Semper Step är en metod och app som får ditt barn att älska grönsaker

Lingon - recept till Stepmetoden

Lingon är ett bra alternatv till tranbär om du inte får tag på dessa. Recepten är tänkta att räcka till 9 st provsmakningstillfällen. Beroende på barnets ålder, och intresse vid introduktion, så kan mängden på smakproven variera, från ett kryddmått och uppåt och receptet kan därför räcka till fler tillfällen eller att man kan behöva tillaga mer puré. Recepten är utformade när barnet ska börja smaka och konsistensen ska vara slät, därför bör en finmaskig sil användas. När ditt barn blir något äldre (7-9 mån) kan det räcka att bara mixa med stavmixer.

Tillagningstid: 20 minuter

Portioner: ca 1 dl färdig puré

Svårighetsgrad: Lätt

Ingredienser

  • 4 dl frysta lingon
  • 2 msk vatten
  • Ev. 0,5 dl äppelmos


Gör så här:

1. Mät upp 4 dl frysta lingon och 2 msk vatten i ett mikrovågsugnssäkert kärl, värm i mikrovågsugn på 750 W i 1-2 min. Eller värm på medelvärme i en kastrull, låt det koka upp och sedan koka i 1-2 min.

2. Pressa genom en finmaskig sil för att ta bort kärnor.

3. Blanda 1 dl lingonpuré med 0,5 dl äppelmos (se recept för äppelmos).

4. Låt svalna och förvara i rena glasburkar med lock i kylskåp i max 3 dagar.

5. Smakproverna kan förvaras i kylskåp i max 3 dagar. Men de kan ju förstås också frysas in. Lägg den avsvalnade purén i en plastpåse och platta till en tunn kaka eller i iskubslådan, frys. Sedan kan man bryta/ta fram lämpliga bitar och tina i mikrovågsugn eller kylskåp.