Header Baby - newborn baby

Amning och bröstmjölk

Amning eller matning i nappflaska är mer än en måltid – det är ett fint sätt att ge barnet värme, närhet och trygghet. Bröstmjölken är finurligt sammansatt och innehåller alla näringsämnen bebisen behöver för att växa och utvecklas och ger samtidigt ett naturligt skydd mot infektioner.

Mamma pussar bebis

Börja med D-droppar

Efter cirka 1 vecka ska bröstmjölken kompletteras med D-droppar. D-vitamin droppar hjälper kroppen att ta upp kalcium som behövs för att bygga upp tänder och skelett. 

Läs mer om Sempers D-vitamindroppar

Hur mycket ska barn äta?

Alla barn är olika – inte minst när det kommer till aptiten. Därför finns det egentligen inga regler för hur ofta eller hur mycket ett barn ska äta. Om du ammar, ger bröstmjölk eller ersättning i flaska är det viktigt att låta barnet styra över hur mycket det äter. Bebisar är fantastiska på att känna vad de behöver. Truga därför inte vare sig med bröstet eller flaska. Så länge ditt barn är nöjt och belåtet och ökar i vikt, behöver du inte oroa dig.

Hur ofta ska barn äta?

Efter några månader brukar de flesta barn ha hittat sin rytm och blir hungriga på bestämda tider. Barn är olika och tiden mellan måltiderna kan variera från måltid till måltid och ändras från dag till dag. Men små barn är duktiga på att själva känna när de behöver mat, så erbjud ditt barn mat om det verkar hungrigt, även om det inte gått så lång tid sedan senaste målet.
 

Ammande bebis - Semper Barnmat

Amningsproblem och mjölkstockning

Många nyblivna mammor kan uppleva problem med amningen, bekymmer som kan komma och gå. En del får såriga bröstvårtor medan andra drabbas av läckande bröst eller mjölkstockning. Även om det känns jobbigt när problemen är som störst kan det vara skönt att veta att du är långt ifrån ensam om den här typen av besvär. Nästan ingen amning är helt problemfri. Mjölkstockning brukar kännas som en knöl eller förhårdnad i bröstet och det gör ont att amma. Det är vanligt att problemen med mjölkstockning kommer plötsligt och i det ena bröstet. Försök lätta på trycket genom att amma eller genom att tömma bröstet för hand eller med pump. Ofta går problemen över av sig självt. Tänk på att vila samt att dricka och äta ordentligt. Använd mjuka och löst sittande bh och kläder. Ett tips kan vara att hålla brösten varma till exempel med en handduk eller att duscha varmt innan du ammar. Om mjölkstockningen inte går över eller om du får andra symptom som feber, rodnad eller liknande – vänd dig till vården där du kan få råd och hjälp. Tänk på att mjölkstockning är ovanligt under den första veckan efter att barnet är fött. Att brösten svullnar och är ömma är då oftast ett tecken på att mjölken håller på att bildas i brösten.

Läs mer om mjölkstockning hos 1177

Gör matningen enkel

Gör matningen till en fin stund och försök ha så lugnt omkring er som möjligt. Närhet och hud-mot-hud är bra vare sig om du ammar eller matar med flaska. Hitta ett sätt att mata som passar dig och barnet bäst. En del föredrar att amma liggandes. Har du tvillingar finns det olika sätt att amma båda barnen samtidigt genom till exempel amningskuddar. Det finns även en rad andra hjälpmedel för dig som ammar som kan underlätta själva matningsproceduren. Bröstvårtscremé, amningsinlägg och en amnings-BH kan alla vara bra att ha hemma. Om du flaskmatar finns det massor av olika flaskor att välja mellan. Ibland kan du behöva prova dig fram innan du hittar den flaska som bebisen gillar allra bäst. Se till att hitta en flaska som motverkar att barnet sväljer för mycket luft. Läs mer om flaskmatning här.

Sluta amma på natten?

De flesta spädbarn blir hungriga på natten och behöver ett nattmål. Vissa barn är så hungriga att de behöver två nattmål. Vid 6 månader och ibland tidigare brukar en del barn sova hela natten, men långt ifrån alla. Sömnen kan bero på hur mycket barnet äter innan det somnar. En full mage brukar betyda en lång, ostörd nattsömn, men det är ingen garanti för att få sova. Det händer att barnet inte är hungrig när det vaknar på natten. Ibland vill det bara ha närhet, trygghet eller en torr blöja.

Är barnet lite äldre och du bestämt dig för att amma mindre på natten kan den i familjen som inte ammar prova med att ge närhet och trygghet om barnet vaknar. Räkna med att det kan ta några nätter innan barnet och ni får till en ny rutin. Ibland går det inte alls som man tänkt och då kan man försöka igen några veckor senare.

Ät rätt mat när du ammar

Alla nyblivna föräldrar behöver energi för att orka med att ta hand om sitt barn och sig själva. Du som ammar behöver dessutom producera mat till ditt barn. Så vad behöver du få i dig? Vad ska du undvika att äta när du ammar?

Näring och vätska

För att du ska kunna bilda bröstmjölk behöver du få i dig extra mycket vätska. Välj gärna vätska i form av näringsrik dryck som du tycker om men undvik läsk, saft och energidryck. Under varje dygn behöver du ungefär 1 liter extra vätska. Du behöver också lite extra näring, men inte större mängder än vad som motsvaras av ett extra glas mjölk eller en extra smörgås med pålägg. När du ammar kan du äta det mesta men det finns vissa livsmedel du ska vara försiktig med, till exempel vissa fiskar. Mer information finns hos Livsmedelsverket.