Barnhand sträcker sig efter nappflaska

Om modersmjölksersättning

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar helamning de första 6 månaderna, och Semper stödjer dessa rekommendationer. Av olika skäl kan, eller vill inte alla kvinnor amma sina barn och då finns BabySemp. BabySemp är en komplett modersmjölksersättning (ibland används även ordet bröstmjölksersättning vilket är samma sak som modersmjölksersättning) att ge barnet som komplement till bröstmjölk, eller istället för bröstmjölk, under det första halvåret. Både bröstmjölk och modersmjölksersättning ger barnet vad det behöver näringsmässigt för optimal utveckling och tillväxt och är anpassade till vad barnets kropp kan ta hand om och omsätta.

All modersmjölksersättning görs av komjölk och det är därför texten ”Baserad på mjölk” står på förpackningen. Det finns en EU-lagstiftning som ställer krav på sammansättning och innehåll i modersmjölksersättning, men några saker är valfritt vid tillverkning. Det är därför innehållet till viss del skiljer sig åt mellan olika ersättningar. Det är t.ex. valfritt med berikning av pre- och/eller probiotika. Likaså är valet av fettkälla valfritt, så länge den totala mängden fett samt andelen mättat, omättat respektive fleromättat fett uppfyller kraven i lagstiftningen. Idag är BabySemp den enda modersmjölksersättningen på den nordiska marknaden som har kvar det viktiga mjölkfettet och därmed MFGM (mjölkfettkulemembran) som finns naturligt i bröstmjölk och är viktiga komponenter för barnets utveckling.

NY EU-FÖRORDNING 

Under 2020 infördes en ny EU-förordning (2016/127) som rör sammansättningen av modersmjölksersättning och tillskottsnäring, vilket innebar att vi uppdaterade receptet för BabySemp. Enligt den nya förordningen blev det exempelvis obligatoriskt att all modersmjölksersättning ska innehålla omega-3 fettsyran DHA (dokosahexaensyra) samt att nivåerna av D-vitamin skulle ökas. 

Den nya EU-förordningen reglerar även vad man som tillverkare får lov att informera om på förpackningen.  Tillsats av prebiotika så som GOS (galaktooligosackarider), omega-6 fettsyran ARA eller nukleotider får inte längre skrivas ut. Symbolen för Lactobacillus Reuteri Protectis, Semper magdroppar, får inte heller finnas med på modersmjölksersättningsförpackningen, vilket gör det svårare att förstå skillnaden mellan BabySemp Lemolac och BabySemp Sensipro. Detta ökar kraven på relevant information till föräldrar från vårdpersonal.  

Tänk på att modersmjölksersättningen är anpassad efter barnets behov. Blanda aldrig i något annat, så som olja eller messmör, då det ändrar näringssammansättningen helt.  

TILLSKOTTSNÄRING, från 6 månader 

Tillskottsnäring innehåller något mer energi och protein än modersmjölksersättning men framförallt mer järn för att möta det ökade järnbehovet. Vid ca 6 månader är det dags att börja vänja barnet att äta vanlig mat och då kan tillskottsnäringen användas som komplement till barnets övriga mat. Om barnet inte äter barngröt eller dricker välling är tillskottsnäringen en bra källa till det viktiga järnet.