Laga barnmat med mer grönsaker och rotsaker

Tips till dig som ska laga STEP-recepten

Ta er vidare på smakresan och fortsätt laga grönare och mer smakrik barnmat med STEP-recepten. Nu finns nya STEP-märkta recept för nyfikna barn (och föräldrar) som vill upptäcka fler spännande, nordiska smakkombinationer. Recepten är uppbyggda med en metod som återkommer i alla recept, där vissa steg, mått och ingredienser är detsamma. När du gjort några recept och kommit in i hur recepten är utformade kommer tillagningen gå snabbare. Nu kör vi!

Mängd

Recepten har ingått i OTIS-studien och är noga näringsberäknade och kontrollerade för att passa ett barn i dessa åldrar. Recepten mellan 6–12 månader ger en mängd som motsvarar ca 190 gram, d.v.s. som en barnmatsrätt i glasburk. Recepten från 1 år ger en mängd som motsvarar ca 235 gram, vilket är mängden för en barnmatsrätt i glasburk för den åldern.

Beroende på barnets ålder och hur långt ditt barn kommit på sin matresa, kan portionsstorleken variera. Receptet kan därför räcka till fler än en måltid. Måltiderna kan förvaras 1 dag i kylskåp, alternativt frysas in samma dag efter tillagning.
Barnmat lagad med STEP-recept

Konsistens

Mixa barnmaten till en slät konsistens/puré då barnet är från 6 månader. Vissa råvaror i recepten som t.ex.: havreris, mathavre och kvarngryn, kan behöva mixas lite längre tid för att bli slät i konsistensen. Dock kan det finnas kvar en viss struktur av dessa livsmedel, som barnet oftast uppskattar och klarar av. Rör runt med en sked innan du matar barnet för att se att allt mixats till önskad konsistens.  

Från 8 månader är det bra om barnmaten inte är helt slät efter att du mixat den. Utan låta mindre bitar finnas kvar. Därför är recepten från 8 månader och uppåt lite annorlunda upplagda i tillvägagångssättet, genom att vissa råvaror blandas ner i slutet av receptet.

Definitioner som finns i receptens tillvägagångssätt 

  1. Små bitar = cirka 1 x 1x 1 cm till 1,5 x 1,5 x 1,5 cm
  2. Små tärningar = cirka 0,5 x 0,5 cm   

Frysta majskorn

I recepten ingår frysta majskorn. Valet av frysta majskorn beror på att vissa varumärken med majskorn på burk/tetra innehåller socker och salt. Däremot finns det varumärken med majskorn på burk/tetra som inte innehåller socker och salt. Så ha koll på det om du inte väljer frysta majskorn.

Barn som äter

För att tillaga recepten är det bra att ha:

  • en hushållsvåg
  • ett rivjärn med mycket fin rivyta
  • en liten gryta med lock
  • en mixer eller stavmixer
  • en skärbräda
  • en kniv
  • en måttsats (dl, msk, tsk och krm) 
  • en timer 

Till STEP-recepten

Publiceringsdatum: oktober 2022 
Skribent: Ulrica Johansson, forskare, dietist och gastronom. Ulrica doktorerade vid Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studien.