Smakportion rättika
STEP-metoden

Rättika - recept till STEP-metoden

Recensioner

(4 röster)

(4 röster)

Dags att göra puré på rättika! Recepten är tänkta att räcka till 9 st provsmakningstillfällen. Beroende på barnets ålder, och intresse vid introduktion, så kan mängden på smakproven variera, från ett kryddmått och uppåt och receptet kan därför räcka till fler tillfällen eller att man kan behöva tillaga mer puré. Recepten är utformade när barnet ska börja smaka och konsistensen ska vara slät, därför bör en finmaskig sil användas. När ditt barn blir något äldre (7-9 mån) kan det räcka att bara mixa med stavmixer.

  • Tillagningstid
    20 minuter
  • Portioner
    ca 1,5 dl färdig puré
  • Svårighetsgrad
    Lätt
Spara receptet

Gör så här

  1. Mät upp 150 g grovt (1-2 cm kuber) hackad rättika och 150 g vatten i en kastrull med lock.

    Om du inte har fått tag på rättika, så går det bra att göra puré med kålrabbi eller rotselleri istället.

  2. Värm till kokning, låt koka c:a 10-15 min, smaka om bitarna känns mjuka.

  3. Slå av kokvattnet men spara det i separat kärl.

  4. Blanda bitarna med 1 tsk matfett, gärna rapsoljebaserat.

  5. Mixa slätt, justera eventuellt konsistensen med 1-2 msk kokvatten.

  6. Låt svalna och förvara i rena glasburkar med lock i kylskåp max 3 dagar.

  7. Smakproverna kan förvaras i kylskåp i max 3 dagar. Men de kan ju förstås också frysas in. Lägg den avsvalnade purén i en plastpåse och platta till en tunn kaka eller i iskubslådan, frys. Sedan kan man bryta/ta fram lämpliga bitar och tina i mikrovågsugn eller kylskåp.