Puré med gröna ärtor
STEP-metoden

Ärtor - recept till Stepmetoden

Recensioner

(2 röster)

(2 röster)

Dags att laga ärtpuré! Det här brukar bli en favorit hos de små smakuptäckarna! Portionerna i recepten är tänkta att räcka till 9 st provsmakningstillfällen, men eftersom aptiten varierar så kan fler portioner behövas. Recepten är utformade när barnet ska börja smaka och konsistensen ska vara slät, därför bör en finmaskig sil användas. När ditt barn blir något äldre (7-9 mån) kan det räcka att bara mixa med stavmixer.

 • Tillagningstid
  20 minuter
 • Portioner
  ca 1,5 dl färdig puré
 • Svårighetsgrad
  Lätt
Spara receptet

Gör så här

 1. Mät upp 150 g frysta gröna ärtor och 1 msk vatten i ett mikrovågsugnssäkert kärl med lock.

  Alt. på spis: Mät upp 150 g frysta gröna ärtor och 150 g vatten i en kastrull med lock.

 2. Värm i mikrovågsugn på 750 W i 2 min, rör om och värm ytterligare 2 min.

  Alt. på spis: Värm till kokning, låt koka ca 5 min. Slå av kokvatten men spara det för spädning. 

 3. Tillsätt 1 tsk matfett till ärtorna, gärna rapsoljebaserat, men det går också bra att välja det matfett du har hemma.

  Alt. på spis: Blanda i 2 msk kokvatten och tillsätt 1 tsk matfett till ärtorna, gärna rapsoljebaserat, men det går också bra att välja det matfett du har hemma.

 4. Mixa med stavmixer till slät konsistens, tillsätt eventuellt kokat vatten för lösare konsistens. Pressa genom en finmaskig sil för att ta bort skal.

 5. Låt svalna och förvara i rena glasburkar med lock i kylskåp i max 3 dagar.

 6. Smakproverna kan förvaras i kylskåp i max 3 dagar. Men de kan ju förstås också frysas in. Lägg den avsvalnade purén i en plastpåse och platta till en tunn kaka eller i iskubslådan, frys. Sedan kan man bryta/ta fram lämpliga bitar och tina i mikrovågsugn eller kylskåp.