Ett barn och en förälder i en matsituation.

Smakintro med STEP-metoden

Få ditt barn att älska grönsaker genom att prova olika och rika smaker i början av deras matresa. För de minsta barnen finns en smart metod (och app!) för smakintroduktion som kan få ditt barn att bli en grönsaksälskare på nolltid. Eller i alla fall på 24 dagar! 

Hjälper föräldrar att introducera grönsaker

Målet med STEP-metoden, är att steg för steg hjälpa föräldrar att introducera grönsaker, frukt och bär redan när barnet börjar få smaka på vanlig mat. Introduktionen görs bäst när det så kallade ”smakfönstret” är öppet, och det märker du genom att barnet är nyfiken på vad du och resten av familjen äter. Man brukar prata om att smakfönstret öppnas någon gång vid cirka 4–6 månaders ålder, men det går bra att prova fram till dess barnet är 1 år.

 I appen får du guidning dag för dag och barnet får träna sina smaklökar:

 Ladda hem STEP-appen i App Store  Ladda hem STEP-appen i Google Play

 

En bra start

En bra start med hälsosamma matvanor, påverkar hälsan senare i livet. Därför är det viktigt att etablera goda matvanor hos våra barn, redan från början. De flesta länder har rekommendationer för intag av grönt och frukt. Dessvärre visar studier att barn i skolålder ändå inte kommer upp i de mängder som rekommenderas.

Börjar man med smakmetoden redan från start, och sedan fortsätter att aktivt servera grönsaker och frukt, ökar chanserna att barnet äter mer av detta under de första åren och får en bra och livslång relation till dem.

I STEP-appen bockar man av för varje gång man testar en smak

Ditt bästa barnmatshack

 • Under 24 dagar får barnet smaka på olika puréer av grönsaker, frukt och bär.
 • Smaklökarna tränas på syrliga, sura och bittra, men helt naturliga smaker.
 • Metoden ökar ditt barns chanser att lära sig tycka om frukt, bär och grönt genom hela livet.
 • Metoden är testad i en vetenskaplig forskningsstudie som genomförts vid Umeå Universitet.
Om du ammar eller ger modersmjölksersättning när du vill prova STEP-metoden, så fortsätter du precis som tidigare att amma eller ge modersmjölksersättning under hela smakperioden.

Så går det till

 • Under en 24-dagarsperiod kommer ditt barn att smaka på 4 grönsaker och 4 frukter/bär enligt ett särskilt schema. 
 • De 24 dagarna är indelade i faser om tre dagar.
 • I varje fas spelar en grönsak eller frukt huvudrollen – en del lite surare eller bittrare – och kommer alltså att serveras tre gånger om dagen i tre dagar i rad.
 • Det innebär att varje livsmedel kommer att ha serverats totalt 9 gånger.

   

För ditt barn

En bra relation till grönsaker, frukt och bär kan leda till hälsosamma matvanor som senare i livet bidrar till en bättre hälsa. Till exempel kan hälsosamma matvanor minska risken för typ 2 diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Genom STEP kan lite sura och bittra smaker introduceras, för att påverka grönsaks- och fruktintaget även på lång sikt. Allt i enlighet med de globala hållbarhetsmålen.
 

...och för planeten

Genom att öka vårt intag av närproducerade baljväxter, grönsaker, frukt och bär, bidrar vi till såväl en hälsosam mat som en hållbar produktion. Allt i linje med FN:s globala hållbarhetsmål för 2030. 

 

När är en bra tid prova STEP-metoden?

En del barn är tidigt nyfikna på familjens mat och de kan erbjudas pyttesmå smakprover från tidigast 4 månaders ålder. När du som förälder märker av nyfikenheten och du själv vill, så kan det vara en bra tid att prova. De barn som ingick i forskningsstudien som metoden baseras på började med smakschemat vid 4-6 månaders ålder. Men det finns all anledning att prova metoden även senare, (men då helst när ditt barn är under 1 år) eller att låta ett äldre syskon testa samtidigt med lillebror eller lillasyster.

Om du ammar eller ger modersmjölksersättning när du vill prova STEP-metoden, så fortsätter du precis som tidigare att amma eller ge modersmjölksersättning under hela smakperioden.

 

Följ smakresan i appen

För att göra det kul och enkelt att använda metoden har vi tagit fram en app som guidar dig dag för dag. Appen heter Semper STEP.

I appen kan du dokumentera framstegen, ta kort på roliga smakminer, hitta alla recept, och få tips och råd på vägen. Det är både kul och enkelt så sätt igång redan idag!

STEP-metoden, Inez ser sin spegelbild

Bygger på forskning

STEP-metoden grundar sig i en studie som har genomförts vid Umeå Universitet. Resultatet från studien bidrar med ny information om vad man kan göra hemma för att våra barn ska serveras en tilläggskost som är hälsosammare och samtidigt mer miljömässigt hållbar.

Läs mer om studien
Puré med hallon - smakportion

Recepten

Här hittar du recepten som används i STEP-metoden>>

 • Äpple
 • Ärtor
 • Hallon
 • Blomkål
 • Havtorn
 • Majrova
 • Tranbär
 • Rättika
Bättre och bättre sked för sked - smakrevolutionen börjar nu!
Inköp till STEP-recepten

Inköpslista

9 råvaror du behöver ha hemma inför STEP-metoden:

 1. 2-3 äpplen
 2. 150 g blomkål
 3. 150 g majrova (går att ersätta med kålrabbi eller kålrot)
 4. 150 g rättika (går att ersätta med kålrabbi eller rotselleri)
 5. 150 g frysta ärtor
 6. 250 g frysta hallon
 7. 2 dl frysta havtorn (går att ersätta med lingon eller björnbär)
 8. 2 dl frysta tranbär (går att ersätta med lingon)
 9. matfett, gärna rapsoljebaserat