Header Baby - baby sleeping

Sempers lexikon

Här har vi samlat en del ord som förekommer på vår hemsida.

Aktiv bakteriekultur

Aktiv bakteriekultur är levande, hälsofrämjande bakterier. De vanligast förekommande bakterier som används är olika stammar av laktobaciller och bifidobakterier, i vanligt tal kallade mjölksyrabakterier. Mjölksyrabakterier bidrar till en god tarmflora som i sin tur kan ge en bättre och mer välfungerande tarmfunktion.

Semper Barnmat

Arakidonsyra (ARA)

Arakidonsyra (ARA) är en långkedjig fleromättad omega 6-fettsyra. Omega 6 är essentiella, livsnödvändiga, fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. Omega 6 finns i t.ex. majsolja, solrosolja, sojaolja, rapsolja och sesamfrön. Långkedjiga fleromättade fettsyror, som ex. ARA, är viktiga för bl.a. fostertillväxt, synutveckling och kognitiv utveckling. Då små barn kan ha svårt att själva bilda dessa fettsyror, och ARA finns i bröstmjölk, tillsätts ARA i samtliga BabySemps modersmjölksersättningar

Alfa-laktalbumin 

BabySemp 1 berikas med alfa-laktalbumin för att hålla proteinnivån låg. Alfa-laktalbumin är rik på tryptofan som är en begränsande aminosyra, och har i studier visat en gynnsam inverkan på tarmarnas funktion. 

Beta-palmitat

Största delen av mjölkfett utgörs av triglycerider. Till en triglycerid är, som man hör på namnet, tre fettsyror bundna. Triglyceridernas utseende i mjölkfett skiljer sig från dem i vegetabiliskt fett. När triglyceriderna i mjölkfett bryts ner bildas beta-palmitat som förbättrar absorptionen av kalcium och fett hos barnet, och minskar risken för förstoppning. 

Semper Barnmat

EFSA

European Food Safety Authority (EFSA) är hörnstenen i EU för att bedöma risker när det gäller mat och matsäkerhet. EFSA ger ut oberoende vetenskapliga råd. Semper följer EFSA's rekommendationer om t.ex. tillredningsanvisning för modersmjölksersättningar.

Fosfolipider 

Fosfolipider är viktiga för hjärnans celler och kan ha en positiv inverkan på den neurologiska utvecklingen hos spädbarn. Fosfolipider har en vattenlöslig del, som brukar kallas huvud, och en fettlöslig del, som kallas svans. Fosfolipider är en viktig del i alla cellmembran och andra biologiska membran. I membranen är huvudena vända utåt. Fosfolipider kan delas upp i två grupper; glycerofosfolipider och sfingolipider. Sfingolipider finns endast i mjölkfett. 

Gangliosider 

Gangliosider tillhör gruppen sfingolipider och närmare bestämt sfingoglycolipiderna. De finns ej i vegetabiliska oljor utan endast i mjölkfett. Cirka 10 % av hjärnans fettinnehåll består av gangliosider. De ingår i cellmembran och andra biologiska membran och är viktiga för utvecklingen av nerv-, mag-tarmsystem och immunförsvar. Gangliosider kan även förbättra tarmfloran. 

Galaktooligosackarider (GOS) 

Galaktooligosackarider (GOS) är prebiotiska fibrer som inte bryts ner i tunntarmen utan fungerar som näringssubstrat för mjölksyrabakterier (laktobaciller och bifidobakterier) i tjocktarmen. När dessa bryter ner GOS bildas kortkedjiga fettsyror vilket ger avföringen ett lägre pH som liknar det hos ammande barn. Avföringen blir också mjukare vilket kan motverka trög mage och förstoppning. GOS förekommer naturligt i bland annat grönsaker som vitkål, lök, rotfrukter, svartrot, jordärtskocka men utvinns även ur mjölk. Sedan 2005 finns GOS tillsatt i samtliga Sempers modersmjölksersättningar.

Dokosahexaensyra (DHA) 

Dokosahexaensyra (DHA) är en långkedjig fleromättad omega 3-fettsyra. Omega 3 är livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. Långkedjiga omega 3 fettsyror finns i t.ex. fet fisk (såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner), skaldjur och vissa alger. Kortkedjiga omega 3 fettsyror finns i t.ex. rapsolja, linfrö, valnötter och bladgrönsaker. Långkedjiga fleromättade fettsyror, som ex. DHA, är viktiga för bl.a. fostertillväxt, synutveckling och kognitiv utveckling. DHA finns i bröstmjölk och sedan 2020 är det lagstiftat att DHA måste tillsättas i all modersmjölksersättning.

Glykoproteiner 

Glykoproteiner förekommer i kroppens cellmembran. De är proteiner som är bundna till en kolhydratdel. Glykoproteiner bidrar till flera viktiga funktioner som t ex immunförsvaret och kan bidra till skydd mot sjukdomar. 

Gastroenterit 

Det grekiska namnet på magsjuka är gastroenterit. Infektion i mag-tarmkanalen är den vanligaste orsaken till akut diarré. 

Jod  

Jod bidrar till en normal tillväxt hos barn. 

Järn 

Järn bidrar till en normal intellektuell utveckling och förståelse hos barn. 

Kolesterol 

Kolesterol behövs för utvecklingen av nödvändiga kroppsfunktioner, däribland hjärnan och nervsystemet. Bröstmjölk är rik på kolesterol och BabySemp 1 är den enda modersmjölksersättningen som innehåller kolesterol. 

Laktos 

Det energigivande näringsämne det finns mest av i bröstmjölk är kolhydraten laktos, dvs mjölksocker. BabySemp 1 och 2 har endast laktos som kolhydratkälla. Laktos anses ha gynnsamma effekter på tarmfysiologi och uppmjukning av faeces.

MFGM (Milk Fat Globule Membrane)

MFGM innehåller flera av de naturliga ämnen som finns i bröstmjölk, till exempel fosfolipider, gangliosider, glykoproteiner och kolesterol. Bröstmjölk är rik på kolesterol som ingår i cellers membran och behövs bland annat för utvecklingen av hjärnan och nervsystemet. Dessutom innehåller MFGM glykoproteiner som kan bidra till skydd mot sjukdomar. Genom att använda mjölkfett och även berika BabySemp 1 med MFGM har vi kommit närmare bröstmjölkens innehåll, liksom dess naturligt goda effekter för barnet.

Nukleotider

Nukleotider är byggstenar i DNA och kan gynna immunsystemet.

Omega 3 

Omega 3 är namnet på en familj av fleromättade fettsyror. Moderfettsyran i omega 3-familjen heter alfa-linolensyra. Moderfettsyror är medellånga fettsyror som till viss del kan omvandlas till längre fettsyror i kroppen. Omega 3 är livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. Långkedjiga omega 3 fettsyror finns i t.ex. fet fisk (såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner), skaldjur och vissa alger. Kortkedjiga omega 3 fettsyror finns i t.ex. rapsolja, linfrö, valnötter och bladgrönsaker. Alfa-linolensyra måste tillföras via kosten men sedan kan flera fettsyror med längre kolkedja och fler dubbelbindningar bildas i cellerna i kroppen från denna. Från alfa-linolensyra bildas bland annat dokosahexaensyra (22:6 n-3 DHA) och eikosapentaensyra (20:5 n-3 EPA). (Källa: Livsmedelsverket) Långkedjiga fleromättade Omega 3 fettsyror ex DHA, är viktiga för bl.a. fostertillväxt, synutveckling och kognitiv utveckling. DHA finns i bröstmjölk och sedan 2020 är det lagstiftat att DHA måste tillsättas i all modersmjölksersättning. 

Omega 6 

Omega 6 är namnet på en familj av fleromättade fettsyror. Moderfettsyran i omega 6-familjen heter linolsyra. Moderfettsyror är medellånga fettsyror som till viss del kan omvandlas till längre fettsyror i kroppen. Omega 6 är livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. Omega 6 finns i t.ex. majsolja, solrosolja, sojaolja och sesamfrön. Linolsyra måste tillföras via kosten men sedan kan flera fettsyror med längre kolkedja och fler dubbelbindningar bildas i cellerna i kroppen från denna. Från linolsyra bildas bland annat arakidonsyra (20:4 n-6 ARA). (Källa: Livsmedelsverket) Långkedjiga fleromättade Omega 6 fettsyror ex,  är viktiga för bl.a. fostertillväxt, synutveckling och kognitiv utveckling. Då små barn kan ha svårt att själva bilda dessa fettsyror, och ARA finns i bröstmjölk, tillsätts ARA i samtliga BabySemps modersmjölksersättningar.  

Prebiotika 

Prebiotika är fibrer som inte bryts ner i tunntarmen utan fungerar som näringssubstrat för mjölksyrabakterier (laktobaciller och bifidobakterier) i tjocktarmen. Det i sin tur har en positiv inverkan på tarmfloran. Exempel på prebiotika är olika oligosackarider, inulin, betaglukaner och resistent stärkelse.

Probiotika 

Probiotika är levande, nyttiga bakterier. De vanligast förekommande bakterier som används som probiotika är olika stammar av laktobaciller och bifidobakterier, i vanligt tal kallade mjölksyrabakterier. Mjölksyrabakterier bidrar till en god tarmflora som i sin tur kan ge en bättre och mer välfungerande tarmfunktion.

Sfingomyelin 

Sfingomyelin är en fosfolipid som endast finns i mjölkfett. Sfingomyelin är mycket viktigt för hjärnans celler och myeliniseringen i centrala nervsystemet och betydelsefull för den neurologiska utvecklingen hos spädbarn. 

Vitamin D 

Vitamin D är nödvändig för normal tillväxt och för utvecklingen av skelettet. Vitamin D bidrar dessutom till immunsystemets normala funktion hos barn. 

WHO - Semper Barnmat

World Health Organisation (WHO)

World Health Organisation (WHO) grundades 1948 och är ett FN-organ. Organisationens syfte är att alla människor ska uppnå en så god hälsa som möjligt. Som en del av denna strävan arbetar WHO bland annat med att koordinera internationell, medicinsk hjälp till de platser som är drabbade av infektionssjukdomar. WHO bekämpar också andra sjukdomar till exempel genom att distribuera vaccin.

Organisationen strävar även efter att främja hälsa i vid mening. WHO definierar hälsa som välbefinnande såväl fysiskt, psykiskt som socialt.

Semper följer WHO's rekommendationer om t.ex. att ha zink i vätskeersättning till barn och tillredningsanvisningar för modersmjölksersättningar.