Penna och anteckningsblock

Kalendarium

Här lägger vi upp information om kommande seminarier.

SAVE THE DATES 

Vi kommer under året hålla ungefär en föreläsning i månaden. Så håll utkik!

Staffan Berglund

Onsdagen 6 SEPTEMBER 14:30-16:00

Järn och barn de första åren

Järn en av kroppens viktigaste byggstenar och en helt essentiell mineral för en optimal tillväxt och utveckling hos det lilla barnet. I decennier har järnbrists betraktas som ett av våra mest förekommande bristtillstånd och stora satsningar har gjorts för att förbättra intaget av järn hos växande barn. Men studier på senare år har visat att järn i för stora mängder också kan ge negativa effekter på hälsan vilket försvårat framtagandet av rekommendationer och riktlinjer för järnintag. Den rätta balansen mellan för mycket och för lite järn till barn i olika åldrar har visat sig svårare än många tidigare trott. Idag finns förbättrad kunskap kring vilka råd som ska ges men det finns också många kvarstående frågetecken.

Om föreläsaren: Staffan Berglund är överläkare och docent vid Barn- och Ungdomscentrum och Enheten för Pediatrik på Umeå Universitetssjukhus. Han har i över 15 år bedrivit forskning kring spädbarnsnutrition med fokus på järnintag och järnmetabilism hos barn. I sin föreläsning kommer han summera det rådande kunskapsläget kring behovet och omsättningen av järn i olika åldrar.

Lecture 4th of OCT

Välkomna till 2 föreläsningar i Stockholm 4 oktober

Hur kan vi stötta föräldrar mot bra matvanor tidigt i livet?

Hur och vad vi äter är bland de tidigaste vanor vi etablerar och samtidigt bland de svåraste att ändra. Begreppen god hälsa och goda matvanor är komplexa och BVC kan och behöver stötta och vägleda föräldrar genom den informationsstorm som de möts av idag. Vad ligger då i begreppet goda matvanor? Var får föräldrarna sin information ifrån och hur kan vi stötta dem i sitt föräldraskap? Maria berättar också om Matkassen som är ett bra verktyg för att etablera goda matvanor

Föreläsare: Maria Briggert Bengtsson, Leg dietist och barnhälsovårdsdietist i Västra Götalandsregionen. Har jobbat med vårdutveckling för BVC i många år och innan dess kliniskt verksam inom primärvården. Aktiv både regionalt och nationellt inom flertal områden men främst kring små barns nutrition och tillväxt samt förebyggande av övervikt och obesitas. Brinner för det goda samtalet om kost och hälsa.

Barn och obesitas

Nu får vi möjligheten att få lyssna till Claude och Pernilla och ämnet barn och obesitas.  Sedan 1980-talet har det skett en dramatisk ökning av övervikt och obesitas hos barn. Orsakerna är många, men samhällets förändring och därtill ändrade vanor är några. Obesitas ökar risken för sämre skolprestationer och sjuklighet redan i barnaåren. Men det går att göra skillnad. Claude och Pernilla kommer förutom att prata om dagens situation, även att ge oss verktyg som kan fungera som ett stöd för de föräldrar som behöver hjälpa sina barn till en bra vikt.

Föreläsare: Claude Marcus, professor, barnläkare och forskargruppsledare och Pernilla Danielsson Liljeqvist, PhD,
legitimerad sjuksköterska.

Plats: Filmstaden Sergel, Hötorget, Stockholm

13:00 Registrering
13:30–13:40 Välkomna - Semper
13:40–14:45 ”Hur kan vi stötta föräldrar mot bra matvanor tidigt i livet?”
14:45–15:15 Fika och mingel
15:15–17:15 ”Barn och obesitas”

OBS! Antalet platser är begränsade och anmälan är bindande.

Anmäl dig här
Muffins

Webbinar 24 oktober 14:30-16:00

Luktsinnets inverkan på barns hälsosamma ätande

Konsumtionen av frukt och grönsaker bland svenska skolbarn har visat sig vara lägre än vad som rekommenderas. Konsumtionen är extra låg bland så kallade picky eaters, barn som är särskilt kräsna med maten. Studier antyder att hälften av svenska barn i förskoleålder har någon grad av kräsenhet. Andra forskningsresultat pekar på att vi människor ofta tycker mer om råvaror och maträtter som är bekanta för oss. I ett forskningssamarbete mellan Uppsala Universitet och Stockholms Universitet utforskas luststyrda och lekfulla vägar att väcka matlust och smakvilja hos barn. Här studeras kopplingen mellan de frukter och grönsaker som är bekanta för barnet och vilka de tycker mest om. Barn i mellanstadiet tillfrågas hur mycket de tycker om olika frukter och grönsaker, och frågor ställs för att ta reda på hur kräsna de är när det gäller mat. De erbjuds även smaka frukter och grönsaker och deras förmåga att känna igen olika lukter mäts. I studien används behållare som liknar tuschpennor, men istället för färgfyllda med aromer. Målet är att utforma spel där barn får lukta på dessa, för att undersöka om barn som får bekanta sig med frukt- och grönsakslukter börjar tycka mer om frukter och grönsaker. Projektet syftar till att ta reda på om spel med lukter kan användas som strategi för att hjälpa kräsna barn hitta nya favoriter bland frukter och grönsaker, och underlätta för barn att utveckla mer hälsosamma matvanor.

 Om föreläsaren: Linnea Apelman är doktorand i kostvetenskap vid Uppsala Universitet. Hennes forskning kretsar kring hur barns sinnesupplevelser hänger ihop med hälsosamma matvanor, med särskild fokus på luktsinnet. I denna föreläsning berättar Linnea mer om luktsinnets funktion i smakupplevelsen, livsmedelsrelaterad neofobi och strategier för att öka barns konsumtion av frukt och grönsaker.

Face in plate

Webbinar 30 november 14:30-16:00

Växtbaserad mat för bebisar och småbarn 

Fler och fler familjer väljer att äta växtbaserat, antingen för klimatet, för djuren, eller för hälsans skull. Inte sällan för alla tre. Att äta vegetariskt är inget konstigt idag, men att äta helt veganskt, känns mer främmande för många, inte minst för personal inom vården som ofta blir oroliga och inte riktigt vet hur de ska bemöta dessa familjer.

Helt klart är att den växtbaserade trenden är här för att stanna och därmed är det viktigt att vi inom vården har en baskunskap om vilka näringsmässiga krav som ställs på den växtbaserade maten så att den blir näringsmässigt komplett för bebisar och små barn. 

Föreläsningen den 30 november hålls av leg. dietist Karin Gibson och kommer belysa följande frågor;

Vad vet vi om barn och växtbaserad kost? Vilka för- och nackdelar kan finnas? Vad behöver man tänka på näringsmässigt? Hur kan det se ut rent praktiskt? Vilka kosttillskott kan tänkas behövas? Hur vet man om en dietist behöver kopplas in?

Om föreläsaren: 
Karin Gibson är legitimerad dietist med inriktning växtbaserad kost för barnfamiljer, gravida och ammande. Hon tog sin dietistexamen från Göteborgs Universitet 2009 och arbetade inom vården i flera år innan hon flyttade till USA där hon vidareutbildade sig inom växtbaserad kost. 2018 startade hon sitt egna företag Grazing Greens.

 

 

Frågor?

Har du några frågor du vill ha svar på under någon föreläsning? Fyll i vårt formulär!

Om du har övriga frågor, hör av dig till Sempers dietister/produktspecialister:

  1. linda.almehov@semper.se
  2. carolin.blom.persson@semper.se
  3. theresia.plymoth@semper.se
  4. malin.laudon@semper.se
Blöjbyte

Prenumerera på Sempers nyhetsbrev

Missa inte våra kommande föreläsningar! Prenumerera på vårt nyhetsbrev Små&Stora och få påminnelser, inbjudningar till utbildningsdagar, produktinformation och övriga nyheter inom barn och nutritionsområdet.

Anmälan till nyhetsbrev
Olle Hernell - Semper Barnmat

Nyfiken på tidigare föreläsningar?

Webbinarium som hållits under 2020-2022:

  • Om barn och fetma
  • Allergi & födoämnesöverkänslighet
  • OTIS-studien
  • Digitaliseringens påverkan på barnets hjärna 
  • Frågor & svar om förstoppning
  • Prata mat med småbarnsföräldrar

Här kan du läsa om tidigare föreläsningar >>