Laga barnmat med mer grönsaker och rotsaker

Matallergi

Det är ganska vanligt med matallergi och överkänslighet hos små barn. Men många barn växer ifrån allergier, så det är inte nödvändigtvis något de måste leva med hela livet. På den här sidan kan du läsa mer om skillnaden mellan allergi, intolerans och överkänslighet och om några av de vanligaste matallergierna.

Vad är allergi, intolerans och överkänslighet?  

Det skrivs mycket om matallergier och ofta används begrepp som intolerans, överkänslighet och allergi. Men vad är egentligen skillnaden? Överkänslighet är ett övergripande begrepp som betyder att man reagerar på ämnen som de flesta andra människor tål. Allergi och intolerans är olika typer av överkänslighet.  Med allergi menas att kroppens immunförsvar reagerar mot små mängder av ämnet. Det kan till exempel vara pollen eller något man äter. Vid en allergisk reaktion bildas antikroppar mot ämnet.

Intolerans betyder att kroppen inte klarar av att hantera ett specifikt ämne. Ett exempel på intolerans är laktosintolerans, som innebär att kroppen inte har tillräckligt eller helt saknar enzym för att sönderdela mjölksocker. Eftersom bröstmjölken är rik på laktos är det väldigt ovanligt med laktosintolerans hos spädbarn.

Matallergi hos barn  

Med mat- eller födoämnesallergi menas att man reagerar på vissa livsmedel. Oftast upptäcks en matallergi genom att barnet reagerar på viss mat direkt, ibland efter bara några minuter. Små barn kan reagera genom att kräkas, få lös avföring, rodna kring munnen eller få vätskefyllda prickar eller nässelutslag. Även klåda och svullnad är vanliga allergiska reaktioner.De vanligaste matallergierna bland barn är mot mjölk, ägg, fisk och nötter. Men även bönor och ärtor och våra vanligaste sädesslag kan ge allergiska reaktioner.

Komjölksallergi brukar gå över i 2–3-årsåldern. Äggallergi finns kvar längre, oftast upp i skolåldern. Fiskallergi brukar däremot leva kvar upp i vuxen ålder. 

I  våra produktkategorier finns en sökfunktion där du kryssar i ditt barns allergier och filtrerar för att ta reda på vilka produkter som är fria från råvaror som ditt barn inte tål. Mjölkfritt är det rätta sökalternativet för ett barn som är komjölksallergiker. Vi kan tyvärr inte garantera att produkter som inte har mjölk som ingrediens, inte har kommit i kontakt med andra produkter som innehåller mjölk. Kom ihåg att komjölksallergi (eller mjölkproteinallergi) inte är samma sak som laktosintolerans. Här kan du läsa mer om mjölkproteinallergi.  

Nötallergi hos barn

Nötallergi kan vara allvarligt, så var extra noga när du kollar vad maten, godiset eller kakorna innehåller. Nötallergi kan innebära att ditt barn också är allergisk mot stenfrukter, äpplen, rå potatis och råa morötter. Tidigare rekommenderades det att föräldrar skulle vänta med introduktion av nötter för att skjuta upp – eller förebygga allergi. Nyare forskning visar att det inte längre är det bästa. Idag rekommenderas introduktion av nötter på samma sätt som alla andra livsmedel. Därför kan du ge nötter från tidig ålder, men såklart bara malda eller i små bitar.

Barn under tre år bör inte äta hela nötter eftersom de lätt kan fastna i halsen. Den värsta sorten är jordnötter som, när de är släta, lätt glider in i luftstrupen vilket kan ge barnet permanenta skador. Om du misstänker att ditt barn har fått in något i luftstrupen/lungorna och/eller om ditt barn får hosta och feber när de ätit nötter, ska du omedelbart uppsöka vård. Om du misstänker en matallergi så ta kontakt med BVC/Vården.