Penna och anteckningsblock

Kalendarium

Här lägger vi upp information om kommande seminarier.

31 maj 2022 kl 14:30-16:15

Hur får vi barn att älska grönsaker?

Ulrica Johansson är legitimerad dietist, gastronom och har nyligen försvarat sin doktorsavhandling på ämnet tilläggskost till små barn. Ulrica kommer och berättar om nya data från OTIS-studien, som nu publicerats i sin helhet. 

Studiens syfte var att se om en systematisk introduktion av nordiska grönsaker, rotfrukter, bär och frukt, följt av en kost rik på vegetabilier, fisk och spannmål, kan bidra till hälsosamma och hållbara matvanor hos små barn. Studien baserade sig på nordiska råvaror för att på lång sikt bidra till hållbara och hälsosamma matvanor för barnfamiljer.

OTIS-studien visar att det går att påverka små barns matpreferenser, och att vi kan få dem att äta mer grönsaker, rotfrukter, bär och frukt genom att introducera sura och bittra smaker redan när barnet börjar intressera sig för för mat. Studien visar också vikten av att ge föräldrar stöd och och utbildning i introduktion av tilläggskost. Vad resultaten från OTIS-studien kan betyda på lång sikt kommer vi få höra av Ulrica under denna intressanta föreläsning! 

Om föreläsaren
Ulrica Johansson 
är legitimerad dietist, gastronom och numera Medicine Doctor vid instutitionen för klinisk vetenskap inom pediatrik. Ulrica är kokboksförfattare och har skrivit kokboken "Lustfyllda mellanmål för svårt sjuka barn", en kokbok som finns på alla Sveriges barncancercentum för att hjälpa svårt sjuka barn till matlust och matglädje. Ulricas styrka är hennes tvärvetenskapliga sätt att förmedla mat som helhet, vilket även speglas i OTIS-studiens upplägg som är uppbyggd kring barnens hemmamiljö. Det i en kombination av nutrition, medicin, gastronomi och folkhälsa. 

Bebis ammar

28 september 2022 kl 14:30-16:30

Bröstmjölkens betydelse för barns hälsa

Bröstmjölken är den bästa kosten för spädbarn, och har förknippats med många hälsofördelar – men vilka evidens finns det för olika hälsoeffekter, t.ex. när det gäller allergi, övervikt, infektioner och IQ? Informativa studier kommer att presenteras i föreläsningen. Bröstmjölken är en komplex biologisk vävnad som innehåller många bioaktiva komponenter, t.ex. MFGM och humana oligosackarider. Hur dessa bioaktiva komponenter kan förbättra barns hälsa kommer också att förklaras under föreläsningen.

Om föreläsaren
Magnus Domellöf är professor i pediatrik vid Institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet. Han är överläkare och arbetar kliniskt som neonatolog på Norrlands universitetssjukhus. Han leder forskargruppen N4 Research Group (se www.n4researchgroup.se) med forskning inom områdena pediatrisk nutrition, neonatologi, neurologisk utveckling och barn-kohorten NorthPop. Magnus undervisar även i pediatrik och neonatologi på Läkarprogrammet.

Frågor?

Har du några frågor du vill ha svar på under föreläsningen? Fyll i vårt formulär!

Om du har övriga frågor, hör av dig till Sempers dietister/produktspecialister:

  1. linda.almehov@semper.se
  2. carolin.blom.persson@semper.se
  3. theresia.plymoth@semper.se
Pappa matar sin bebis

Prenumerera på Sempers nyhetsbrev

Missa inte våra kommande föreläsningar! Prenumerera på vårt nyhetsbrev Små&Stora och få påminnelser, inbjudningar till utbildningsdagar, produktinformation och övriga nyheter inom barn och nutritionsområdet.

Anmälan till nyhetsbrev
Olle Hernell - Semper Barnmat

Nyfiken på tidigare föreläsningar?

Webbinarium som hållits under 2020-2021:

  • Om barn och fetma
  • Allergi & födoämnesöverkänslighet
  • OTIS-studien
  • Digitaliseringens påverkan på barnets hjärna 
  • Frågor & svar om förstoppning
  • Prata mat med småbarnsföräldrar

Här kan du läsa om tidigare föreläsningar >>