Baka glutenfritt med Sempers glutenfria produkter

7 baktips till dig som bakar glutenfritt

Vår bagare Jonas har samlat sina allra bästa tips för att du ska lyckas med din bakning!

 • BLANDA DEGEN ORDENTLIGT
  Även om degen snabbt ser klar ut så måste glutenfri deg (precis som en deg med gluten) arbetas ihop en stund, ca 5-10 minuter. Lättast är att använda degblandare eller elvisp med degkrok.

   
 • ANVÄND POFIBER
  Pofiber är torkade fibrer av svensk potatis och har positiva egenskaper för praktiskt taget all bakning och matlagning. Eftersom fibrerna binder vätska blir maten och brödet både godare och saftigare. Pofiber är neutralt i smak, lukt och färg och kan användas till allt från vitt bröd och kaffebröd, till ersättning för ströbröd vid t ex panering eller i köttbullar.

   
 • LAKTOSFRITT, TACK!
  Vill du baka laktosfritt fast det står att mjölk ingår i receptet kan du ersätta mjölken med samma mängd av t ex laktosfri mjölk, sojamjölk, mandelmjölk eller hemgjord glutenfri havremjölk.

   
 • BLEKT LAKTOSFRITT BRÖD?
  Prova att tillsätta 1–2 msk socker eller honung i degen. Grädda inte längre än rekommenderat för att få fram en mörkare yta på brödet eller bullarna. Då blir de torra.

   
 • FÖR KLETIG DEG?
  Låt degen svälla/jäsa i 15–20 minuter och arbeta den sen med lite mjölmix (ca ½ dl) i bunken så blir degen lättare att hantera.

   
 • PERFEKT GRÄDDNING
  Sätt in termometern i mitten av brödet i slutet av gräddningen och baka till 98–99°C.

   
 • HA TÅLAMOD!
  Nybakat glutenfritt bröd är normalt mjukare än vanligt bröd och behöver därför svalna under en längre tid för att kunna skivas. Håll ut!
Även om degen snabbt ser klar ut så måste glutenfri deg (precis som en deg med gluten) arbetas ihop en stund, ca 5-10 minuter. Lättast är att använda degblandare eller elvisp med degkrok!

Våra mixar

Att baka glutenfritt ska vara både lätt och roligt. Testa våra smidiga mixar!

Familj bakar glutenfritt bröd med Semper mix

Baka glutenfritt bröd

Att baka glutenfritt bröd ska vara både roligt och enkelt! För dig som tycker om att baka ditt eget glutenfria bröd, eller som kanske vill testa att baka glutenfritt bröd för första gången, läs vidare för fler smarta tips.

Tips inför glutenfria brödbaket

Sempers bakbroschyrer

Fler baktips och mer inspiration till den glutenfria bakningen hittar du i våra bakbroschyrer: