Mamma matar bebis med flaska

Om flaskmatning

Den första tiden är bröstmjölken barnets bästa näring och de flesta barn klarar sig utmärkt på bara bröstmjölk de första månaderna. Som ett alternativ - om amningen inte fungerar, inte räcker till eller om man väljer att inte amma - finns modersmjölksersättning. Vi följer en etisk kod som är upprättad av WHO (Världshälsoorganisationen). Den innebär att vi inte får marknadsföra modersmjölksersättning och övrig barnmat som är riktade till barn under 6 månader. Reglerna är mycket strikta. Därför har vi väldigt lite information kring modersmjölksersättning på vår hemsida. Råd kring både modersmjölksersättning och amning får du därför bäst av BVC. Produktinformation hittar du under respektive produkt.

Har du frågor kring våra produkter kan du kontakta Konsumentkontakt på: 020-62 20 00 vardagar mellan kl. 09.00-12.00 eller via e-post: konsumentkontakt@semper.se

Flaskmatning

Att ge bröstmjölk eller modersmjölksersättning på flaska kan vara en konst. Dagens nappflaskor är konstruerade på olika sätt och därför kan du behöva söka lite information kring vilken typ av nappflaska och napp som passar ditt barn bäst. Vissa barn gillar inte flaskan alls och då kan man prova andra metoder som att ge maten från sked, kopp eller pipmugg.

Flaskmatning med bröstmjölk

Om du ammar men av olika anledningar vill ge nappflaska så går det bra att ge bröstmjölk i flaska. Tänk på att det är viktigt med hygienen. Handmjölka med rena händer eller använd väl rengjord bröstpump. Om barnet inte ska få maten direkt går det bra att förvara i en ren flaska i kylskåp. Bröstmjölk kan sparas upp till tre dygn i kylskåp, men det går också bra att frysa bröstmjölk. Läs mer hos 1177 om att spara bröstmjölk.

Om du endast tänkt ge bröstmjölk vid enstaka tillfällen är det viktigt att tänka på ur vilken nappflaska du ger bröstmjölken. Försök hitta en flaska som imiterar barnets sätt att äta vid amning. En del oroar sig över att amningen skall störas men för de allra flesta går det bra att växla mellan bröst och nappflaska.

Sluta med nappflaska - Semper Barnmat

Flaskmatning med ersättning

Rådgör alltid med din BVC innan du ger modersmjölksersättning eller tillskottsnäring. Det är viktigt att du blandar din modersmjölksersättning eller tillskottsnäring på rätt sätt. Är flaskan inte rengjord eller om vattnet till ersättningen inte värmts upp tillräckligt så kan det bildas bakterier som är skadliga för barnet. Barn under 1 år kan själva reglera hur mycket mat de vill ha. Låt ditt barn visa dig när det är hungrigt och mata tills det är mätt. Ifall du känner dig orolig för att ditt barn inte får i sig tillräckligt så kontakta din BVC.

10 tips för flaskmatning

  1. Sitt eller ligg i en bekväm ställning.
  2. Använd en väl rengjord nappflaska med rätt storlek på napphål. Hålet får inte vara för stort för då rinner ersättningen eller bröstmjölken till för snabbt för barnet, men kan inte heller vara för litet eftersom det då kommer för sakta. Ett för litet hål i nappflaskan kan göra att barnet blir trött och därmed inte orkar äta, vilket gör att det inte hinner få i sig all näring som behövs. En matstund bör ta cirka 10-20 minuter.
  3. Lägg barnets kropp tätt intill dig, gärna hud mot hud, men låt barnets huvud ligga högre. Om du har barnets huvud på din arm kan du använda en kudde under armen för att undvika stor belastning på arm och axel.
  4. Vänta tills barnet gapar innan du ger flaskan. Dra lätt med nappflaskan längs munnen tills du märker att barnet söker nappen och gapar. Då kan du hjälpa barnet genom att ge nappflaskan.
  5. För att barnet ska få ordentligt tag om nappflaskan så ska läpparna helt omsluta nappen. Kanterna på barnets läppar kan bli lätt utvikta.
  6. Vinkla flaskan direkt så ersättningen/bröstmjölken kan rinna till. Då undviker du att barnet sväljer en massa luft.
  7. Ha tålamod och självförtroende. Att mata med nappflaska kan kännas bökigt i början men övning ger färdighet. Lita på dig själv – du vet vad som är bäst för ditt barn.
  8. Låt barnet bestämma takten. Vissa barn äter långsamt, andra äter snabbare. Låt också barnet bestämma mängden. Ditt barn kommer tydligt att visa för dig genom att till exempel vända bort huvudet när det är dags att sluta. Uppmuntra aldrig barnet att äta upp och släng alltid rester ur flaskan.
  9. Kom ihåg att hud-mot-hud är lika viktigt vid flaskmatning som vid amning.
  10. Se till att matningen sker i en lugn och rogivande miljö.

Modersmjölksersättning och näring

Prata alltid med din BVC innan du ger modersmjölksersättning. Din BVC känner dig och ditt barn och kan även ge råd om vilken modersmjölksersättning som passar barnets behov bäst. Modersmjölksersättning är sammansatt så att den liknar bröstmjölken. Det är ett EU-direktiv som styr så att alla sammansättningar uppfyller baskraven. Den modersmjölksersättning som ditt barn ska ha från födseln är ”komplett”. Det betyder att ditt barn inte behöver någon annan typ av näring under de första sex månaderna. På förpackningen skriver man "Kan ges från födseln" på de modersmjölksersättningar som är avsedda för nyfödda bebisar.

Viktigt med godkänd ersättning

Det är viktigt att ditt barn äter en modersmjölksersättning som är godkänd i Sverige. Hemmagjord ersättning eller ersättning som inte är godkänd kan vara skadlig för barnet. Godkända modersmjölksersättningar går att köpa i din livsmedelsbutik och på vissa apotek. Sempers modersmjölksersättning heter BabySemp 1, BabySemp 1 SensiSoft Lemolac och BabySemp 1 SensiPro+. Har du ett barn äldre än 6 månader? Läs vårt avsnitt om tillskottsnäring. Modersmjölksersättning får enligt lag inte marknadsföras. Om du har fler frågor kring våra produkter så kontakta din BVC för råd och information.

Blanda ersättning till bebis

Du kan köpa modersmjölksersättning i pulverform eller drickfärdig i tetraförpackning. Modersmjölksersättningen i pulverform behöver du själv blanda ihop. Det är viktigt att du följer de angivna måtten så att din modersmjölksersättning tillreds korrekt.

Koka eller inte koka vattnet? Spädbarn är extra känsliga för olika ämnen som kan finnas i vatten, vilket gör det särskilt viktigt att vattnet håller hög kvalitet. Blanda inte till barnets mat med vatten från varmvattenkranen, eftersom det bland annat kan innehålla koppar från ledningarna. Använd istället alltid kallvattnet och spola tills vattnet är riktigt kallt. Koka eller värm sedan vattnet och blanda enligt instruktionen på förpackningen. Känn efter så maten inte är för varm genom att ta några droppar på insidan av din handled. Där är du extra känslig för värme. Smaka själv innan du ger ditt barn.

Våra tillredningsfilmer för BabySemp hittar du här >>

Semper Barnmat

Vanliga frågor & svar

Här hittar du svar på våra vanligaste frågor angående tillskottsnäring

Frågor & svar om tillskottsnäring