Jul

Barnens bästa glutenfria pepparkakor

Recensioner

(25 röster)

(25 röster)

Pepparkaksdegen kan enkelt göras mjölkfri. Degen kan göras snabbt, men behöver svalna i kylen minst tre timmar. Gör gärna stora hjärtan att dekorera och hänga i fönstren. Dessa går att pynta med godis, glasyr och strössel och blir en kul aktivitet för hela familjen! Denna deg går även bra att använda till pepparkakshus.

  • Tillagningstid
    ca 4 tim inkl vilotid för degen
  • Portioner
    1 sats pepparkaksdeg
  • Svårighetsgrad
    Lätt
Spara receptet

Gör så här

  1. Smält smöret/margarinet, sirap och socker på svag värme. Rör tills sockret har smält. Tag av kastrullen från plattan och låt blandningen svalna lite, ca 15 min.

  2. Blanda i grädde och kryddor.

  3. Tillsätt ett paket mix, (men spara ca 0,5 dl, till utbaket) blandat med bikarbonatet och rör samman degen ordentligt, med elvispens degkrokar.

  4. Låt degen stå i kylen över natten. Nästa dag knådar du degen på mjölat bakbord tills det blir en smidig deg. Degen ska vara lätt att forma och kavla.

  5. Kavla ut degen till en tunn platta. Tryck ut figurer med pepparkaksformar.

    Tips!

    • Du kan kavla ut degen direkt på bakplåtspapper, sen trycka ut figurerna, dra bort överbliven deg och smidigt lyfta över bakplåtspappret till en ugnsplåt.
    • Om du vill ha stora pepparkakor är det smartast att kavla ut på bakplåtspapper. De stora pepparkakorna blir då lättare att flytta och går inte sönder av att man försöker lyfta dem från ett mjölat bakbord.

  6. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen på 200°C i ca 7-10 min. Låt kakorna svalna innan du dekorerar dem så inte glasyren smälter.

  7. För kristyren: vispa alla ingredienser med elvisp tills den blir hård. Sedan kan du spritsa ut den. Vill du ha den lösare kan du späda den med lite vatten.

Används i receptet
Fin Mix från Semper Glutenfritt

FIN MIX