Header Baby - baby drinking from bottle

Den enda modersmjölks-ersättningen med mjölkfett och MFGM

Semper stödjer WHO-koden. Om amningen fungerar är bröstmjölk den bästa maten för spädbarnet och därför blir ammade barn den naturliga förebilden när modersmjölksersättning (Ibland används även ordet bröstmjölksersättning, vilket är samma sak som modersmjölksersättning) utvecklas. Bröstmjölken är unik och anpassad efter spädbarnets behov. De grundläggande näringsämnena i bröstmjölk är kolhydrater (laktos), mjölkfett, oligosackarider och protein. Genom att försöka efterlikna bröstmjölkens innehåll kan vi ge alla barn möjlighet att växa och utvecklas i linje med helammade barn.

Illustration av bröstmjölkens näringsinnehåll

Både bröstmjölk och modersmjölksersättning ger barnet vad det behöver näringsmässigt för optimal utveckling och tillväxt, och är anpassade till vad barnets kropp kan ta hand om och omsätta. Oavsett om barnet får bröstmjölk eller modersmjölksersättning rekommenderas ett tillskott av D-vitamin droppar från 1 veckas ålder. BabySemp är utvecklad i samråd med barnläkare, med bröstmjölken och ammade barns tillväxt och utveckling som förebild.

Illustration av andel mjölkfett av total mängd fett

Mjölkfett är den näst största komponenten i bröstmjölk och ger inte bara energi, utan är också viktig för barnets utveckling. Mjölkfett innehåller fosfolipider och gangliosider som är viktiga för utvecklingen av nervsystemet, immunförsvaret och för hjärnans funktion. Fosfolipider och gangliosider är något som inte finns i vegetabiliska fetter, utan endast i mjölkfett. BabySemp är den enda ersättningen som innehåller mjölkfett och är dessutom berikad med mjölkfettkulemembran (förkortas MFGM efter engelskans Milk fat globule membran), som finns naturligt i bröstmjölk. I TUMME-studien sågs fördelar med mjölkfett och MFGM. Mjölkfett innehåller dessutom betapalmitat som kan minska risken för förstoppning. Semper har därför valt en unik fettsammansättning med en stor andel mjölkfett i kombination med vegetabiliska fetter i BabySemp.

Pappa håller om sitt nyfödda barn

Berikad med MFGM

Mjölkfettkulemembran, MFGM, är själva skalet i mjölkfettkulan och är en engelsk förkortning av Milk Fat Globule Membrane. I detta membran finns en hög halt av bioaktiva proteiner och fetter. MFGM innehåller flera av de naturliga ämnen som finns i bröstmjölk som till exempel fosfolipider, gangliosider, glykoproteiner och kolesterol. Bröstmjölk är rik på kolesterol som ingår i cellers membran och behövs bland annat för utvecklingen av hjärna och nervsystemet. Dessutom innehåller MFGM glykoproteiner som kan bidra till skyddet mot vanligt förekommande infektioner hos barn, framförallt öroninflammationer. MFGM har tidigare saknats i alla modersmjölksersättningar eftersom vegetabiliskt fett, och inte mjölkfett, använts som fettkälla. BabySemp är nu den enda modersmjölksersättningen på den nordiska marknaden som innehåller en riklig mängd mjölkfett och är berikad med MFGM. Läs mer om det viktiga mjölkfettet och MFGM:

Det viktiga mjölkfettet och mfgm

Mage i balans

En nyfödds magsäck är inte större än en physalis, och tarmarna är inte heller fullt utvecklade vid födseln. Att vänja sig vid den första maten oavsett om det är bröstmjölk eller modersmjölksersättning, kan därför ta lite tid. Precis som i bröstmjölk är laktos den enda kolhydratskällan i BabySemp 1. Laktos anses bland annat ha gynnsamma effekter på tarmfysiologi och uppmjukning av faeces.  

GOS – för naturlig mjukhet och funktion

BabySemp innehåller galaktooligosackarider (GOS) för att efterlikna bröstmjölkens effekt på tarmarnas funktion. GOS är prebiotiska fibrer som inte bryts ner i tunntarmen, utan fungerar som näring till mjölksyrabakterierna (lakto- och bifidobakterier) i tjocktarmen. När dessa bryter ner GOS bildas kortkedjiga fettsyror, vilket ger faeces ett lägre pH som liknar det hos ammade barn. GOS leder till mer frekvent avföring, och faeces blir också mjukare vilket kan motverka trög mage och förstoppning.

Alfa-lakalbumin – högkvalitativt protein 

Även det värdefulla proteinet alfa-laktalbumin har i studier visat en gynnsam inverkan på tarmens funktion.  

Betapalmitat – naturens egen mjukgörare

Dessutom innehåller mjölkfett beta-palmitat som kan förbättra absorptionen av kalcium och fett vilket i sin tur kan minska risken för förstoppning. Alltid med den lilla magen i fokus! Vill du läsa mer om det viktiga mjölkfettet och betaplamitat, klicka här.

Hjärnan & nervsystemets utveckling

MFGM innehåller bland annat fosfolipider, gangliosider, glykoproteiner och kolesterol som spelar en avgörande roll i utveckling av hjärnan och nervsystemet. Bröstmjölk är rik på kolesterol. BabySemp1 är den enda modersmjölksersättningen som innehåller kolesterol och är dessutom extra berikad med MFGM. Läs gärna mer om det viktiga mjölkfettet och MFGM.

Järn bidrar till en normal intellektuell utveckling och förståelse hos barn. 

De essentiella fettsyrorna DHA och ARA finns i bröstmjölk. DHA och ARA behövs i kroppens alla celler men är särskilt viktiga för synutvecklingen och för att hjärnan ska utvecklas normalt. Små barn kan ha svårt att själva bilda DHA från omega-3 fettsyran alfa-linolensyra (finns bl.a i rapsolja) samt ARA från omega-6 fettsyran linolsyra (finns bl.a i solros- och majsolja) i tillräcklig mängd. Därför ingår både DHA och ARA i BabySemp.

Immunförsvaret

Immunsystemet är fullt utvecklat redan vid födseln, men det är otränat. En stor del av immunsystemet finns i tarmen. Spädbarnets tarm mognar allteftersom vi utsätts för infektioner och bakterier och gynnas av goda tarmbakterier. Tarmbakterier är alltså viktiga för utveckling av immunsystemet. Studier visar att tillförsel av prebiotika/fibrer har en positiv inverkan på immunförsvaret. Genom att berika BabySemp med prebiotikan GOS (galaktooligosackarider) gynnas tillväxten av probiotiska bifidobakterier, samtidigt som kolonisationen av patogena bakterier i tarmen hämmas.

Gangliosider och glykoproteiner i MFGM är viktiga för att stärka immunförsvaret. Barn som fick ersättning berikad med MFGM fick i TUMME-studien signifikant färre öroninflammationer än de barn som fick annan ersättning. Barnen som fick ersättning berikad med MFGM hade också mindre behov av antibiotika, febernedsättande läkemedel samt tillbringade färre dagar på sjukhus. 

Nukleotider finns i bröstmjölk och gynnar immunsystemet.

NYTT RECEPT BABYSEMP 2020

I början av 2020 infördes en ny EU-förordning (2016/127) som rör sammansättningen av modersmjölksersättning och tillskottsnäring, vilket innebär att vi har uppdaterat recepten för alla BabySemp. Förordningen innebär att BabySemp har fått:

  • Ökat D-vitamin innehåll: 1,5 μg/100ml 
  • Högre nivå av omega 3 fettsyran DHA: 14 mg/100 ml 


Förordningen ställer inget krav på innehåll av omega-6 fettsyran ARA, utan det är upp till varje företag själva att bestämma om. Då bröstmjölk innehåller både DHA och ARA har BabySemp sedan tidigare varit berikad med båda dessa essentiella fettsyror. Med tanke på bröstmjölkens sammansättning anser vi på Semper att det är viktigt att behålla ARA i BabySemp som därmed finns kvar i samma nivå som tidigare - 6,9mg/100 ml.

Vi passade även på att uppdatera receptet ytterligare genom att öka andelen mjölkfett från 28 till 35 %. Ökningen innebar inte bara att andelen naturligt MFGM blev högre, det innebär också att vi helt kunnat utesluta palmolja samtidigt som vi behåller en hög andel palmitinsyra, som också finns i bröstmjölk. Palmitinsyran är den fettsyra som tillsammans med oljesyra dominerar i bröstmjölk. Förutom i bröstmjölk finns det rikligt med palmitinsyra i palmolja och mjölkfett.

BABYSEMP INNEHÅLLER SEDAN TIDIGARE: 
  • Högkvalitativt protein (alfa-laktalbumin)
  • GOS – galaktooligosackarider
  • 100 % laktos – precis som i bröstmjölk är laktos den enda kolhydratkällan
  • Nukleotider
  • ARA
Nytt recept på BabySemp
NY, SMART FÖRPACKNING FÖR ENKLARE ANVÄNDNING OCH ÅTERVINNING

Den nya förpackningen med BabySemp-pulver är lättare att öppna, försluta och återvinna. Med två innerpåsar håller sig innehållet alltid färskt och svinnet minskar. Det finns även en mer hygienisk förvaring av skopan i locket och en påminnelse om att använda strukna mått vid tillredning av BabySemp. Det är väldigt viktigt att använda rätt mängd pulver, så att barnet får i sig rätt samman-sättning av alla värdefulla näringsämnen. För mycket pulver kan vara en bidragande orsak till trög mage medan för lite pulver på sikt kan leda till ett för lågt intag av energi och näring.