Baka glutenfritt med Sempers glutenfria produkter

7 baktips till dig som bakar glutenfritt

Vår bagare Jonas har samlat sina allra bästa tips för att du ska lyckas med din bakning!

 • BLANDA DEGEN ORDENTLIGT
  Även om degen snabbt ser klar ut så måste glutenfri deg (precis som en deg med gluten) arbetas ihop en stund. Tänk därför på att det är bra att blanda degen i minst tre minuter, men hellre 5-10 minuter. Lättast är att använda degblandare eller elvisp med degkrok.
   
 • ANVÄND POFIBER
  Pofiber är torkade fibrer av svensk potatis. Den är neutral i smak, lukt och färg och kan användas till allt från bröd, kaffebröd, sockerkaka till ersättning för ströbröd vid till exempel panering eller i köttbullar. Eftersom fibrerna binder vätska och ger konsistens blir bröd eller bullar både matigare och saftigare. Se bara till att följa receptet. Om du lägger till pofiber i ett eget utprovat recept behöver du kompensera med vätska. Det gör du lättast genom att sätta till så mycket vätska att den precis sugs upp av pofibern.
   
 • LAKTOSFRITT, TACK!
  Vill du baka laktosfritt fast det står att mjölk ingår i receptet kan du ersätta mjölken med samma mängd av till exempel laktosfri mjölk, sojamjölk, mandelmjölk eller hemgjord glutenfri havremjölk.
   
 • BLEKT LAKTOSFRITT BRÖD?
  Prova att tillsätta 1–2 msk socker eller honung i degen. Grädda inte längre än rekommenderat för att få fram en mörkare yta på brödet eller bullarna. Då blir de torra.
   
 • FÖR KLETIG DEG?
  Låt degen svälla/jäsa i 10–20 minuter och arbeta den sedan i bunken, så blir degen lättare att hantera. Sätt vid behov till ytterligare några matskedar av mixen.
   
 • PERFEKT GRÄDDNING
  Sätt in termometern i mitten av brödet i slutet av gräddningen och baka till 98–99°C.
   
 • HA TÅLAMOD!
  Nybakat glutenfritt bröd är normalt mjukare än vanligt bröd och behöver därför svalna under en längre tid för att kunna skivas. Håll ut!
Även om degen snabbt ser klar ut så måste glutenfri deg (precis som en deg med gluten) arbetas ihop en stund, gärna 5-10 minuter. Lättast är att använda degblandare eller elvisp med degkrok!

Våra mixar

Att baka glutenfritt ska vara både lätt och roligt. Testa våra smidiga mixar!

Familj bakar glutenfritt bröd med Semper mix

Baka glutenfritt bröd

Att baka glutenfritt bröd ska vara både roligt och enkelt! För dig som tycker om att baka ditt eget glutenfria bröd, eller som kanske vill testa att baka glutenfritt bröd för första gången, läs vidare för fler smarta tips.

Tips inför glutenfria brödbaket

Sempers bakbroschyrer

Fler baktips och mer inspiration till den glutenfria bakningen hittar du i våra bakbroschyrer: