Jul

Barnens bästa glutenfria pepparkakor

Recensioner

(24 röster)

(24 röster)

Pepparkaksdegen kan enkelt göras mjölkfri. Degen kan göras snabbt, men behöver kylas över natten. Gör gärna stora hjärtan att dekorera och hänga i fönstren. Dessa går att pynta med godis, glasyr och strössel och blir en kul aktivitet för hela familjen! Denna deg går även bra att använda till pepparkakshus.

  • Tillagningstid
    45 min
  • Portioner
    1 sats pepparkaksdeg
  • Svårighetsgrad
    Lätt
Spara receptet

Gör så här

  1. Smält margarin, sirap och socker på svag värme. Rör tills sockret har smält. Tag av kastrullen från plattan och låt blandningen svalna lite, ca 15 min.

  2. Blanda i grädde och kryddor.

  3. Tillsätt ca 450 gram Semper Fin Mix blandat med bakpulvret och rör samman degen ordentligt. Spara resten av mjölet till utbakningen.

  4. Låt degen stå i kylen över natten. Nästa dag knådar du in resten av mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg. Degen ska vara lätt att forma och kavla. Vill du har mer karamelliserade kakor, ha då inte i så mycket av mjölet.

  5. Kavla ut degen till en tunn platta. Tryck ut figurer med pepparkaksformar.

    Tips!

    • För extra spröda pepparkakor, använd potatismjöl när du kavlar ut degen. Du kan också kavla ut degen direkt på bakplåtspapper, sen trycka ut figurerna, dra bort överbliven deg och smidigt lyfta över bakplåtspappret till en ugnsplåt.
    • Om du vill ha stora pepparkakor är det smartast att kavla ut på bakplåtspapper. De stora pepparkakorna blir då lättare att flytta och går inte sönder av att man försöker lyfta dem från ett mjölat bakbord.

  6. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen på 200°C i ca 7-10 min. Låt kakorna svalna innan du dekorerar dem så inte glasyren smälter.

  7. För kristyren: vispa alla ingredienser med elvisp tills den blir hård. Sedan kan du spritsa ut den. Vill du ha den lösare kan du späda den med lite vatten.

Används i receptet
Semper Fin Mix, en glutenfri mjölmix

FIN MIX