Ris och grönsaker

Barn och vegetarisk mat

Vegetarisk mat är både gott och nyttigt. Hur gör du med ditt barns måltider och matvanor, om alla eller delar av familjen äter vegetariskt? Här delar vi med oss av några tips på hur du kan tänka kring vegetarisk barnmat.

Barn håller upp nyskördade morötter

Viktigt med järn för små barn

Det går förstås alldeles utmärkt att servera vegetarisk mat till barn. Men det är extra viktigt att se till att ditt barn verkligen får i sig den näring som det behöver i den viktiga tillväxtfasen. Om du väljer att ta bort kött, fisk eller ägg i kosten är det därför viktigt att du ersätter dem med järnrika vegetabiliska alternativ. Tänk också på att det är viktigt att maten du serverar innehåller tillräckligt med energi och andra vitaminer och mineraler som till exempel B12, zink, kalcium och D-vitamin. Berikade produkter som vår järnberikade gröt och välling är därför en bra del av en vegetarisk kost. Livsmedelverket rekommenderar att man ger berikad barngröt och/eller barnvälling upp till minst 2 års ålder om barnet äter vegetarisk eller vegankost. 

Vegetariska livsmedel som är järnrika är till exempel:

  • Baljväxter som ärtor, bönor och linser
  • Tofu och andra sojaprodukter
  • Fullkornsbröd, berikad barngröt och välling 
  • Fröer som t.ex. pumpafrön och nötter. Obs! Finmalda eller nötsmör till barn under 3 år.
  • Torkad frukt, t.ex. aprikoser och russin 
  • Gröna bladgrönsaker. Obs! Bör ej ges till barn under 1 år.
Vegetarisk mat

Se upp med allt för fiberrik kost

Vegetarisk mat kan lätt bli fiberrik, voluminös och mättande och risken att barnet inte får i sig den mängd energi det behöver ökar. Sprid därför ut måltiderna jämnt över dagen så att barnet orkar äta mer och kom ihåg att berika den lagade maten med 1 tsk olja/portion, gärna rapsolja eller flytande matfett, om du lagar egen mat. Det är också viktigt att hålla uppsikt att barnet växer som det ska.

Vegansk mat för barn

Att äta vegankost kräver mycket kunskap. Kosten behöver vara väl sammansatt och innehålla såväl berikade produkter som vissa tillskott samt tillräcklig mängd energi. Fråga på ditt BVC om det finns möjlighet till dietistkontakt för rådgivning. 

Bra vegetarisk mat för barn

Väljer du att servera vegetarisk kost kan den här listan vara en bra vägledning för vad maten bör innehålla varje dag för att ditt barn ska växa och må bra:

  • Baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra sojaprodukter 
  • Fullkornsprodukter- introducera successivt till de små barnen 
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Frukt eller bär- innehåller C-vitamin, servera gärna efter måltid för ökat järnupptag
  • Berikad gröt eller välling, åtminstone till två års ålder
  • Lättmjölk, mellanmjölk eller berikade vegetabiliska drycker (dock inte risdrycker*)
  • Rapsolja och rapsoljebaserat matfett
  • D-droppar 

* Risdrycker innehåller arsenik och bör därför inte ges till barn under sex år. Mer information finns på livsmedelsverkets hemsida 

Livsmedel att undvika

Gröna blad och nötter är en viktig del i en vegetarisk kost men till barn under året rekommenderas att man undviker gröna bladgrönsaker samt rödbetsjuice pga av nitratinnehållet. Till barn under 3 års ålder rekommenderar man att undvika hela nötter pga kvävningsrisken. Finmalda nötter eller nötsmör är näringsrika livsmedel som går bra att  använda. För övriga livsmedel barn under ett år ska undvika eller begränsa se: Ge inte det här till barn under 1 år.

Spädbarn växer och utvecklas mycket under det första levnadsåret. De äter också en relativt stor mängd mat i förhållande till sin vikt. Tillagar du maten själv bör du välja råvaror av extra bra kvalitet och lägga en klick matfett på maten innan servering. Små barn behöver extra energi. Serverar du färdiglagade rätter behöver du inte tillsätta extra fett – barnmatsburkarna innehåller redan en lagom mängd.

Bebis äter broccoli

Tips!

Enkelt är också bra – det finns påsar i frysdisken som går snabbt att värma. Variera gärna med ett par olika grönsaker varje dag.

Upptäck Vego Eko!

Har du provat några vegetariska alternativ i barnmatshyllan?