Puré med gröna ärtor
STEP-metoden

Ärtor - recept till Stepmetoden

Recensioner

(11 röster)

(11 röster)

Dags att laga ärtpuré! Det här brukar bli en favorit hos de små smakupptäckarna! Recepten är tänkta att räcka till 9 st provsmakningstillfällen. Beroende på barnets ålder, och intresse vid introduktion, så kan mängden på smakproven variera, från ett kryddmått och uppåt, och receptet kan därför räcka till fler tillfällen eller att man kan behöva tillaga mer puré. Recepten är utformade när barnet ska börja smaka och konsistensen ska vara slät, därför bör en finmaskig sil användas. När ditt barn blir något äldre (7-9 mån) kan det räcka att bara mixa med stavmixer.

  • Tillagningstid
    20 minuter
  • Portioner
    ca 1,5 dl färdig puré
  • Svårighetsgrad
    Lätt
Spara receptet

Gör så här

  1. Mät upp 150 g frysta gröna ärtor och 1 msk vatten i ett mikrovågsugnssäkert kärl med lock.

    Alt. på spis: Mät upp 150 g frysta gröna ärtor och 150 g vatten i en kastrull med lock.

  2. Värm i mikrovågsugn på 750 W i 2 min, rör om och värm ytterligare 2 min.

    Alt. på spis: Värm till kokning, låt koka ca 5 min. Slå av kokvatten men spara det för spädning. 

  3. Tillsätt 1 tsk matfett till ärtorna, gärna rapsoljebaserat.

    Alt. på spis: Blanda i 2 msk kokvatten och tillsätt 1 tsk matfett till ärtorna, gärna rapsoljebaserat.

  4. Mixa med stavmixer till slät konsistens, tillsätt eventuellt kokat vatten för lösare konsistens. Pressa genom en finmaskig sil för att ta bort skal.

  5. Låt svalna och förvara i rena glasburkar med lock i kylskåp i max 3 dagar.

  6. Smakproverna kan förvaras i kylskåp i max 3 dagar. Men de kan ju förstås också frysas in. Lägg den avsvalnade purén i en plastpåse och platta till en tunn kaka eller i iskubslådan, frys. Sedan kan man bryta/ta fram lämpliga bitar och tina i mikrovågsugn eller kylskåp.