Havtornspuré i ett dricksglas, recept till STEP-metoden
STEP-metoden

Havtorn - recept till STEP-metoden

Recensioner

(6 röster)

(6 röster)

Recepten är tänkta att räcka till 9 st provsmakningstillfällen. Beroende på barnets ålder, och intresse vid introduktion, så kan mängden på smakproven variera, från ett kryddmått och uppåt och receptet kan därför räcka till fler tillfällen eller att man kan behöva tillaga mer puré. Recepten är utformade när barnet ska börja smaka och konsistensen ska vara slät, därför bör en finmaskig sil användas. När ditt barn blir något äldre (7-9 mån) kan det räcka att bara mixa med stavmixer.

  • Tillagningstid
    20 minuter
  • Portioner
    ca 0,5 dl färdig puré
  • Svårighetsgrad
    Lätt
Spara receptet

Gör så här

  1. Mät upp 2 dl frysta havtorn ett mikrovågsugnssäkert kärl, värm i mikrovågsugn på 750 W i 1-2 min. Eller värm på svag värme i kastrull, låt det koka upp, och sedan koka i 1-2 min.

    Om du inte kan få tag på havtorn, går det bra att göra puré på lingon eller björnbär istället.

  2. Pressa genom en finmaskig sil för att ta bort kärnor.

  3. Blanda 0,5 dl havtornspuré med 0,5 dl äppelmos (se recept för äppelmos).

  4. Låt svalna och förvara i rena glasburkar med lock i kylskåp i max 3 dagar.

  5. Smakproverna kan förvaras i kylskåp i max 3 dagar. Men de kan ju förstås också frysas in. Lägg den avsvalnade purén i en plastpåse och platta till en tunn kaka eller i iskubslådan, frys. Sedan kan man bryta/ta fram lämpliga bitar och tina i mikrovågsugn eller kylskåp.