Folsyra och graviditet
Du kanske känner till att folsyra är viktigt att få i sig när man är gravid? Helst ska du äta ett tillskott av folsyra redan innan du blir gravid. Så här fungerar det.
Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i maten medan folsyra är ett näringstillskott som är enklare för kroppen att ta upp. Folat eller folsyra är nödvändigt för att bilda nya celler och blodkroppar och är extra viktigt att få i sig när man växer eller är gravid.
Just därför rekommenderar livsmedelsverket att du äter ett tillskott av folsyra (400 mikrogram folsyra per dag) under graviditeten. Framförallt för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret.
Börja äta Folsyra redan innan du blir gravid
Det bästa är om du börjar äta folsyra redan innan du blir gravid. De flesta veganer och vegetarianer som äter mycket baljväxter får däremot i sig tillräckligt mycket folat via maten. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck men däremot är det viktigt att fortsätta äta en kost rik på folat genom hela graviditeten.
Här är mat som är rik på folat
- Spenat, mangold och ruccola
- Bönor, kikärtor och linser
- Broccoli, brysselkål och blomkål
- Jordgubbar, hallon och björnbär
- Avokado, nötter och grön sparris
- Vegetarisk färs på sojaprotein
- Leverpastej