Palsternacka, tomat, havreris, lax och dill
Recensioner
(4 röster)
(4 röster)
Fortsätt laga egen barnmat med STEP-recepten och prova denna fiskrätt med smak av palsternacka, dill och havre. Detta barnmatsrecept baseras precis som övriga STEP-recept på forskning om hur man får barn att äta mer grönsaker. Beroende på barnets ålder, och hur långt ditt barn kommit på sin matresa, kan portionsstorleken variera. Receptet kan därför räcka till mer än en måltid. Konsistensen varierar också beroende på ålder enligt receptet. Måltiden är noga näringsberäknad för att passa barn i de olika åldrarna.
Tillagningstid
25–35 minuterPortioner
1 portionSvårighetsgrad
Mellan
Recept från 6 mån: Gör så här
Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.
Skala och hacka palsternacka och morot i små bitar (ca 1x1x1 cm till 1,5x1,5x1,5 cm). Skär laxen i små tärningar (ca 0,5x0,5 cm).
Koka upp vattnet i en liten gryta. Lägg i havreris och krossade tomater. Småkoka i 5 minuter under lock.
Lägg i palsternacka och morot och småkoka ytterligare ca 8–10 minuter under lock.
Lägg i laxen och småkoka ytterligare 2 minuter.
Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer och tillsätt dill, ditt val av matfett och grädde. Mixa till en slät konsistens som barnet klarar av att äta. Späd ev. med vattnet.
Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.
Recept från 8 mån: Gör så här
Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.
Skala och tärna palsternacka och morot i 0,5 cm bitar. Skär laxen i små tärningar (ca 0,5x0,5 cm).
Lägg i palsternacka, morot och krossade tomater i en gryta med vattnet. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter under lock.
Lägg i laxen och småkoka ytterligare i 2 minuter under lock.
Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer och tillsätt havreris, ditt val av matfett och grädde. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns lite bitar kvar för att vänja sig vid grövre konsistens. Späd ev. med vattnet. Rör i dill.
Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.
Recept från 12 mån: Gör så här
Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.
Skala och tärna palsternacka och morot i 1 cm bitar. Skär laxen i små tärningar (ca 0,5x0,5 cm).
Lägg i palsternacka, morot och krossade tomater i en gryta med vattnet. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter under lock.
Lägg i laxen och småkoka ytterligare i 2 minuter under lock.
Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer och tillsätt ditt val av matfett och grädde. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns bitar kvar. Späd ev. med vattnet. Rör i dill och havreris.
Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.