STEP-recept, puré med morot, potatis & färs
STEP-recept

Morot, potatis, färs, pepparrot, dill och senap

Recensioner

(2 röster)

(2 röster)

Fortsätt laga barnmat enligt STEP och prova en ny maträtt med smak av pepparrot, dill och senap. Gott, hemlagat och med nordisk smak! Detta barnmatsrecept baseras precis som övriga STEP-recept på forskning om hur man får barn att äta mer grönsaker. Beroende på barnets ålder, och hur långt ditt barn kommit på sin matresa, kan portionsstorleken variera. Receptet kan därför räcka till mer än en måltid. Konsistensen varierar också beroende på ålder enligt receptet. Måltiden är noga näringsberäknad för att passa barn i de olika åldrarna.

 • Tillagningstid
  25–35 minuter
 • Portioner
  1 portion
 • Svårighetsgrad
  Mellan
Spara receptet

Recept från 6 mån: Gör så här

 1. Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.

 2. Skala och hacka potatis och morot i små bitar (ca 1x1x1 cm till 1,5x1,5x1,5 cm).

 3. Lägg i potatis, morot, färs och senapskorn i en gryta med vattnet. Koka upp och småkoka ca 10 minuter under lock. Under tiden, skala och riv pepparroten fint och ställ åt sidan.

 4. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer och tillsätt finriven pepparrot, dill, ditt val av matfett och grädde. Mixa till en slät konsistens som barnet klarar av att äta. Späd ev. med vattnet.

 5. Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl sluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.

Recept från 8 mån: Gör så här

 1. Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.

 2. Skala och tärna potatis och morot i ½ cm bitar.

 3. Lägg i potatis, morot, färs och senapskorn i en gryta med vattnet. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter under lock. Under tiden, skala och riv pepparroten fint och ställ åt sidan.

 4. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning.  Häll allt i en liten mixer och tillsätt ditt val av matfett och grädde. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns lite bitar kvar för att vänja sig vid grövre konsistens. Späd ev. med vattnet. Rör i finriven pepparrot och dill.

 5. Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet

Recept från 12 mån: Gör så här

 1. Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.

 2. Skala och tärna potatis och morot i 1 cm bitar.

 3. Lägg i potatis, morot, färs och senapskorn i en gryta med vattnet. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter under lock. Under tiden skala och riv pepparroten fint och ställ åt sidan.

 4. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer och tillsätt ditt val av matfett och grädde. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns bitar kvar. Späd ev. med vattnet. Rör i finriven pepparrot och dill.

 5. Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.

  Vad innebär det egentligen att ett recept är STEP-märkt? Läs om hur forskarna fick barn att äta mer grönsaker med STEP-recepten!