Glutenfritt pepparkakshus med vit glasyr på taket
Jul

Glutenfritt pepparkakshus

Recensioner

(23 röster)

(23 röster)

Pepparkakhus är härliga att göra i juletid! Det är lite arbete att få ihop det, men att pynta det är en aktivitet för hela familjen! Här har vi gjort hela taket vitt med glasyr för att det är enkelt, men man kan såklart göra precis som man vill! Fönstrena har vi stansat ut med en liten hjärtform. Mallen till huset finner du i instruktionerna. Det här receptet kan enkelt lagas mjölkfritt!

 • Tillagningstid
  1 timme
 • Portioner
  1 pepparkakshus
 • Svårighetsgrad
  Mellan
Spara receptet

Gör så här

 1. Smält margarin, sirap och socker på svag värme. Rör tills sockret har smält. Tag av kastrullen från plattan och låt blandningen svalna lite (ca 15 min)

 2. Blanda i grädde och kryddor.

 3. Tillsätt ca 450 g Fin Mix blandat med bakpulvret och spara resten av mjölet till utbakningen. Rör samman degen ordentligt.

 4. Låt degen stå i kylen över natten. Nästa dag knådar du in resten av mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg. Degen ska vara lätt att forma och kavla. Vill du har mer karamelliserade kakor, ha då inte i så mycket av mjölet.

 5. Klipp ut mallen till pepparkakshuset. Här har du mallen till pepparkakshuset.

 6. När du ska kavla ut degen är det smart att göra det på ett bakplåtspaper. Kavla ut degen tunt, lägg på mallen och skär ut, här finns även chans att göra roliga fönster eller dylikt.

 7. Grädda husdelarna i ugnen i ca 7-10 min på 200°C. Kyl ned.

 8. Dubbelkolla så att du har alla husets delar. Den resterande degen kan du göra pepparkakor av.

  Tips! För extra spröda pepparkakor, använd potatismjöl när du kavlar ut degen.

 9. "Klistret" till pepparkakshuset gör du genom att smälta socker i en stekpanna. Häll lite socker i pannan, vänta tills det smält och blivit brunt, häll då på lite socker igen, låt smälta och upprepa tills du har tillräckligt med "klister". Var försiktig för smält socker är väldigt varmt.

 10. Montera huset genom att doppa kanterna på de bitar som ska klistras ihop i stekpannan.

 11. För kristyren: Vispa alla ingredienser med elvisp tills den blir hård. Sedan kan du spritsa ut den. Vill du ha den lösare kan du späda den med lite vatten. Färga den med karamellfärg. Tips är att dela upp glasyren i olika skålar och göra flera olika färger. Om du vill kan du sen lägga alla de olika färgerna i en spritspåse och få en regnbågsglasyr!

  Tips! Dekorera pepparkakshuset med godis, två favoriter är non-stop och gelehallon. Gå loss – det är bara fantasin som sätter gränser!

Används i receptet
Fin Mix från Semper Glutenfritt

FIN MIX