Smakportion äpple
STEP-metoden

Äpple - recept till STEP-metoden

Recensioner

(9 röster)

(9 röster)

Smakportioner på äpple är spännande för de små! Recepten är tänkta att räcka till 9 st provsmakningstillfällen. Beroende på barnets ålder, och intresse vid introduktion, så kan mängden på smakproven variera, från ett kryddmått och uppåt och receptet kan därför räcka till fler tillfällen eller att man kan behöva tillaga mer puré. Recepten är utformade när barnet ska börja smaka och konsistensen ska vara slät, därför bör en finmaskig sil användas. När ditt barn blir något äldre (7-9 mån) kan det räcka att bara mixa med stavmixer.

 • Tillagningstid
  20 minuter
 • Portioner
  ca 1,5 dl färdigt mos
 • Svårighetsgrad
  Lätt
Spara receptet

Gör så här

 1. Riv 2 äpplen (ca 250 g) på den grova sidan av rivjärnet.

 2. Lägg det rivna äpplet i en kastrull och tillsätt 1-2 msk vatten, koka på svag värme under lock ca 5-15 min. Eller värm i mikrovågsugn med lock 750 W 2-3 min.

 3. Smaka av, bitarna är kokta när du kan pressa sönder dem med tungan.

 4. Mixa med mixerstav och pressa det mixade genom en finmaskig sil alternativt lägg de kokade bitarna i en finmaskig sil och pressa igenom så det blir en fin slät puré.

 5. Låt svalna och förvara i rena glasburkar med lock i kylskåp i max 3 dagar.

 6. Smakproverna kan förvaras i kylskåp i max 3 dagar. Men de kan ju förstås också frysas in. Lägg den avsvalnade purén i en plastpåse och platta till en tunn kaka eller i iskubslådan, frys. Sedan kan man bryta/ta fram lämpliga bitar och tina i mikrovågsugn eller kylskåp.