Glutenfrie lussekatter
Jul

Glutenfria lussekatter

Recensioner

(1284 röster)

(1284 röster)

Ett klassiskt recept på glutenfria lussekatter, saffransbröd eller lussebullar. Så goda att alla vill smaka. Tillsätt mandelmassa så får du extra saftiga bullar. Dessa bullar kan bakas både med Mix eller Fin Mix.

  • Tillagningstid
    1,5 h
  • Portioner
    20 st
  • Svårighetsgrad
    Mellan
Spara receptet

Gör så här

  1. Semper Mix:

  2. Sätt på ugnen på 220°C.

  3. Mät upp Pofiber, psyllium, sirap, salt, saffran, jäst och ägg i en bunke. Sätt till fingervarm mjölk och blanda om med en slev. Låt svälla i 10 min.

  4. Sätt till smält smör. Spara 2 matskedar mjöl och sätt till resten av mjölmixen. Arbeta degen några minuter så den blir helt slät och smidig. Bäst blir det med degblandare eller med elvisp med degkrok. Låt jäsa i 25-30 min.

  5. Sätt till russinen.

  6. Arbeta degen i bunken med slev någon minut så luften går ur.

  7. Pudra över lite mjöl och för över till mjölat bakbord. Arbeta degen lätt genom att vika den några gånger.

  8. Forma till en tjock rulle och dela upp i ca 20 bitar som formas till lussekatter som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Använd så lite mjöl som möjligt så att inte ytan blir mjölig och torr. Blöt hellre händerna i vatten om degen klistrar (och eventuellt lite matolja).

  9. Jäs övertäckt till dubbel storlek ca 30-40 min.

  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller spraya med vatten.

  11. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min.

  12. Semper Fin Mix:

  13. Sätt på ugnen på 220°C.

  14. Mät upp Pofiber, psyllium, sirap, salt, saffran, jäst och ägg i en bunke. Sätt till fingervarm mjölk och blanda om med en slev. Låt svälla i 10 min.

  15. Sätt till smält smör. Spara 2 matskedar mjöl och sätt till resten av mjölmixen samt bakpulver. Arbeta degen några minuter så den blir helt slät och smidig. Bäst blir det med degblandare eller med elvisp med degkrok. Låt jäsa i 10 min.

  16. Sätt till russinen.

  17. Arbeta degen i bunken med slev någon minut så luften går ur.

  18. Pudra över lite mjöl och för över till mjölat bakbord. Arbeta degen lätt genom att vika den några gånger.

  19. Forma till en tjock rulle och dela upp i ca 20 bitar som formas till lussekatter som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Använd så lite mjöl som möjligt så att inte ytan blir mjölig och torr. Blöt hellre händerna i vatten om degen klistrar (och eventuellt lite matolja).

  20. Jäs övertäckt till dubbel storlek ca 20 min.

  21. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller spraya med vatten.

  22. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min.

  23. Tips! Går bra att frysa och färska upp i ugn/mikro, men godast nybakade!

Används i receptet