Header Baby - baby sleeping

Allergi

Allergi och överkänslighet

Det är ganska vanligt med matallergier och överkänslighet när det gäller små barn. Många barn växer ifrån allergier, så det är inte nödvändigtvis något de måste leva med hela livet. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan allergi och överkänslighet och om några av de vanligaste matallergierna.

Vad är allergi, intolerans och överkänslighet?

Det har skrivits mycket om matallergier de senaste åren och om vartannat används begrepp som intolerans, överkänslighet och allergi.

Vad är egentligen vad? Överkänslighet är ett övergripande begrepp som betyder som betyder att man reagerar på ämnen som de flesta andra människor tål. Allergi och intolerans är olika typer av överkänslighet. Intolerans innebär att kroppen inte tolererar ett specifikt ämne och med allergi menas att kroppens immunförsvar reagerar mot små mängder av ett ämne, t ex pollen eller något man äter. Vid en allergireaktion bildas antikroppar mot ämnet i fråga. Ett exempel på intolerans är laktosintolerans, som innebär att kroppen inte har tillräckligt eller saknar enzym för att sönderdela mjölksocker. Eftersom bröstmjölken är rik på laktos är det mycket ovanligt med laktosintolerans hos spädbarn.

Matallergier

Med mat- eller födoämnesallergi menas att man reagerar på vissa födoämnen. Oftast märker du att ditt barn har en matallergi genom att han eller hon reagerar på något visst ämne direkt, ibland efter bara några minuter. Små barn kan reagera genom att kräkas, få lös avföring, rodna kring munnen eller få vätskefyllda prickar eller nässelutslag. Det är vanligast att man är allergisk mot mjölk, ägg, fisk och nötter. Även bönor och ärtor och våra vanligaste sädesslag kan ge allergiska reaktioner. Däremot är det ovanligt att man är allergisk mot ris eller majs. Komjölksallergi går oftast över i 2 – 3-årsåldern. Ägg dröjer oftast längre, till skolåldern och fiskallergi lever oftast kvar upp i vuxen ålder. Nötallergi kan innebära att man också är allergisk mot stenfrukter, äpplen, rå potatis och råa morötter. Nötallergi kan vara allvarligt, så var vaksam på vad maten, godiset eller kakorna innehåller. Om du misstänker en matallergi så ta kontakt med BVC/Vården.

Under Våra produkter finns det en sökfunktion där du kryssar i ditt barns allergier och filtrerar för att du ska veta att produkten inte innehåller fel ämnen. Mjölkfritt är det rätta sökalternativet för ett barn som är komjölksallergiker, vi kan tyvärr inte garantera att produkter som inte har mjölk som ingrediens inte har kommit i kontakt med andra produkter som innehåller mjölk.