Smakportion blomkål
STEP-metoden

Blomkål - recept till Stepmetoden

Recensioner

(2 röster)

(2 röster)

Portionerna i recepten är tänkta att räcka till 9 st provsmakningstillfällen, men eftersom aptiten varierar så kan fler portioner behövas. Recepten är utformade när barnet ska börja smaka och konsistensen ska vara slät, därför bör en finmaskig sil användas. När ditt barn blir något äldre (7-9 mån) kan det räcka att bara mixa med stavmixer.

  • Tillagningstid
    20 minuter
  • Portioner
    ca 1,5 dl färdig puré
  • Svårighetsgrad
    Lätt
Spara receptet

Gör så här

  1. Mät upp 150 g grovt (1-2 cm kuber) hackad blomkål och 150 g vatten i en kastrull med lock.

  2. Värm till kokning, låt koka i ca 10-15 min, smaka/prova om bitarna känns mjuka.

  3. Slå av kokvattnet men spara det i separat kärl.

  4. Blanda bitarna med 1 msk kokvatten och tillsätt 1 tsk matfett, gärna rapsoljebaserat, men det går också bra att välja det matfett du har hemma.

  5. Mixa slätt med stavmixer, justera eventuellt konsistensen med 1-2 msk kokvatten.

  6. Låt svalna och förvara i rena glasburkar med lock i kylskåp i max 3 dagar.

  7. Smakproverna kan förvaras i kylskåp i max 3 dagar. Men de kan ju förstås också frysas in. Lägg den avsvalnade purén i en plastpåse och platta till en tunn kaka eller i iskubslådan, frys. Sedan kan man bryta/ta fram lämpliga bitar och tina i mikrovågsugn eller kylskåp.