Glutenfri espressotårta bakad med Sempers bakmix
Fika

Glutenfri espressotårta

Recensioner

(13 röster)

(13 röster)

Den här espressotårtan är för dig som älskar choklad i kombination med espresso. När det är dags för tårta till chokladälskaren är det denna som gäller!

  • Tillagningstid
    2 tim
  • Portioner
    10-12 bitar
  • Svårighetsgrad
    Mellan
Spara receptet

Så här gör du kakan

  1. Sätt ugnen på 150°C.

  2. Gör i ordning en hög springform med löstagbar kant (ca 23 cm). Klipp till ett bakplåtspapper som passar i botten. Smörj och pudra formen med Pofiber.

  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt matolja och blanda lätt.

  4. Blanda mjölmixen och de torra ingredienserna i en separat bunke.

  5. Sikta ner hälften av mjölmixen i ägg- och sockersmeten och blanda. Tillsätt sedan kaffet och sikta ned resten av mjölblandningen. Blanda försiktig till en jämn smet.

  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 50 minuter. Testa om kakan är färdig med en sticka (det gör inget om kakan är aningen kletig i mitten).

    Tips! Ställ kakan i kylen så den är helt kall innan fyllningen breds på.

  7. Vänd den avsvalnande kakan upp och ned på ett tårtfat och ta bort bakpappret. Dela kakan på mitten i en över- och underdel.

Så här gör du fyllningen

  1. Lös farinsockret i hett kaffe. Ställ i kylskåp.

  2. Vispa ihop smör, florsocker, kakao och vaniljsocker till en slät smet.

  3. Tillsätt kaffe- och sockerblandningen, lite i taget och vispa till en slät smet.

  4. Tillsätt kall färskost och vispa till en slät, fluffig smet. Låt stå kallt en stund.

  5. Fördela krämen på underdelen. Lägg på överdelen och ställ tårtan kallt, gärna i frys, ca 30 minuter.

Så här gör du glasyren

  1. Hacka ljus choklad.

  2. Koka upp vispgrädde. Tag kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Vispa tills chokladen är smält och smeten har tjocknat.

  3. Tillsätt smör och vispa. Ställ kallt, ca 10 minuter.

  4. Fördela den kalla glasyren över tårtan. Låt sedan tårtan stelna i kylskåp. 

    Tips! Tårtan kan frysas och sedan tinas upp i kyl, ca 5 timmar.

Används i receptet
Fin Mix från Semper Glutenfritt

FIN MIX