Glutenfri lingoncheesecake med pepparkaka
Jul

Glutenfri lingoncheesecake med julsmak

Recensioner

(4 röster)

(4 röster)

Gör en glutenfri lingoncheesecake med vårt recept på glutenfri jultårta. Krämig lingonfyllning gjord på färskost kombineras med schweizisk maräng och pepparkaka. En tårta extra allt helt enkelt som gör sig fint till både adventsfikat, glöggminglet eller julfesten!

  • Tillagningstid
    1 timme (+ 8 timmar i kylen)
  • Portioner
    8-10
  • Svårighetsgrad
    Mellan
Spara receptet

Tårtbotten

  1. Klä en springform, 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper.

  2. Krossa pepparkakorna i en bunke och tillsätt socker och smält smör. Blanda till en jämn deg. 

  3. Lägg degen i springformen och platta ut den tills du har en jämn botten. Ställ in formen i kylskåpet och påbörja lingonfyllningen.

Lingonfyllning

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

  2. Mät upp 6 dl lingon (spara 1 dl till senare). Mixa till en slät puré med en stavmixer. Passera purén ordentligt genom en sil. 

  3. Mät upp färskosten i en skål och tillsätt socker, vaniljsocker och lingonpurén. Rör om med en visp.

  4. Koka upp glöggkoncentratet. Krama ur vattnet från gelatinbladen och tillsätt till det heta glöggkoncentratet. Tillsätt gelatinblandningen i en tunn stråle till bunken med färskostfyllning. Rör om hela tiden.

  5. Vispa grädden lätt. Tillsätt grädden och 1 dl lingon i fyllningen och blanda tills du har en fin och jämn fyllning.

  6. Ta ut springformen ur kylen och häll lingonfyllningen ovanpå pepparkaksbottnen.

  7. Låt tårtan stå i kylen i minst 8 timmar (helst över natten för bästa resultat!).

Schweizisk maräng

  1. Separera äggvitorna från gulan, lägg vitorna i en rostfri bunke och tillsätt socker.

  2. Hetta upp vatten i en kastrull. När vattnet börjar koka placerar du den rostfria bunken över vattenbadet. Vispa äggvitorna och sockret med en elvisp på maximal effekt tills skummet har en slät och glansig yta där sockerkristallerna smält in.

    Tips! Känn på marängen med fingrarna för att veta om den är klar. Om marängen är klar ska du inte kunna känna av sockerkristallerna. 

  3. Lyft bort bunken från kastrullen och tillsätt pepparkakskrydda i marängen. Fortsätt vispa marängen utan vattenbad några minuter tills den svalnat något.

Dekorering av tårtan

  1. Lösgör kakan från formen och lägg över på ett serveringsfat.

  2. Fördela marängen över tårtan och jämna till, exempelvis med palettkniv.

    Tips! Bränn gärna marängens yta med en gasbrännare tills marängen fått en fin, gyllene färg.

  3. Garnera tårtan med några krossade pepparkakor. 

  4. Nu är det bara att njuta! ❤️

    Glutenfri jultårta med Semper Pepparkakor
Används i receptet
Pepparkakor från Semper Glutenfritt

PEPPARKAKOR