Barn och näringsrik mat - Semper Barnmat

Barn och näringsrik mat

Ditt barn växer och utvecklas massor den första tiden, därför är näringsrik och nyttig mat extra viktig. Men hur vet du vilken mat du ska servera och hur du ska variera kosten så att barnet får i sig alla näringsämnen det behöver?

Vad är näringsrik mat?

När du serverar barnmat till ditt barn, bjuder du på några av de bästa råvarorna som går att hitta. All mat som utvecklas för små barn följer en särskild lagstiftning som har högre krav på råvarorna än dem du kan hitta i din mataffär. Dessutom är den sammansatt utifrån vad ditt barn behöver få i sig.

Om du vill laga mat själv kan det vara bra att utgå från matcirkeln och dess 7 olika delar. Tänk på att både du och ditt barn bör äta alla 7 delarna av kostcirkeln varje dag.  

  • Frukt och bär
  • Grönsaker, mjölk och ost
  • Matfett
  • Kött, fisk och ägg
  • Potatis och rotfrukter
  • Bröd, flingor, pasta och liknande

 

Näringslära för barnmat

Se vår film om näringslära för barnmat och lär dig mer om vad ditt barn behöver:

Barnmatsskolan - Barn och näringsrik mat

12 järnrika livsmedel för ditt barn

Det finns vissa näringsämnen som är extra viktiga för små barn. Eftersom ett barns medfödda järnförråd minskar vid 4–6 månader är det då extra viktigt att äta mat som innehåller järn. För att se till att ditt barn får i sig tillräckligt, kan du servera järnberikad gröt och välling de första åren. Här är en lista på 12 järnrika livsmedel att komplettera med:

  1. Paltbröd (blodpalt)
  2. Leverpastej
  3. Lätt stekt blodpudding
  4. Vetegroddar
  5. Kött
  6. Aprikoser (torkade)
  7. Fullkornsprodukter
  8. Havregryn
  9. Kikärtor
  10. Sojabönor
  11. Linser
  12. Gröna bladgrönsaker (OBS! Ge inte till barn under 1 år.)
Potatis & Lax

Fisk och skaldjur – nyttiga fetter för barn

När ditt barn har blivit 6 månader kan du bjuda på de flesta sorters fisk och det finns många goda att välja på. Servera gärna fisk 2–3 gånger i veckan så får ditt barn i sig Omega 3-fettsyror som är bra för hälsan. Feta fiskar som lax, sill och makrill är extra rika på Omega 3. Leta gärna efter miljömärkningar som MSC, ASC och Krav när du ska laga egen fisk till familjen. Då vet du att du gör ett hållbart val. I WWF:s fiskguide kan du läsa mer om varför det är viktigt.

Vilken fisk bör barn inte äta?

De flesta fiskar kan barn äta ofta, men det finns några få sorter som kan innehålla höga halter miljögifter. Undvik därför att servera:

  • Strömming från Östersjön
  • Vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern
  • Sik från Vänern och Vättern
  • Röding från Vättern

 

Dessa fiskar innehåller så pass höga halter dioxin och PCB att kvinnor som är eller vill bli gravida samt barn och ungdomar inte bör äta dem oftare än två till tre gånger per år. Vildfångad lax, öring och röding finns sällan att köpa i vanliga affärer. Den lax och röding som säljs är nästan alltid odlad.

En illustrationav en palsternacka som säger "Jag är full av fibrer! Dta upp mig ur jorden".

Lekande lätt att lära om grönsaker

Här får du och ditt barn tillsammans lära känna några roliga och goda råvaror. Dom är bra på flera sätt. Genom att prova lite annorlunda grönsaker och baljväxter redan från första tuggan tränas ditt barns smaksinne och chansen ökar att barnet får en bra och livslång relation till dem. Genom att äta mer av dessa roliga vänner så bidrar vi också till en god hälsa för vår planet.

Läs mer om fru Palsternacka och hennes vänner
Vegetarisk mat

Vegetarisk kost för barn

Vill du ge ditt barn en vegetarisk kost? Här kan du läsa mer om barn och vegetarisk mat:

Barn & vegetarisk mat