Header Baby - feeding baby

Om modersmjölksersättning

WHO rekommenderar helamning upp till minst 6 månader och Semper stödjer dessa rekommendationer. Amning har flera fördelar. Som ett alternativ – om amningen inte räcker till, inte fungerar eller om man väljer att inte amma – så finns modersmjölksersättning. BabySemp är en komplett modersmjölksersättning* att ge barnet som komplement till bröstmjölk, eller istället för bröstmjölk, under det första halvåret. Både bröstmjölk och modersmjölksersättning ger barnet vad det behöver näringsmässigt för optimal utveckling och tillväxt och är anpassade till vad barnets kropp kan ta hand om och omsätta. Oavsett om barnet får bröstmjölk eller modersmjölksersättning rekommenderas ett tillskott av D-vitamindroppar från 1 veckas ålder.

All modersmjölksersättning görs av komjölk och det är därför texten ”Baserad på mjölk” står på förpackningen. Det finns en EU-lagstiftning som ställer krav på sammansättning och innehåll i modersmjölksersättning, men några saker är valfritt vid tillverkning. Det är därför innehållet till viss del skiljer sig åt mellan olika ersättningar. Det är t.ex. valfritt med berikning av pre- och/eller probiotika. Likaså är valet av fettkälla valfritt, så länge den totala mängden fett samt andelen mättat, omättat respektive fleromättat fett uppfyller kraven i lagstiftningen. Idag är BabySemp den enda modersmjölksersättningen på den nordiska marknaden som har kvar det viktiga mjölkfettet och därmed MFGM (mjölkfettkulemembran) som finns naturligt i bröstmjölk och är viktiga komponenter för barnets utveckling.

Infografik, dosering Semper Modersmjölksersättning

Hur mycket?

Barn är individer och behöver äta olika mycket mat. Hur många måltider barnet behöver äta per dygn kan variera, vilket även mängden mat kan göra från en måltid till en annan. På samma sätt som barn som ammas, bör föräldrar som matar sitt barn med nappflaska låta barnet styra hur mycket och hur ofta det vill äta. Redan väldigt små barn är mycket bra på att själva reglera sitt intag efter behov, vilket även sågs i TUMME-studien. Mängderna som anges i tabellerna på BabySemp förpackningarna ska därför endas ses som vägledning. Det viktiga är att barnet ökar i vikt och mår bra.

Tillagning

Det är viktigt att modersmjölksersättning och tillskottsnäring blandas på rätt sätt samt att ha en god hygien vid tillredningen. För säkerhets skull rekommenderas att koka vattnet till små spädbarn, då de är mer känsliga för eventuella patogena bakterier i vattnet.

Tänk på att modersmjölksersättningen är anpassad efter barnets behov. Prata gärna med föräldrar att de inte ska blanda i något annat, så som olja eller messmör, då det ändrar näringssammansättningen helt.

OBS! Vid tillredning av BabySemp 1 SensiPro och BabySemp 2 SensiPro är det viktigt att låta det kokta vattnet svalna till 40 grader innan pulvret blandas ner. Vid högre temperaturer avtar effekten av probiotikan L. reuteri Protectis.

Illustration av hur man mäter upp BabySemp med måttskopa

Använd alltid medföljande måttskopa

Det är väldigt viktigt att använda rätt mängd pulver, så att barnet får i sig rätt sammansättning av alla värdefulla näringsämnen. För mycket pulver kan vara en bidragande orsak till trög mage medan för lite pulver på sikt kan leda till ett för lågt intag av energi och näring. För att säkerställa att det blir rätt mängd pulver ska alltid den måttskopa som följer med i respektive paket användas, samt att använda strukna mått.

Det finns tydliga tillagningsanvisningar på förpackningarna att följa, men du kan också läsa under respektive produkt här på hemsidan.

Förvaring

BabySemp pulver ska förvaras i originalförpackningen (i rumstemperatur), och öppnad förpackning bör förbrukas inom 1 månad. Den medföljande måttskopan kan med fördel förvaras i förpackningens lock. Öppnad drickfärdig BabySemp håller 2 dygn i kylskåp. Oöppnad förpackning kan förvaras i rumstemperatur.

Tillskottsnäring, från 6 månader

Tillskottsnäring innehåller framför allt mer järn för att möta det ökade järnbehovet, men också något mer energi än modersmjölksersättning. Före 6 månaders ålder behöver barn inte äta annat än bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning.

Vid 6 månader är det dags att börja vänja barnet att äta vanlig mat, som behöver vara rik på järn för att möta det ökade järnbehovet. Ett litet barn som är 6 månader har ett järnbehov på 8 mg/dag, vilket kan jämföras med en vuxen man vars järnbehov är 9 mg/dag! Industritillverkad gröt och välling är berikade med vitaminer och mineraler, däribland det viktiga järnet. Att lära sig äta är en gradvis process och under tiden kompletterar föräldrar med bröstmjölk, modersmjölksersättning eller tillskottsnäring. Om barnet inte har kommit igång att äta så mycket och inte ammas, är det bra att byta från BabySemp 1 till BabySemp 2, för att täcka det ökade järnbehovet. Om barnet inte dricker välling eller äter gröt är tillskottsnäringen en bra källa till järn.

* Ibland används även ordet bröstmjölksersättning vilket är samma sak som modersmjölksersättning.