Glutenfri saffranslängd bakad med bovete & teff
Jul

Glutenfritt saffransbröd

Recensioner

(98 röster)

(98 röster)

Äntligen dags för saffransbröd! I detta recept använder vi bovetemjöl vilket lämpar sig bra vid denna typ av bakning. Bovete är inte bara ett näringsrikt sädesslag, utan ger också ett saftigt och gott bakresultat.

  • Tillagningstid
    60 min
  • Portioner
    2 längder
  • Svårighetsgrad
    Mellan
Spara receptet

Gör så här

  1. Tillsätt mjölk, socker, salt, kesella, jäst och saffran i en degbunke. Blanda lätt så att jästen löser sig.

  2. Tillsätt ett paket mjölmix (spara drygt 1⁄2 dl till utbakning).

  3. Blanda till en deg med bakmaskin eller elvisp med degkrok, ca 2 minuter. Smält smöret under tiden.

  4. Tillsätt smöret och blanda, ca 1 minut.

  5. Låt degen vila, ca 15 minuter.

  6. Pudra mjöl över degen och arbeta på ett lätt mjölat bakbord.

  7. Dela degen i två delar. Forma varje del till en fyrkant (ca 20 x 30 cm).

  8. Fördela rumstempererat smör, socker, vaniljsocker, russin eller tranbär och riven mandelmassa på degen.

  9. Rulla ihop i degen till en rulle och för över till en plåt med bakplåtspapper. Klipp snitt som viks omväxlade åt höger och vänster.

  10. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°C.

  11. Pensla med uppvispat ägg. Toppa med flagad mandel och pärlsocker. Grädda längderna, ca 20 minuter. Låt svalna.

    Tips! Receptet kan användas till traditionella lussekatter, men grädda då i 225°C, ca 10 minuter.

Används i receptet
Bovete_Teff_Mjol_400x600

BOVETE & TEFF MJÖL