Penna och anteckningsblock

Kalendarium

Här lägger vi upp information om kommande seminarium.

Välkommen till webinarium 23 mars kl.14:30-16:00

Tänk om vi kunde programmera barn att tycka om grönsaker?
Eller är det så att ny kunskap faktiskt visar att vi kan det?!

Senare års forskning har visat att maten under spädbarnstiden har betydelse för hälsan senare i livet. Vi vet att kostfaktorer påverkar risken att drabbas av folksjukdomar som till exempel fetma, blodfettsrubbningar, typ-2 diabetes och högt blodtryck. Även ett högt intag av protein under de första levnadsåren är bland annat kopplat till övervikt. Och studier visar att barn i många länder inte äter rekommenderat intag av frukt och grönsaker. Våra matvanor behöver dessutom bli mer hållbara för att vi ska uppnå FN globala mål.

Hur ska vi få barn att vilja äta mer grönsaker när små barn normalt börjar uppvisa en ökad misstänksamhet mot nya smaker, tex sura och bittra, i slutet av första levnadsåret? Det är många föräldrars önskedröm med ett barn som alltid gapar stort när det vankas broccolipuré, gröna bönor eller blomkål.

Barn med sked i handen som provar olika smaker
Lär dig mer om hur vi kan få barn att äta och tycka om grönsaker redan tidigt i livet!

Ulrika Johansson är dietist och gastronom och genomför sitt doktorandprojekt på Institutionen för klinisk vetenskap inom pediatrik och Företagsforskarskolan i Umeå. Ulrika kommer under den här föreläsningen berätta om hennes spännande och viktiga forskning. Studien heter OTIS och står för Optimerad tilläggskost-studien.

Resultaten från Ulrikas studie visar att det verkar faktiskt som att vi kan få barn att äta och tycka om grönsaker och på så sätt etablera goda hälsosamma matvanor tidigt. Vad det kan betyda på lång sikt kommer Ulrika också att diskutera om under den här intressanta föreläsningen.

Tid för webinarium 23 mars 2021:

  • Kl.14:20 -14:30 Uppkoppling för att se att tekniken fungerar
  • Kl.14:30-14:40 Semper hälsar välkommen
  • Kl.14:40-15:45 Ulrika Johansson föreläser
  • Kl.15:45-16:00 Frågor och avslutning

Webbinariet kommer till att ske via Microsoft Teams och under måndagen 22 mars kommer en inloggningslänk till din e-post.

Om du har frågor, hör av dig till Sempers dietister/produktspecialister:
linda.almehov@semper.se eller carolin.blom.persson@semper.se

Syskon i sängen - Semper Barnmat
Barn med haklapp äter barnmat från Semper

 

Tidigare webinarium 

 

Hur påverkas barnets hjärna i en alltmer digitaliserad värld?

Vi vill bjuda in dig till en föreläsning med Berit Nordström fil dr., leg. psykolog, tisdagen den 9 februari kl.14:30. Allt oftare hamnar yngre barn framför skärmar och läsplattor. Många föräldrar ställer sig frågan hur kanske framförallt de yngsta barnen påverkas av detta. Under den här intressanta föreläsningen kommer Berit att försöka besvara frågor som: Hur påverkas barnets hjärna i en alltmer digitaliserad värld? Vad vet vi? Fördelar – nackdelar? Vad saknar vi kunskap om? Vad säger forskningen? Vad behöver föräldrar känna till? Hur utvecklas tillit och trygghet, impulskontroll och inre motivation? Vilka blir effekterna av mellanmänsklig interaktion respektive den via skärm?

Vad vet vi idag om hur de yngsta barnens hjärnor påverkas av skärmar?

Med modern teknik studeras idag barnhjärnan på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt. Kunskapsutvecklingen är omfattande. Vi tar gärna till oss den nya tekniken men glömmer kanske bort att de yngsta barnen i flera avseenden först måste utvecklas biologiskt för att kunna ha nytta av det som tekniken kan ge. Föräldrar behöver också påminnas om den stora betydelse de har för sina barn, att det är icke utbytbara, ”there is no app that can replace your lap”.

Föreläsare: Berit Nordström, fil dr., och leg. psykolog, har lång såväl teoretisk som praktisk erfarenhet av barns utveckling och hälsa liksom om föräldraskap och familjeliv. Berit Nordström har under sitt yrkesliv genomgående arbetat med förskolebarn och deras familjer som psykolog inom barnhälsovård och skola. Hon har också arbetat som lärare och forskare vid Lunds universitet. Berit är även medförfattare till ett antal böcker inom utvecklingspsykologi.

 

Frågor och svar om förstoppning 25 november 2020

Det är inte helt lätt att ge rätt råd vid förstoppning och trög mage. Och vad menar föräldrarna när de säger att barnet är förstoppat? Om barnet får modersmjölksersättning så byter föräldrarna gärna ersättning, tillsätter olja och kanske messmör och följer tips och råd de fått i olika Facebook grupper. Helena Jonsson Rolandsdotter, Överläkare i barngastroenterologi, PhD, Sachsska barn och ungdomssjukhuset, SÖS, Stockholm kommer under detta webinarium att prata om förstoppning och komma med tips och råd som kan hjälpa dig i mötet med oroliga föräldrar.


Sara Ask – En föreläsning om att prata mat med föräldrar

Föreläsningen bygger på Saras bok ”Prata mat med småbarnsföräldrar: en handbok för barnhälsovården”. Föräldrar idag har större möjlighet än någon tidigare generation att söka information på egen hand kring barn, mat och föräldraskap. Det är en fin möjlighet men kan också vara en källa till oro, särskilt som det kan vara svårt att värdera informationen. För dig som BHV-sjuksköterska kan det också vara en utmaning – det går ju inte att hålla sig uppdaterad på allt som florerar. Men det finns lösningar! Denna föreläsning handlar om hur du kan du hjälpa föräldrar att navigera i informationsflödet, så att de kan sålla ut det som är viktigt. Den ger också verktyg som du kan använda i kommunikationen med pålästa föräldrar så att samtalet får goda chanser att landa väl.

Sara Ask är leg dietist med många års erfarenhet från Astrid Lindgrens Barnsjukhus. De senaste åren har hon företrädelsevis skrivit böcker och föreläst om barn och mat, ofta med fokus på hur man kan hitta det som fungerar och försöka stärka det. Under hösten 2019 genomförde vi fyra föreläsningar i ämnet och de var mycket uppskattade.