Glutenfritt saffransbröd
Recensioner
(101 röster)
(101 röster)
Äntligen dags för saffransbröd! I detta recept använder vi bovetemjöl vilket lämpar sig bra vid denna typ av bakning. Bovete är inte bara ett näringsrikt sädesslag, utan ger också ett saftigt och gott bakresultat.
Tillagningstid
60 minPortioner
2 längderSvårighetsgrad
Mellan
Gör så här
Tillsätt mjölk, socker, salt, kesella, jäst och saffran i en degbunke. Blanda lätt så att jästen löser sig.
Tillsätt ett paket mjölmix (spara drygt 1⁄2 dl till utbakning).
Blanda till en deg med bakmaskin eller elvisp med degkrok, ca 2 minuter. Smält smöret under tiden.
Tillsätt smöret och blanda, ca 1 minut.
Låt degen vila, ca 15 minuter.
Pudra mjöl över degen och arbeta på ett lätt mjölat bakbord.
Dela degen i två delar. Forma varje del till en fyrkant (ca 20 x 30 cm).
Fördela rumstempererat smör, socker, vaniljsocker, russin eller tranbär och riven mandelmassa på degen.
Rulla ihop i degen till en rulle och för över till en plåt med bakplåtspapper. Klipp snitt som viks omväxlade åt höger och vänster.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°C.
Pensla med uppvispat ägg. Toppa med flagad mandel och pärlsocker. Grädda längderna, ca 20 minuter. Låt svalna.
Tips! Receptet kan användas till traditionella lussekatter, men grädda då i 225°C, ca 10 minuter.