Glutenfritt vörtbröd
Recensioner
(370 röster)
(370 röster)
Ett saftigt och härligt, kryddigt vörtbröd som doftar jul, men som smakar lika gott året om.
Tillagningstid
1 tim 45 minPortioner
1 stort eller två mindreSvårighetsgrad
Lätt
Gör så här
Mät upp must och varmt vatten, tillsätt jäst, kryddor, olja, sirap.salt och blanda om. Musten ger fin smak men kan ersättas med vatten.
Tillsätt mixen och arbeta till jämn och smidig deg, gärna i degblandare,eller med elvisp med degkrokar, ca 3 minuter.
Om du vill ha russin i brödet, så ska de blandas i nu.
För över degen till en smord tvåliters brödform eller två mindre formar (enliters). Jämna till degen med en sked eller degskrapa doppad i vatten eller matolja. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek ca 50-60 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, ca 20 min innan du ska grädda brödet.
Spraya lite vatten på brödet och grädda det nertill i ugnen, ca 35-40 min.Obs! Ta inte ut brödet ur ugnen för tidigt, sämk i stället värmen om brödet börjar se mörkt ut.
Stjälp ut brödet ur formen och låt det svalna inlindat i bakplåtspapper eller bakduk någon timme.