Små barns magar
En nyfödds magsäck är inte större än en physalis, men redan efter 4 veckor är den stor som en tomat. Tarmarna är inte heller fullt utvecklade vid födseln. Med tanke på hur mycket mag-tarmkanalen utvecklas på så kort tid och hur mycket barnet faktiskt äter i relation till sin kroppsvikt, så är det inte konstigt att bebisar får lite knorr och stök i magen.
Det är vanligt att barn får uppstötningar eller småkräks efter en måltid. En anledning kan vara att barnet har ätit lite för mycket. I början behöver de allra flesta barn äta små mängder, men ofta. Många magproblem som uppstår under spädbarnsåret är helt normala och utgör alltså en naturlig del av utvecklingen.
Hur mycket knorr och knip är normalt?
Spädbarnet kommunicerar med sin omgivning genom att knorra, gråta och skrika. Det kan vara allt från trötthet, hunger, blöt blöja, att barnet blev rädd för något eller helt enkelt vill ha närhet. Ett spädbarn som har ont i magen brukar fortsätta att gråta även när man som förälder har tröstat eller provat förändra det man trodde var orsaken till gråten.
Hur ska föräldrar veta om det är magen som gör ont?
Det finns några tecken att gå efter:
- Barnet spänner kroppen bakåt eller drar benen upp mot magen. Ibland blir också bebisen röd i ansiktet.
- Barnet har utspänd mage och pruttar mycket.
- Barnet gnäller, gnyr eller gråter mer än vanligt.
Tips vid magont
- Magmassage är värt att prova när spädbarn har ont i magen. Massagen hjälper gaser att hitta ut och bebisen kan få mindre ont i magen.
- Vissa barn mår bättre om de får rapa efter eller under måltiden. Det kan ta bort gas och spänningar i magen.
- Om barnet får modersmjölksersättning, uppmana gärna föräldrarna att inte byta ersättning för ofta eller flera gånger – försök be föräldrarna att ha tålamod och se vad förändringen ger, så att barnets mage hinner vänja sig.
- Be föräldrarna se till att nappen har flera små hål för att förhindra att barnet sväljer onödigt mycket luft och på så sätt får magknip. Det ska droppa långsamt när man håller flaskan upp och ned.
- Om barnet har magknip och föräldrarna använder en tillredningsmaskin så be dem prova att blanda själva eller prova drickfärdig modersmjölksersättning för att se om det blir bättre. Detta för att se att doseringen är korrekt.
När ett barn gråter mycket är det alltid bra att be föräldrar ta kontakt med BVC eller ringa sjukvårdsupplysningen (1177) för att få råd och stöd.
Trög mage – vad kan föräldrarna göra själva?
- Fråga om hur de tillreder modersmjölksersättning - för mycket pulver kan vara en bidragande orsak till trög mage eller förstoppning. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen och alltid använda den medföljande måttskopan och strukna mått. Be föräldrarna att prova väga både vatten och pulver med hushållsvåg om de är osäkra på om måtten blir korrekta, alternativt prova drickfärdig.
- Om föräldrarna använder tillredningsmaskin och barnet har trög mage – be föräldrarna att prova blanda ersättningen själva under några dagar eller prova drickfärdig för att se om magen blir bättre. Be dem vara noggranna med doseringen.
Förstoppning
Förstoppning är när barn bajsar färre än tre gånger per vecka, och bajset dessutom är hårt och magen är trög. Det märks genom att barnet har ont, inte vill äta, kissar oftare och att magen blir spänd. Dessutom kan barnet få lite blod och slem i bajset. Om föräldrarna tror att barnet är förstoppat, är det bra att be föräldrar kontakta BVC eller ringa sjukvårdsupplysningen (1177) för råd.
Kräkningar
Att små barn ibland kräks efter måltid kan bero på för mycket mat, men det kan också bero på att den övre magmunnen, mellan matstrupen och magsäcken, inte är helt färdigutvecklad och därför inte sluter tätt. Det är vanligt och helt normalt. Med tiden färdigutvecklas magmunnen och då brukar kräkningarna minska. Det kan ibland hjälpa att barnet hålls i en upprätt position i famnen direkt efter måltid, för att minska risken att maten kommer upp igen.
Viktigt!
Tänk på att modersmjölksersättningen är anpassad efter barnets behov. Uppmana föräldrarna att aldrig blanda i något annat, så som olja eller messmör, då det ändrar näringsinnehållet helt och kan påverka barnets hälsa.
Kolik
Om barn, som i övrigt är friskt, skriker flera timmar i sträck och flera dagar i veckan utan märkbar anledning, är sannolikheten stor att barnet har kolik. Studier visar att cirka 20 % av alla spädbarn drabbas av kolik. Kolik förekommer lika ofta hos ammade barn, som hos barn som får modersmjölksersättning. Föräldrar kan läsa mer om kolik på semper.se/barnmat, under rubriken Magproblem.