnmat för de minsta. Och det tycker vi är bra!

Barnmatskvalitet - Semper Barnmat

Visste du att?

Barnmatsråvaror…

…är renare än de du hittar i butiken. Det är för att svensk lag är så hård att bara de bästa råvarorna får bli barnmat.

Barnmatskvalitet betyder att gränsvärdena för tungmetaller, mögelgifter och bekämpningsmedel är mycket strängare i barnmat än i annan mat. Barnmat innehåller dessutom varken konserveringsmedel, färgämnen eller sötningsmedel. Precis som det ska vara.

Barnmatskvalitet betyder att råvaror som används i barnmat är de allra bästa som går att få tag på. När du serverar ditt barn en god måltid från en barnmatsburk, kan du vara helt säker på att den innehåller det ditt växande barn behöver och att den är lagad med de allra finaste råvarorna.

Barnmat innehåller inga...
  • konserveringsmedel
  • färgämnen
  • sötningsmedel

Tusen gånger mindre bekämpningsmedelsrester

Barnmatskvalitet innebär ytterst låga gränsvärden av till exempel bekämpningsmedelsrester. Till exempel får och kan jordgubbarna som du köper i affären innehålla tusen gånger mer bekämpningsmedelsrester än jordgubbarna vi använder.

Barnmatskvalitet och tungmetaller

Tungmetaller som till exempel kadmium och bly som finns i våra jordar tas upp av spannmål och andra grödor. Därför väljer vi jordar med omsorg för att klara kraven på barnmatskvalité i våra råvaror. I dag är det inte ovanligt att jordar är förorenade och har högre nivåer av tungmetaller. Gränsvärdena för tungmetaller i barnmat är mycket lägre än för annan mat och vi handplockar våra leverantörer för att säkerställa att halten hålls låg.

Vi säkerställer även att de skördar av havre som vi använder har låg halt av kadmium. Endast en liten del av all havre som odlas för livsmedel i Sverige, väljs ut till barnmat.

Jordgubbe - Semper Barnmat

Noggranna kontroller för mögelgifter

Spädbarn och små barn tar lättare skada än vuxna av oönskade ämnen som mögelgifter. Mögelgifter förekommer ofta i till exempel torkade frukter och nötter och i spannmål som inte har torkat ordentligt efter skörd. Vi har noggranna kontroller som säkerställer att barnmaten är bra och att den håller sig till gränsvärdena.

Absolut inget konserveringsmedel

Konserveringsmedel är enligt lag förbjudet i barnmat. Istället konserveras barnmat genom värmebehandling. När undertrycket i exempelvis en barnmatsburk släpper hörs ett klickljud som garanterar att den har varit korrekt försluten. När du har öppnat en burk eller en pouch ska den behandlas som en färskvara.