Glutenfri bakning med Semper Oat & Quinoa Bread Mix

Baka glutenfritt bröd

Det är kul att baka bröd! Och med Sempers mjölmixer är det också enkelt att baka glutenfritt bröd. Bröd utan vetemjöl kanske låter märkligt – men faktum är att glutenfri bakning med Sempers bakmixer är både enkelt och gott. Ett nybakat bröd, fritt från gluten kan förgylla vilken dag som helst. 

Här hittar du inspiration och enkla tips som hjälper dig att lyckas med din glutenfria bakning. 

Väg gärna!

Proportionerna av ingredienserna i ett recept är viktiga för ett bra resultat och det är lättare att mäta rätt med hushållsvåg än med decilitermått. Till exempel: 4 dl vatten är lika mycket som 400 gram, prova får du se! Skulle du ha för lite vatten i ett bröd kan det märkas på att brödet blir kompakt, torrt och spricker sönder fastän det jäst på rätt sätt. För mycket vatten ger ett degigt bröd och det kan bli ett hål under skorpan.

Blanda degen ordentligt

Glutenfri deg behöver blandas väl. När den är helt slät är den klar. Om vätskan inte blir jämnt fördelad i degen blir det lätt ett smuligt bröd med dålig volym. Lättast är att använda matberedare, degblandare eller elvisp med degkrok och arbeta i minst tre minuter.

Lös deg ger luftigare och saftigare bröd

Om du vill ha ett bröd som är saftigt och har en bra volym behöver den glutenfria degen oftast göras lösare än man tror att den ska vara. Använd därför inte mer mjölmix än vad det står i receptet och väg gärna degvätskan. Det kan förstås bli svårt att göra t ex kanelbullar om degen skulle vara väldigt lös men oftast går det utmärkt att forma frallor eller bröd av en lös deg om du har blöta händer. Vill du inte kladda ner dig kan du hantera degen med en slev o skrapa och klicka ut frallor på ett bakplåtspapper. Det kan också vara lättare att hantera den färdiga degen om man väntar ungefär 10 minuter. Det beror på att det tar ett litet tag innan ingredienserna sugit upp degvätskan.

Jäs lagom länge

Optimal jäsningstid beror på många faktorer såsom degtemperatur, omgivningstemperatur, hur tung degen är och om jästen är aktiv. När du läser recept får du en rekommenderad jästid, men det är bra om du har koll på hur mycket degen jäst innan du gräddar eftersom det kan gå snabbare eller långsammare än tiden som rekommendationen anger. Titta hur stor degen är innan den jäst och grädda när den uppenbart rest sig ungefär till det dubbla. Är jästiden för kort blir brödet kompakt och spricker lätt i skorpan.

Familj bakar glutenfritt bröd med Semper mjölmix

Tips: långjäsning

Prova gärna ditt favoritrecept på bröd med jäsning över natten. Minska då jästmängden till en tredjedel och använd helt kallt vatten. Forma till frallor på bricka med bakplåtspapper, alternativt för över degen till smord brödform. För ett fristående bröd: för över degen till en skål smord med 1 tsk olja och 1 tsk vatten. Jäs i kylen, rekommenderas över 7 grader. Lossa degen försiktigt med blöt slickepott och vänd skålen upp o ner på plåt med bakplåtspapper. Grädda enligt anvisning.  

Använd Pofiber

Pofiber är torkade fibrer av svensk potatis. Den är neutral i smak, lukt och färg och kan användas till allt från bröd, kaffebröd, sockerkaka till ersättning för ströbröd vid till exempel panering eller i köttbullar. Eftersom fibrerna binder vätska och ger konsistens blir bröd eller bullar både matigare och saftigare. Se bara till att följa receptet. Om du lägger till pofiber i ett eget utprovat recept behöver du kompensera med vätska. Det gör du lättast genom att sätta till så mycket vätska att den precis sugs upp av pofibern.

Ha tålamod!

Nybakat glutenfritt bröd är normalt mjukare än vanligt bröd och behöver därför svalna under en längre tid för att kunna skivas. Håll ut!

Frys gärna in

Glutenfritt bröd är absolut godast när det är nybakat. Om du bakar mer än du hinner äta är det bra att frysa in brödet direkt. Tänk bara på att låta brödet svalna och att skiva brödet innan du fryser in det.

Glutenfri brödinspiration

Så – varför inte baka ett gott glutenfritt bröd redan i dag? Eller kanske glutenfria frallor till helgen? Kanske är du sugen på att baka enkelt glutenfritt matbröd eller nyttigt bröd? Eller ett glutenfritt knäckebröd? Det är bara din fantasi som sätter gränserna. Ta hjälp av våra beprövade och lätta bakrecept för garanterat bra resultat.

Här visar vår bagare Jonas hur du lyckas med ett saftigt bröd! 

Eller kanske är du sugen på ett frasigt, fröigt knäckebröd som är otroligt lättbakat?

Till din bakning

Se till att ha alla ingredienser hemma för att kunna unna dig nybakt bröd! 

Våra mest populära recept

Testa att baka dessa omtyckta glutenfria bröd: