Bebis vilar på sängen

Frågor & svar

Här hittar du frågor och svar om modersmjölksersättning, BabySemp 1 och tillskottsnäring BabySemp 2.

Fråga: Baserad på mjölk står det på samtliga modersmjölksersättingar, men hur kan då BabySemp vara den enda med mjölkfett?
Svar: Vid tillverkning av modersmjölkserättning och tillskottsnäring är basen alltid komjölk, och det är därför texten ”Baserad på mjölk” står på förpackningarna. Den formuleringen måste stå enligt lagstiftning. Vidare ställer lagstiftning krav på sammansättning och innehåll i modersmjölksersättning och tillskottsnäring, men några saker är valfritt, till exempel val av fettkälla. Bröstmjölken är alltid förebilden när man ska tillverka modersmjölksersättning och fettkällan i bröstmjölk består av uteslutande mjölkfett (100% mjölkfett). Även om mjölkfettet i bröstmjölk och komjölk har många likheter så är de inte identiska och därför behöver man även ha olja i modersmjölksersättning för att få en fettsyraprofil som liknar den i bröstmjölk. BabySemp är den enda som innehåller en stor andel av det unika mjölkfettet, med en kombination av vegetabiliska oljor bl.a. rapsolja, solrosolja och fiskolja. Övriga tillverkare använder endast vegetabiliska oljor.

Fråga: Vad skiljer BabySemp 1 och BabySemp 1 SensiSoft Lemolac?
Svar: BabySemp 1 och BabySemp 1 SensiSoft Lemolac innehåller samma fina ingredienser men SensiSoft Lemolac är surgjord med citronsyra och får då ett lägre pH. Det låga pH gör att proteinet denatureras och ersättningen blir mer lättsmält och passar barn som har lättare matsmältningsbesvär i samband med måltid. Det ser ut som att tillagad BabySemp SensiSoft Lemolac har skurit sig (blir lite prickigt)  men det är som det vara och det beror på det låga pH.

Fråga: Vad är skillnaden mellan BabySemp 1 SensiSoft Lemolac och BabySemp 1 SensiPro+?
Svar: Både BabySemp 1 SensiSoft Lemolac och BabySemp 1 SensiPro+ innehåller samma fina ingredienser som vanlig BabySemp 1, men BabySemp 1 SensiSoft Lemolac och BabySemp 1 SensiPro+ har båda lågt pH. Det låga pH-värdet gör att proteinet denatureras och ersättningen blir mer lättsmält. Det ser man genom att tillagad BabySemp 1 SensiSoft Lemolac och BabySemp 1 SensiPro+ är lite flockig. BabySemp 1 SensiSoft  passar bra för de barn som har lättare matsmältningsbesvär i samband med måltid. BabySemp 1 SensiPro+ innehåller mjölksyrabakterien Limosilactobacillus reuteri Protectis, vilket är samma laktobaciller som i Sempers Magdroppar. BabySemp 1 SensiPro+ kan användas vid kolik och koliksymtom, trög mage/förstoppning och uppstötningar. BabySemp 1 SensiPro+ ska inte blandas med vatten med högre temperatur än 40 grader för då avtar effekten av bakteriekulturen.

Fråga: Hur tillagar man BabySemp 1?
Svar: BabySemp 1, BabySemp 1 Lemolac och BabySemp 1 SensiPro tillreds såhär:

1. Koka upp vatten, låt det svalna till ättemperatur, ca 40 grader, och häll i rätt mängd i flaskan.
2. Tillsätt rätt mängd pulver.
3. Tillslut flaskan och skaka.
4. Känn efter att ersättningen inte är för varm genom att droppa lite på insidan av handleden. Smaka själv innan du ger ditt barn.

Det låga pH-värdet i SensiSoft Lemolac och SensiPro+ gör att proteinet denatureras och ersättningen blir mer lättsmält. Det ser ut som att ersättningen har skurit sig men det är helt normalt.

BabySemp 1 SensiPro+ innehåller probiotika (L. reuteri Protectis), vilket är samma stam av mjölksyrabakterie som finns i Sempers Magdroppar. BabySemp 1 SensiPro+ innehåller 5 magdroppar per 200 ml färdigblandad modersmjölksersättning. BabySemp 1 SensiPro+ ska inte blandas med vatten med högre temperatur än 40 grader för då avtar effekten av probiotikan.

Fråga: Kan man använda en annan skopa än den som ligger i förpackningen?
Svar: Nej, skopan som ligger i förpackningen ska alltid användas för att säkerställa att barnet får rätt dosering. För stor mängd pulver kan ge trög mage, eller till och med förstoppning, och en för liten mängd pulver kan innebära att barnet får för lite energi i och näring.

Storlek på måtten:

  • BabySemp 1, SensiSoft Lemolac och SensiPro+ - 1 mått = 4,3 g = 8 ml (röd skopa)
  • BabySemp 2, SensiSoft Lemolac, SensiPro+  1 mått = 4,7 g = 8,6 ml (ljusblå skopa)
  • BabySemp 3 och BabySemp 4 - använd matskedsmått


Fråga: Bör man alltid koka vattnet?
Svar: Följ alltid anvisningen på förpackningen. Spädbarn är extra känsliga för olika mikroorganismer och ämnen som kan finnas i vatten, vilket gör det särskilt viktigt att vattnet som ges till dem håller hög kvalitet. Blanda inte till barnets mat med vatten från varmvattenkranen, eftersom det bland annat kan innehålla koppar från ledningarna. Använd i stället alltid kallvattnet och spola tills vattnet är riktigt kallt. Koka vattnet om du är osäker på vattenkvaliteten.

Fråga: Hur fungerar tillagning av BabySemp i en tillredningsmaskin?
Svar: Semper ansvarar inte för att doseringen i olika tillredningsmaskiner är korrekta. Om man är osäker på att tillagning blir korrekt så prova att tillaga den själv för att se om det ser likvärdigt ut. Om barnet har problem med magen tex förstoppning eller trög avföring kan det vara värt att prova att föräldrarna tillreder själva under några dagar för att se om det blir bättre. För mycket pulver kan orsaka förstoppning.

Fråga: Kan modersmjölksersättning sparas efter att den har blandats?
Svar: Eventuella rester ska alltid slängas. För bästa kvalitet bör modersmjölkersättningen alltid serveras så nylagad som möjligt. Det går dock att förbereda flera flaskor samtidigt. Då används kokt kylskåpskallt vatten, som blandas med pulver i väl rengjorda/kokade flaskor. Flaskorna kan förvaras med lock i kylskåp i max 6-8 timmar. Värm till ättemperatur vid matning. Pulver som har blandats och som värmts bör förbrukas inom en 1 timme och eventuella rester slängs.

Fråga: Hur kan man enklast blanda BabySemp 1 i pulverform när man inte är hemma?
Svar: Ta med kokt vatten i en väl rengjord termos med bra varmhållning, kokt kallt vatten som förvarats i kylskåp samt några rena flaskor och nappar. Vid matning mäts halva mängden kokt kylskåpskallt vatten upp, och fylls på med kokt vatten från termos till rätt totalmängd. Därefter blandas rätt mängd pulver i och omskakas. Det är även praktiskt att ha drickfärdig modersmjölksersättning i skötväskan. Den kan serveras både rumstempererad och varm. En öppnad förpackning håller två dygn i kylskåp.

Fråga: Hur kan man enklast blanda BabySemp 1 i pulverform på natten?
Svar: Förvara kokt vatten i en väl rengjord termos med bra varmhållning, kokt kallt vatten i kylskåpet samt förbered pulver och rena flaskor och nappar. Vid matning mäts halva mängden kokt kylskåpskallt vatten upp och fylls på med kokt vatten till rätt total mängd. Därefter blandas rätt mängd pulver ner och skakas. Det är även praktiskt att ha drickfärdig modersmjölksersättning hemma. Den kan serveras både rumstempererad och varm. En öppnad förpackning håller två dygn i kylskåp.

Fråga: Kan man tillsätta lite olja i ersättningen om man upplever att barnet är trög i magen eller förstoppad?
Svar: Semper har varit i kontakt med barnläkare som menar att det inte finns någon evidens för detta och därmed avråder starkt från att tillsätta olja i modersmjölksersättning och tillskottsnäring. Vad som skulle kunna ske är att det blir en malabsorption och därmed diarré. Modersmjölksersättning är anpassad till barnets näringsbehov och olja ändrar sammansättningen. Det finns en stor risk att barnet inte orkar äta all ersättning som barnet är i behov av och därmed inte tillväxer som det ska. BabySemp 1 SensiPro+ kan provas om barnet har trög mage.

Fråga: Hur fungerar portionsstorlekar och mängdangivelserna som finns på förpackningen?
Svar: Barn är individer och behöver olika mycket mat. Hur många måltider barnet behöver äta per dygn kan variera, vilket även mängden mat kan göra från en måltid till en annan. På samma sätt som barn som ammas bör föräldrarna som ger ersättning låta barnet styra hur mycket och ofta det vill äta. Barnet reglerar själv sitt intag efter behov. Därför är mängderna som anges på förpackningen ungefärliga. Det viktiga är att barnet ökar i vikt och mår bra.

Fråga: Vad är skillnaden mellan BabySemp 2 (tillskottsnäring) och välling?
Svar: Vid ca 6 månader är det dags att börja vänja barnet att äta vanlig mat och då kan tillskottsnäring användas som komplement till barnets övriga mat, så att måltiderna blir fullvärdiga och barnet blir mätt. Välling fungerar som en måltid och kan serveras som en frukostmåltid, mellanmål eller kvällsmål.

Näringsmässigt är BabySemp 2 och välling likvärdiga, men vällingen innehåller spannmål och kan jämföras med en grötmåltid. Spannmål i vällingen kan också bidra till att en del upplever lite mer mättnad efter intag av välling jämfört med tillskottsnäring. 2-3 välling- och grötmåltider rekommenderas de små barnen då de är järnberikade. 2–3 portioner barngröt (pulver) och/eller välling täcker nästan 100 % av järnbehovet. Eftersom barn även behöver vänja sig vid annan mat, och träna på att tugga mat med grövre konsistens, så bör inte gröt- och/eller vällingmåltiderna bli fler än 3 per dag. Välling från Semper, för de minsta barnen (6 och 8 månader) är baserade på havre och kan därför inte användas för glutenintroduktion. Vid glutenintroduktion är Sempers grötar lämpliga då de innehåller en liten mängd vetemjöl.

Fråga: Om barnet inte börjat med smakportioner vid 6 månader, hur mycket Baby Semp 2 ska man ge barnet då? Kan man endast ge barnet Baby Semp 2?
Svar: Alla barn är olika och kommer i gång med vanlig mat olika fort. Barnet kan inta BabySemp 2 som huvudnäring undertiden man kommer igång med smakportioner av gröt/välling/ barnmat och vanlig mat. Barnet kanske äter 4-5 måltider per dag och en portion kan variera. Redan väldigt små barn är mycket bra på att själva reglera sitt intag efter behov.

Fråga: Var tillverkas BabySemp?
Svar: Precis som välling och gröt tillverkas all BabySemp (pulver) i Sempers anlägging i Götene, Västergötland.