Kalendarium
Här lägger vi upp information om kommande seminarier.
SAVE THE DATES
Vi kommer under året hålla ungefär en föreläsning i månaden. Så håll utkik!
Webinar 14 maj kl.14:30-16:00
Små barn, plockmat och BLW – hur fungerar det? Information och tips för barnhälsovården.
Barn älskar att äta själva så snart de har lärt sig att greppa, och detta är en naturlig del av deras utveckling. I denna föreläsning får du som BHV-personal verktyg och kunskap för att stödja föräldrar i att främja barnets självständighet vid måltider genom metoden Baby-Led Weaning (BLW).
Vi går igenom:
- När är barnet redo att börja äta själv? Vi diskuterar de viktiga tecknen på att barnet är klart för plockmat och när det är lämpligt att introducera nya livsmedel.
- Vilka livsmedel är bra att börja med och hur serveras de på bästa sätt? Vi går igenom vilka livsmedel som lämpar sig för plockmat, samt hur de ska tillagas och presenteras för barnet för att underlätta både ätande och säkerhet.
- Hur hanterar man oro kring säkerheten vid matning? Vi tar upp vanliga frågor och farhågor kring säkerhet, såsom kväljning och att sätta i halsen, och hur föräldrar kan känna sig trygga när barnet utforskar maten själv.
- Hur kan vi som vårdpersonal stödja föräldrar i att skapa en trygg och positiv matupplevelse? Du får konkreta verktyg för att hjälpa föräldrar att hantera utmaningar och skapa en stödjande miljö där barnet får utvecklas i sin egen takt.
Genom denna föreläsning får du inte bara kunskap om hur BLW fungerar, utan också konkreta verktyg för att hjälpa föräldrar att navigera denna spännande fas och göra måltider till en positiv och lärorik stund. Du kommer att få tips på hur man skapar en måltidsstund som inte bara stärker barnets motorik, utan också bidrar till en långsiktig, positiv relation till mat.
Kom och lär dig mer om hur denna metod kan ge barn möjlighet att utvecklas till självständiga, matglada ätare och hjälpa familjer skapa positiva matupplevelser tillsammans!
Föreläsare:
Julia Binnergård är dietist, utbildare och föreläsare och driver inom sitt företag Dietistgrevinnan och Mamma möter Mamma. Julia arbetar också med att stötta föräldrar och barn kring hälsosamma kostvanor i verksamheten KRAFT inom Angereds rehabmottagning i Västra Götalandsregionen. Julia har också arbetat som dietist inom Barnhälsovården.
HÖSTENS FÖRELÄSNINGAR
Fler föreläsningar kommer...
Webinar 9 september kl.14:30-16:00
Näring för de minsta – nutrition efter prematur födsel
I den här föreläsningen komme Lina Skoog att fokusera på tillväxt och nutrition hos barn som är födda för tidigt, med särskilt fokus på den viktiga perioden efter att barnet kommit hem från sjukhuset och fram till introduktionen av fast föda. Under denna tid är näringsbehovet ofta förhöjt och det är avgörande att säkerställa ett tillräckligt energi- och näringsintag för att stödja barnets fortsatta tillväxt och utveckling.
Vi kommer att gå igenom vanliga nutritionsrelaterade utmaningar som dessa barn kan ställas inför, samt diskutera hur vi med hjälp av kostbehandling och individanpassad uppföljning kan optimera näringsintaget. Föreläsningen kommer också att belysa hur vården kan stödja familjer i denna känsliga övergångsperiod mellan sjukhusvistelse och livet hemma.
Föreläsare: Lina Skoog som föreläser är legitimerad dietist och doktorand, och har arbetat på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna sedan 2019. En stor del av Linas arbete har varit inom neonatal öppenvård, där hon träffar barn som fötts för tidigt och som har fortsatt behov av kostbehandling efter utskrivning från sjukhuset. Genom Linas kliniska arbete och forskning har hon fördjupat sig i hur vi bäst kan stötta dessa barn och deras familjer för att ge dem en så bra start i livet som möjligt.
Anmäla öppnar inom kort!
Webinar 5 november kl.14:30-16:00
Det senaste om celiaki
I den här föreläsningen kommer Elin Malmberg Hård af Segerstad att gå igenom det aktuella evidensläget kring vilken betydelse kostfaktorer har för utvecklingen av celiaki – både under graviditeten och under barnets första levnadsår. Vi tittar på vad forskningen hittills har visat när det gäller till exempel glutenintroduktion, amning och andra kostrelaterade faktorer som kan påverka risken för att ett barn utvecklar celiaki. Elin kommer att väva in resultat från hennes egen forskning och sätta dem i ett större sammanhang, för att ge en uppdaterad bild av kunskapsläget. Elin går även igenom ESPGHAN:s senaste riktlinjer och deras rekommendationer kring hur man eventuellt kan förebygga eller fördröja sjukdomsutveckling. Avslutningsvis berättar Elin om hennes pågående interventionsstudier, där de undersöker olika strategier för att på sikt kunna minska risken för celiaki hos barn med genetisk sårbarhe
Föreläsare:
Elin M Hård af Segerstad är Med Dr, leg. dietist specialiserad i pediatrik, Post doc: Pediatrisk Forskningsinstitutt, Oslo Universitessykehus, Norge
Elin är kliniskt verksam som dietist: Verksamhetsområde Barnmedicin, Skånes Universitetssjukhus Malmö
Affilierad forskare: Enheten för Celiaki och Diabetes, Kliniska Vetenskaper Malmö, Lunds universitet
Elins doktorandprojekt syftade till att studera kostfaktorer tidigt i livet och barns risk att utveckla celiaki i den multinationella studien TEDDY. I Elins pågående postdoc projekt undersöker hon kostfaktorer hos gravida mammor, och hos barn tidigt i livet och barnets senare risk för celiaki i den norsk kohort. Elin har en lång klinisk erfarenhet av nutritionsbehandling till barn med celiaki, och har varit med och skrivit såväl svenska som europeiska riktlinjer om glutenfri kost. Hon är aktiv i ESPGHAN, och leder kommitteen för Allied Health Professionals
Anmäla öppnar inom kort!
Frågor?
Har du några frågor du vill ha svar på under någon föreläsning? Fyll i vårt formulär!
Om du har övriga frågor, hör av dig till Sempers dietister/produktspecialister:
Nyfiken på tidigare föreläsningar?
Webbinarium som hållits under 2024:
- Lilla hjärnans utveckling - med och utan digitala verktyg
- Att börja äta - matintroduktion inom Barnhälsovården
- Hur uppkommer matallergi? Går de att förebygga?
- Nordiska näringsrekommendationer