Kålrot - recept till Stepmetoden
Kålrot kan fungera som ersättare till majrova, om du inte kan få tag på det. Recepten är tänkta att räcka till 9 st provsmakningstillfällen. Beroende på barnets ålder, och intresse vid introduktion, så kan mängden på smakproven variera, från ett kryddmått och uppåt och receptet kan därför räcka till fler tillfällen eller att man kan behöva tillaga mer puré. Recepten är utformade när barnet ska börja smaka och konsistensen ska vara slät, därför bör en finmaskig sil användas. När ditt barn blir något äldre (7-9 mån) kan det räcka att bara mixa med stavmixer.
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: ca 1,5 dl färdig puré
Svårighetsgrad: Lätt
Ingredienser
- 150 g grovt (1-2 cm kuber) hackad kålrot
- 150 g vatten
- 1 tsk matfett
Gör så här:
1. Mät upp 150 g grovt (1-2 cm kuber) hackad kålrot och 150 g vatten i en kastrull med lock.
2. Värm till kokning, låt koka c:a 15-25 min, smaka om bitarna känns mjuka.
3. Slå av kokvattnet men spara det i separat kärl.
4. Blanda bitarna med 1 tsk matfett, gärna rapsoljebaserat, men det går också bra att välja det matfett du har hemma.
5. Mixa slätt, justera eventuellt konsistensen med 1-2 msk kokvatten.
6. Låt svalna och förvara i rena glasburkar med lock i kylskåp max 3 dagar.
7. Smakproverna kan förvaras i kylskåp i max 3 dagar. Men de kan ju förstås också frysas in. Lägg den avsvalnade purén i en plastpåse och platta till en tunn kaka eller i iskubslådan, frys. Sedan kan man bryta/ta fram lämpliga bitar och tina i mikrovågsugn eller kylskåp.