Barn och sömn
Alla behöver sömn, inte minst bebisar som växer och utvecklas. En bebis kan behöva upp till 18 timmars sömn per dygn, men det varierar förstås från barn till barn. Nyfödda barn har en oregelbunden dygnsrytm som styrs av hunger och mättnad och därför kan det vara bra att tidigt börja etablera tydliga sovrutiner.
Sovrutiner för barn
När barnet är runt sex månader blir det enklare att skapa rutiner. Sömn, närhet och mat är inte lika sammanflätade som tidigare. Kvällsrutiner och sovplats blir allt tydligare för barnet. Kom ihåg att trygghet kan du ge med din närvaro och röst – inte främst med mat. Under vissa av barnens utvecklingssteg kan sömnen bli mer orolig, och då är det bra att hålla samma rutiner som tidigare.
Hur ofta ska barn sova på en dag?
Alla barn är som bekant olika men nyfödda barn sover oftast tre gånger under dagtid. Efter sex månader har detta oftast blivit två gånger och vid ett års ålder sover de flesta barn bara en gång under dagen. Vid tre års ålder börjar många barn hoppa över middagsluren.
Ta bort en sovstund
När du känner att det är dags att ta bort en sovstund kan det vara bra att veta att övergångsperioden kan vara lite jobbig. Det är inte ovanligt med ett övertrött barn som somnar innan middagen eller på väg hem från förskolan och som sedan inte somnar när kvällen kommer. Ibland är det bättre att korta middagssömnen istället för att hoppa över den. Går inte det kan det vara bättre att lägga barnet tidigare på kvällen under en period.
Lär barnen sova i egen säng
Det är oftast lättare för barnet att hitta lugn för att sova längre om insomningsplats och sovplats är densamma. Sovplatsen kan vara i egen eller i föräldrarnas säng. Barn under tre månader sover säkrast i en egen säng, och på rygg. Men många barn har lättare att somna i föräldrarnas säng. Ett babynest är ett bra alternativ som du kan använda för att ge barnet en tryggare plats i din säng. Det viktigaste är att alla trivs och såklart att ni alla sover så bra som möjligt.
Vanligt med sömnproblem
De flesta barn får problem med sömnen i olika perioder, kanske vaknar de ofta eller har svårt att somna på kvällen. Men du kan vara lugn, detta är helt normalt. Barn har kortare och fler sömncykler än vuxna men ibland finns det andra förklaringar till att barn börjar sova sämre. Det kan bero på tillfällig infektion, att mjölktänderna börjar växa, mardrömmar och liknande. Det viktigaste är att du tar barnet på allvar men också är medveten om att problemen oftast är mycket tillfälliga.
5 tips för barn som har svårt att somna
- Skapa en lugn sovplats
- Spädbarn ska sova på ryggen
- Avsluta dagen med trevliga rutiner (bad, saga/sång)
- Påbörja gå-och-lägga-sig-rutinen innan barnet är övertrött
- Försök hålla samma tider även på helgerna