Barn med nappflaska som står på ett bord

Tillredningsanvisningar för modersmjölksersättning

För bästa kvalité bör modersmjölksersättning serveras så nylagad som möjligt. Man kan dock förbereda flera flaskor samtidigt. Använd då kylskåpskallt kokt vatten, blanda med pulver i väl rengjorda/kokade flaskor och förvara med lock i kylskåp max 6-8 timmar. Vid matningstillfället, värm till ättemperatur. Modersmjölksersättning som en gång har värmts bör förbrukas inom en timme och inte heller värmas om på nytt.

 

Tillredning BabySemp - Semper Barnmat
Tillredningsanvisning för BabySemp 1, Babysemp 1 Lemolac och BabySemp 1 Lemolac SensiPro

Hur stor portion?

Hur många måltider barnet behöver äta per dygn kan variera, vilket även mängden mat kan göra från en måltid till en annan. På samma sätt som barn som ammas bör föräldrar som ger ersättning låta barnet styra hur mycket och hur ofta det vill äta. Barnet reglerar själv sitt intag efter behov. Därför är mängderna som anges här nedan ungefärliga och endast en vägledning. Det viktiga är att barnet ökar i vikt och mår bra.

För att göra tillredningen snabbare

Vid matning koka vatten och mät upp hälften av det varma vattnet i nappflaskan och fyll på med kylskåpskallt kokt vatten till rätt total mängd. Tillsätt angiven mängd pulver i flaskan och skaka. Känn efter att blandningen inte är för varm genom att droppa på insidan av handleden.

Dosering

Använd det medföljande doseringsmåttet. Det är viktigt att man tar rätt mängd pulver i förhållande till mängd vatten. För stor mängd pulver kan orsaka förstoppning. För liten mängd pulver innebär att barnet får otillräckligt med energi och näring. Se Doseringstabell nedan.


VATTEN / PULVER  / FÄRDIG MÄNGD

60 ml / 2 mått / 65 ml

90 ml / 3 mått / 100 ml

120 ml / 4 mått / 135 ml

150 ml / 5 mått / 165 ml

180 ml / 6 mått / 200 ml

210 ml / 7 mått / 235 ml

240 ml / 8 mått / 265 ml

Mängderna som anges i tabellen är ungefärliga eftersom alla barn inte äter lika mycket. På samma sätt som barn som ammas bör föräldrar som ger ersättning låta barnet styra hur mycket och hur ofta det vill äta. Barnet reglerar själv sitt intag efter behov. Mängden mat kan också variera från en måltid till en annan. Tabellen tjänar därför endast som riktmärke.

Medföljande skopor i gram och ml

BabySemp 1, BabySemp 1 Lemolac, BabySemp 1 SensiPro
1 mått = 4,3 g / 8 ml

BabySemp 2, BabySemp 2 Lemolac, BabySemp 2 SensiPro, BabySemp 3
1 mått = 4,7 g / 8,6 ml


Portionstabell

Barnets ålder / Mängd/måltid / Antal mål/dygn

0-1 månader / 80-150 ml / 5-6 mål

1-2 månader / 100-160 ml / 5 mål

2-4 månader / 140-200 ml / 5 mål

4-6 månader / 135-250 ml / 4-5 mål

Bebis blå ögon - Semper Barnmat

Tillagningsfilmer

Här får du en enkel guide på hur du blandar Sempers modersmjölksersättning och tillskottsnäring.

Till filmerna