Tips vid överbliven puré
Blev det puré över från när ni lagade puréerna till STEP-metoden? Toppen! Här kommer våra bästa tips på hur resten av familjen kan använda bär- och grönsakspuréerna.
Enkla tips för bärpuréerna
Äpple
Toppa din overnight oat eller frukostgröten med äppelpuré. Rosta gärna nötter i en torr stekpanna och strö över. Pudra med kanel eller kardemumma. Mums!
Hallon
Mixa ihop en smoothie med hallonpuré tillsammans med yoghurt, bär, spenatblad och grönkål.
Havtorn
Bre en skiva bröd och lägg på två skivor stark ost (lagrad prästost, västerbottensost etc.). Bre på havtornspurén överst. Mumsig smakbrytning mellan syra och den starka osten!
Tranbär
Blanda tranbärspuré med naturell yoghurt, fil eller kvarg till en härlig mix av nyttiga smaker. Toppa med din favorit granola, flingor eller müsli och dekorera med färska bär.
Grönsakerna då?
Grönsakspuréerna har också många bra användningsområden. Här kommer fyra ytterligare (goda!) tips:
Gröna ärtor
Använd gröna ärtpurén som en spread. Krydda gärna purén med lite salt, peppar, ev vitlök och någon tesked god kallpressad rapsolja eller olivolja. Bre purén på ett tortillabröd och lägg på t.ex, stekt kyckling och grönsaker i strimlor. Rulla ihop till en wrap.
Blomkål
Krydda gärna blomkålspurén med lite salt, peppar och någon tesked god kallpressad rapsolja eller olivolja. Använd purén som en spread på brödskiva, knäckebröd eller fröknäcke och toppa med en skiva rökt skinka/kalkon och nyklippt krasse eller andra färska örter.
Majrova
Toppa dina ugnsrostade grönsaker, potatis och rotfrukter med små klickar av majrovapuré för extra spännande smaker. Finhacka gärna färska örter och strö på.
Rättika
Använd rättikapurén som ett roligt smakäventyr och tillbehör till fläskpannkaka, råraka eller raggmunk. Servera små klickar av rättikapuré ihop med knaperstekt bacon/sidfläsk/kalkonbacon och rårörda lingon/röda vinbär till dessa rätter.
Missa inte våra senaste recept
Nu finns fler STEP-märkta recept för nyfikna barn (och föräldrar) som vill upptäcka fler spännande, nordiska smakkombinationer. Recepten är uppbyggda med en metod som återkommer i alla recept, där vissa steg, mått och ingredienser är detsamma. När du gjort några recept och kommit in i hur recepten är utformade kommer tillagningen gå snabbare.