Header Baby - blue eyes on shoulder

BabySemp 1 – den enda modersmjölks-ersättningen med hög andel mjölkfett och MFGM

Semper stödjer WHO-koden. Om amningen fungerar är bröstmjölk den bästa maten för spädbarnet och därför blir ammade barn den naturliga förebilden när modersmjölksersättning* utvecklas. Bröstmjölken är unik och anpassad efter spädbarnets behov. De grundläggande näringsämnena i bröstmjölk är kolhydrater (laktos), mjölkfett, oligosackarider och protein. Genom att försöka efterlikna bröstmjölkens innehåll kan vi ge alla barn möjlighet att växa och utvecklas i linje med helammade barn.

bröstmjölkens näringsinnehåll

Både bröstmjölk och modersmjölksersättning ger barnet vad det behöver näringsmässigt för optimal utveckling och tillväxt, och är anpassade till vad barnets kropp kan ta hand om och omsätta. Oavsett om barnet får bröstmjölk eller modersmjölksersättning rekommenderas ett tillskott av D-vitamindroppar från 1 veckas ålder. BabySemp är utvecklad i samråd med barnläkare, med bröstmjölken och ammade barns tillväxt och utveckling som förebild.

Andel mjölkfett

Det viktiga mjölkfettet

Mjölkfett är den näst största komponenten i bröstmjölk och ger inte bara energi, utan är också viktig för barnets utveckling. I mjölkfett finns det så kallade mjölkfettkulemembran (förkortas MFGM efter engelskans Milk fat globule membran). MFGM är ett membran som utgör själva skalet runt varje liten mjölkfettkula, såväl i bröstmjölkens mjölkfett som i komjölkens. MFGM i komjölk och bröstmjölk har en likartad sammansättning bestående av glykoproteiner, sfingomyelin, kolesterol, gangliosider och fosfolipider. Dessa komponenter har visat sig ha en rad viktiga biologiska effekter, inklusive en positiv påverkan på nervsystemet, immunförsvaret och hjärnans utveckling. MFGM finns inte i vegetabiliska fetter, utan endast i mjölkfett. När vegetabiliskt fett används som fettkälla i modersmjölksersättning saknas MFGM. Vid nedbrytning av mjölkfett bildas betapalmitat som kan minska risken för förstoppning.

Pappa håller om sitt nyfödda barn

De kliniska effekterna av mjölkfett och MFGM har studerats i en svensk studie (TUMME) gjord vid Umeå Universitet. Resultaten visade att de barn som fick modersmjölksersättning med mjölkfett och berikad med extra MFGM fick ett stärkt immunförsvar med färre infektioner, samt en kognitiv utveckling och tillväxt i linje med ammade barn. Det finns idag fler studier som bekräftar de resultat som sågs i TUMME-studien.

Genom att ersätta en stor del av de vegetabiliska fetterna med mjölkfett och berika BabySemp 1 med extra MFGM, kan barnen få ett ökat skydd mot infektioner och därmed få en stark och frisk start i livet.

Läs mer om TUMME-studien

Mage i balans

En nyfödds magsäck är inte större än en physalis, och tarmarna är inte heller fullt utvecklade vid födseln. Med tanke på hur mycket mag-tarmkanalen utvecklas på så kort tid och hur mycket barnet faktiskt äter i relation till sin kroppsvikt, så är det inte konstigt att bebisar får lite knorr och stök i magen. Att vänja sig vid den första maten oavsett om det är bröstmjölk eller modersmjölksersättning, kan därför ta lite tid. Precis som i bröstmjölk är laktos den enda kolhydratskällan i BabySemp 1. Laktos anses bland annat ha gynnsamma effekter på tarmfysiologi och uppmjukning av faeces.  

Mjukare konsistens GOS

GOS – för naturlig mjukhet och funktion

BabySemp innehåller galaktooligosackarider (GOS) som en del i att försöka efterlikna bröstmjölkens effekt på tarmarnas funktion. GOS är prebiotiska fibrer som inte bryts ner i tunntarmen, utan fungerar som näring till mjölksyrabakterierna (lakto- och bifidobakterier) i tjocktarmen. När dessa bryter ner GOS bildas kortkedjiga fettsyror, vilket ger faeces ett lägre pH som liknar det hos ammade barn. GOS leder till mer frekvent avföring, och faeces blir också mjukare vilket kan motverka trög mage och förstoppning.

Alfa-lakalbumin – högkvalitativt protein 

Bröstmjölkens proteiner innehåller bland mycket annat alfa-laktalbumin, vilket även finns i BabySemp. Alfa-laktalbumin har i studier visat en gynnsam inverkan på tarmens funktion

Betapalmitat – naturens egen mjukgörare

Från mjölkfettet får vi dessutom betapalmitat som kan förbättra absorptionen av kalcium och fett vilket i sin tur kan minska risken för förstoppning. Alltid med den lilla magen i fokus!

Hjärnan & nervsystemets utveckling

Bröstmjölken är rik på MFGM och kolesterol. MFGM innehåller bland annat fosfolipider, gangliosider, glykoproteiner och kolesterol som spelar en avgörande roll i utveckling av hjärnan och nervsystemet. BabySemp1 är den enda modersmjölksersättningen som innehåller MFGM.

Järn bidrar till en normal intellektuell utveckling och förståelse hos barn. Järn i bröstmjölken tas upp i hög utsträckning. Järnet i modersmjölksersättningar tas inte upp lika väl och därför är järninnehållet högre jämfört med bröstmjölk. BabySemp1 innehåller 0,4 mg järn/100 ml.

De essentiella fettsyrorna DHA och ARA finns i bröstmjölk. DHA och ARA behövs i kroppens alla celler men är särskilt viktiga för synutvecklingen och för att hjärnan ska utvecklas normalt. Små barn kan ha svårt att själva bilda DHA från omega-3 fettsyran alfa-linolensyra (finns bl.a i rapsolja) samt ARA från omega-6 fettsyran linolsyra (finns bl.a i solros- och majsolja) i tillräcklig mängd. Därför ingår både DHA och ARA i BabySemp.

Immunförsvaret

Immunsystemet är fullt utvecklat redan vid födseln, men det är otränat. En stor del av immunsystemet finns i tarmen. Spädbarnets tarm mognar allteftersom vi utsätts för infektioner och bakterier och gynnas av goda tarmbakterier. Tarmbakterier är alltså viktiga för utveckling av immunsystemet. Studier visar att tillförsel av prebiotika/fibrer har en positiv inverkan på immunförsvaret. Genom att berika BabySemp med prebiotikan GOS (galaktooligosackarider) gynnas tillväxten av probiotiska bifidobakterier, samtidigt som kolonisationen av patogena bakterier i tarmen hämmas.

Graf som illustrerar sjukhusvistelser till följd av otit

Gangliosider och glykoproteiner i MFGM är viktiga för att stärka immunförsvaret. Barn som fick ersättning berikad med MFGM fick i TUMME-studien hade signifikant färre öroninflammationer än de barn som fick annan ersättning. Barnen som fick ersättning berikad med MFGM hade också mindre behov av antibiotika, febernedsättande läkemedel samt tillbringade färre dagar på sjukhus. 

Då nukleotider finns i bröstmjölk och gynnar immunförsvaret, innehåller även BabySemp nukleotider.

Infografik om nytt recept för BabySemp

Nytt recept på BabySemp 2020

I början av 2020 infördes en ny EU-förordning (2016/127) som rör sammansättningen av modersmjölksersättning och tillskottsnäring, vilket innebär att vi har uppdaterat recepten för alla BabySemp. Enligt den nya förordningen är det obligatoriskt att all modersmjölksersättning ska innehålla omega-3 fettsyran DHA (dokosahexaensyra). Till följd av det nya lagkravet höjde vi mängden DHA från 6,9 mg till 14 mg per 100 ml.

Förordningen ställer inget krav på innehåll av omega-6 fettsyran ARA, utan det är upp till varje företag själva att bestämma om. Då bröstmjölk innehåller både DHA och ARA har BabySemp sedan tidigare varit berikad med båda dessa essentiella fettsyror. Med tanke på bröstmjölkens sammansättning anser vi på Semper att det är viktigt att behålla ARA i BabySemp som därmed finns kvar i samma nivå som tidigare - 6,9mg/100 ml. I enlighet med nya max- och minvärdena för vissa näringsämnen höjde vi även nivåerna av D-vitamin. BabySemp innehåller nu 1,5 ug D-vitamin/100 ml.

Vi passade även på att uppdatera receptet ytterligare genom att öka andelen mjölkfett från 28 till 35 %. Ökningen innebar inte bara att andelen naturligt MFGM blev högre, det innebär också att vi helt kunnat utesluta palmolja samtidigt som vi behåller en hög andel palmitinsyra, som också finns i bröstmjölk. Palmitinsyran är den fettsyra som tillsammans med oljesyra dominerar i bröstmjölk. Förutom i bröstmjölk finns det rikligt med palmitinsyra i palmolja och mjölkfett.

Den nya EU-förordningen reglerar vad man som tillverkare får lov att informera om på för­packningen. T ex så får man inte längre skriva om innehållet av prebiotika (GOS), Omega-6 (ARA) och nukleotider på förpackningens framsida. Däremot hittar du ingredienserna i näringsvärdesdeklarationen på förpackningen. I BabySemp tillsätts ARA i form av veg. olja (M.Alpina)

Symbolen för Lactobacillus Reuteri Protectis, Semper magdroppar, får inte heller finnas med på modersmjölksersättningsförpackningen, vilket gör det svårare att förstå skillnaden mellan BabySemp Lemolac och BabySemp Sensipro. Detta ökar kraven på relevant information till föräldrar från vårdpersonal. 

Ny, smart förpackning för enklare användning och återvinning 

Den nya förpackningen med BabySemp-pulver är lättare att öppna, försluta och återvinna. Med två innerpåsar håller sig innehållet alltid färskt och svinnet minskar. Det finns även en mer hygienisk förvaring av skopan i locket och en påminnelse om att använda strukna mått vid tillredning av BabySemp. Det är väldigt viktigt att använda rätt mängd pulver, så att barnet får i sig rätt samman-sättning av alla värdefulla näringsämnen. För mycket pulver kan vara en bidragande orsak till trög mage medan för lite pulver på sikt kan leda till ett för lågt intag av energi och näring.

Paketet öppnas längs perforeringen vid sidan på förpackningen och på så sätt skapas ett återförslutningsbart lock.

Ny förpackning BabySemp från Semper Barnmat
Struket mått - BabySemp

*Ibland används även ordet bröstmjölksersättning, vilket är samma sak som modersmjölksersättning.