Glutenfri jullimpa
Recensioner
(0 röster)
(0 röster)
Baka en glutenfri jullimpa med vårt enkla recept på glutenfritt julbröd med lingon. Degen gör du smidigt med Semper Grov Mix, Pofiber och glutenfria havregryn. Resultatet? Gott, kryddigt bröd med julkänsla! Skiva upp och njut av glutenfritt och hembakat bröd till jul. Degen räcker till två glutenfria limpor.
Tillagningstid
ca 45 min (+ 55 min i ugnen)Portioner
2 limporSvårighetsgrad
Mellan
Gör så här
Häll ölen och lättfilen i en mikrotålig skål och värm i mikron tills vätskan är fingervarm.
Ta ut skålen ur mikron och vispa ner sirap.
I en separat bunke: blanda 2 dl Grov Mix, torrjäst, psyllium, salt, fänkål och spiskummin. Tillsatt blandningen i den varma vätskan och blanda till en slät deg. Låt degen vila ett par minuter.
Tips! Om du har hela fänkål- och spiskumminfrön så maler du enkelt dessa med en mortel, alternativt med en stavmixer tillsammans med en liten mängd mjöl.
Tillsätt resten av de torra ingredienserna. Blanda ihop till en jämn deg, exempelvis med en elvisp med degkrokar.
Tillsätt lingonen och blanda i degen.
Smörj två avlånga bakformar (som rymmer ca 1-1,2 liter) med matfett.
Dela upp degen på två och fyll brödformarna. Täck över med en bakduk och låt jäsa på en varm och dragfri plats i minst en timme.
Sätt på ugnen och ställ in den på 160°C om du använder varmluftsugn och 175°C ifall du använder en jämnvarm ugn.
Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 55 minuter.
Blanda sirap och vatten i en skål och pensla limporna i två omgångar. Första gången efter 25 min gräddning, och andra gången när limporna är färdiggräddade.
Låt limporna svalna i formen, ca 1 timme, täckt med bakplåtspapper och duk. Lägg sedan brödet på bakplåtspapper och täck över med en bakduk och låt svalna ordentligt.
Tips! Bre på lite smör och toppa smörgåsen med gravad lax. Gott, glutenfritt och garanterad julkänsla. 🎅🏽🎄