STEP-recept, puré med rotselleri, kålrot & mathavre
STEP-recept

Rotselleri, kålrot, mathavre, linser och persilja

Recensioner

(2 röster)

(2 röster)

Bjud ditt barn på en spännande smakkombination av rotselleri, kålrot och persilja. Detta barnmatsrecept baseras precis som övriga STEP-recept på forskning om hur man får barn att äta mer grönsaker. Beroende på barnets ålder, och hur långt ditt barn kommit på sin matresa, kan portionsstorleken variera. Receptet kan därför räcka till mer än en måltid. Konsistensen varierar också beroende på ålder enligt receptet. Måltiden är noga näringsberäknad för att passa barn i de olika åldrarna.

  • Tillagningstid
    25–35 minuter
  • Portioner
    1 portion
  • Svårighetsgrad
    Mellan
Spara receptet

Recept från 6 mån: Gör så här

  1. Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.

  2. Skala och hacka rotselleri och kålrot i små bitar (ca 1x1x1 cm till 1,5x1,5x1,5 cm). Finhacka löken.

  3. Koka upp vattnet i en liten gryta. Lägg i mathavre och småkoka ca 3 minuter under lock.

  4. Lägg i rotselleri, kålrot och lök och småkoka ytterligare ca 8 minuter under lock.

  5. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer och tillsätt linser, persilja, ditt val av matfett och grädde. Mixa till en slät konsistens som barnet klarar av att äta. Späd ev. med vattnet.

  6. Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.

Recept från 8 mån: Gör så här

  1. Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.

  2. Skala och tärna rotselleri och kålrot i 0,5 cm bitar. Finhacka löken.

  3. Lägg i rotselleri, kålrot och lök i en gryta med vattnet. Koka upp och låt småkoka ca 15 minuter under lock.

  4. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning. Häll allt i en liten mixer och tillsätt linser, mathavre, ditt val av matfett och grädde. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns lite bitar kvar för att vänja sig vid grövre konsistens. Späd ev. med vattnet. Rör i persilja.

  5. Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.

Recept från 12 mån: Gör så här

  1. Läs gärna introduktionen till STEP-recepten för att få tips om tillredning och svar på vanliga frågor.

  2. Skala och tärna rotselleri och kålrot i 1 cm bitar. Finhacka löken.

  3. Lägg i rotselleri, kålrot och lök i en gryta med vattnet. Koka upp och låt småkoka ytterligare ca 15 minuter under lock.

  4. Häll av vattnet men spara ca ½ dl till ev. spädning.  Häll allt i en liten mixer och tillsätt ditt val av matfett och grädde. Mixa till en konsistens som barnet klarar av att äta och se till att det finns bitar kvar. Späd ev. med vattnet. Rör i linser, persilja och mathavre.

  5. Låt svalna och servera barnet. Alternativt kyl ner maten om den ska ätas senare. Förvaras väl tillsluten i kylen i ett dygn eller frys in för ökad hållbarhet.

    Vad innebär det egentligen att ett recept är STEP-märkt? Läs om hur forskarna fick barn att äta mer grönsaker med STEP-recepten!