STEP-recept, puré med persiljerot, ärtor & krasse
STEP-recept

Potatis, gröna ärter, persiljerot, morot och krasse

Recensioner

(2 röster)

(2 röster)

Fortsätt upptäcka spännande, nordiska smaker med STEP-recepten! Detta barnmatsrecept baseras precis som övriga STEP-recept på forskning om hur man får barn att äta mer grönsaker. Beroende på barnets ålder, och hur långt ditt barn kommit på sin matresa, kan portionsstorleken variera. Receptet kan därför räcka till mer än en måltid. Konsistensen varierar också beroende på ålder enligt receptet. Måltiden är noga näringsberäknad för att passa barn i de olika åldrarna.

 • Tillagningstid
  25–35 minuter
 • Portioner
  1 portion
 • Svårighetsgrad
  Mellan
Spara receptet

Recept från 6 mån: Gör så här

 1. Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.

 2. Skala och hacka potatis och persiljerot i små bitar. Finhacka löken. Ta fram gröna ärter från frysen.

 3. Lägg i potatis, persiljerot och lök i en gryta med vattnet. Koka upp och småkoka ca 10 minuter under lock. Under tiden, skala och riv moroten fint och klipp krassen och ställ åt sidan.

 4. Lägg i gröna ärter och låt sjuda ytterligare ½ minut.

 5. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer och tillsätt finriven morot, krasse, ditt val av matfett och grädde. Mixa till en slät konsistens som barnet klarar av att äta. Späd ev. med vattnet.

 6. Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.

Recept från 8 mån: Gör så här

 1. Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.

 2. Skala och tärna potatis och persiljerot i ½ cm bitar. Finhacka löken. Ta fram gröna ärtor från frysen och låt tina.

 3. Lägg i potatis, persiljerot och lök i en gryta med vattnet. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter under lock. Under tiden, skala och riv moroten fint och klipp krassen och ställ åt sidan. 

 4. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning.  Häll allt i en liten mixer och tillsätt gröna ärtor, ditt val av matfett och grädde. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns lite bitar kvar för att vänja sig vid grövre konsistens. Späd ev. med vattnet. Rör i finriven morot och krasse. 

 5. Låt svalna och servera barnet.  Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.

Recept från 12 mån: Gör så här

 1. Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.

 2. Skala och tärna potatis och persiljerot i 1 cm bitar. Finhacka löken. Ta fram gröna ärter från frysen och låt tina.

 3. Lägg i potatis, persiljerot och lök i en gryta med vattnet. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter under lock. Under tiden skala och riv moroten fint och klipp krassen och ställ åt sidan.

 4. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer och tillsätt ditt val av matfett och grädde. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns bitar kvar. Späd ev. med vattnet. Rör i gröna ärter, finriven morot och krasse.

 5. Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.

  Vad innebär det egentligen att ett recept är STEP-märkt? Läs om hur forskarna fick barn att äta mer grönsaker med STEP-recepten!