Grönsaksnuggets för barn från 6 mån
Från 6 månader

Recept - Grönsaksplättar (nuggets) med extra järn

Recensioner

(2 röster)

(2 röster)

Med detta recept blir det lätt som en grönsaksplätt att introducera nya smaker! Goda, smakrika nuggets som låter ditt barn prova på en spännande kombination av rotfrukter och nordiska kryddor. Dessutom är plättarna rika på järn. Perfekt att servera som plockmat så barnet kan öva på att hålla och äta plättarna själv. Receptet i de olika varianterna passar barn från 6 månader, 8 månader samt 10 månader och uppåt.

  • Tillagningstid
    30 min
  • Portioner
    6-8 plättar
  • Svårighetsgrad
    Lätt
Spara receptet

Till barn mellan 6–8 mån:

  1. Ta fram ärtorna från frysen och låt dem tina.

  2. Mixa alla ingredienser (utom pankomjöl/ströbröd och rapsolja) i en bunke med en mixer eller med en stavmixer till en slät smet.

  3. Forma smeten till små nuggets/plättar, ca 6–8 st och vänd dem i pankomjöl/ströbröd på båda sidorna.

  4. Stek nuggetsen/plättarna några minuter på varje sida tills de är genomstekta och har en lätt gyllene färg.

  5. Låt svalna och servera. Toppa gärna med klickar av grönsakspuré, t.ex. med grönsaks- eller bärpuré från STEP-metoden.

Till barn mellan 8–10 månader:

  1. Ta fram ärtorna från frysen och låt dem tina.

  2. Blanda ihop allt i en bunke utom pankomjöl/ströbröd och rapsolja. Dela ärtorna i mindre bitar med en gaffel eller mixa en kort stund med stavmixer i bunken tills ärtorna är delade.

  3. Forma små nuggets/plättar (ca 6–8 st) och vänd dem i pankomjöl/ströbröd på båda sidorna.

  4. Stek nuggetsen/biffarna några minuter på varje sida tills de blir lätt gyllne och genomstekta.

  5. Låt svalna och servera. Toppa gärna med klickar av grönsakspuré, t.ex. med grönsaks- eller bärpuré från STEP-metoden.

Till barn från 10 månader:

  1. Ta fram ärtorna från frysen och låt dem tina.

  2. Blanda ihop allt i en bunke (låt ärtorna vara hela) utom pankomjöl/ströbröd och rapsolja.

  3. Forma smeten till plättar, ca 4–5 st och vänd dem i pankomjöl/ströbröd på båda sidorna.

  4. Stek plättarna matfett/rapsolja några minuter på varje sida tills de blir lätt gyllne och genomstekta.

  5. Låt svalna och servera. Toppa gärna med klickar av grönsakspuré, t.ex. med grönsaks- eller bärpuré från STEP-metoden.

    Tips! Plättarna kan förvaras 1–2 dagar i kylskåp, men är allra godast nystekta.

     

     

    Ett STEP-märkt recept!

    Våra STEP-märkta recept innehåller en stor mängd gröna ingredienser och är rika på smaker som är bra för små barn att träna på. Recepten är noggrant framtagna för att tillgodose barns behov av näring och för att göra liten påverkan på vår planet. Lär dig mer om STEP-märket och forskningen bakom >>