En pappa som leker med sitt barn.

Barns utveckling

Barn är redan från födseln mer utvecklade än vad många tror och de allra flesta bebisar kan använda sina fem sinnen redan som nyfödda. Men jämfört med livet i magen kan vår värld kännas ovan och alla nya intryck påverkar förstås ditt barn under den första tiden.

Lukt- och smaksinnet

Redan när barnet är nyfött kan det känna både smak och doft och ganska fort känner barnet igen sina föräldrar via just deras lukt. Även doften av bröstmjölk kan få barnet att söka sig till bröstet. Visste du förresten att bebisar kan känna igen smaker i bröstmjölken från den mat som mamman åt under graviditeten? Häftigt va?

Hörseln

Mot slutet av den första månaden brukar hörseln vara fullt utvecklad och barnet kan skilja mellan olika slags ljud. Spädbarn reagerar ofta på plötsliga ljud – och blir lugna av rytmiska och harmoniska toner. Dessutom verkar barn föredra ljusa röster framför mörka och det är därför många vuxna använder sig av bebisspråk när de talar till små barn.

Balans

Bebisar har tunga huvuden i förhållande till sin lilla kropp och därför är det viktigt att hålla huvudet upprätt. Efter cirka 2 månader börjar balansen i huvudet att bli något stadigare. Däremot måste huvudet fortfarande stödjas och det dröjer innan barnet blir helt stadigt i nacken och kan sitta själv.

Känsel

Känseln utvecklas tidigt och beröring är viktigt för små barn som har ett stort behov av närhet, kontakt och trygghet. Att ha mycket kontakt hud mot hud är väsentligt när det kommer till anknytning, men gör också barnet lugnt och tryggt.

Synen

Hur långt ser en nyfödd? Barns ögon och syn utvecklas långsamt och det är först efter två månader som barnet kan fixera blicken på cirka tre decimeters avstånd. Eftersom barn ser suddigt tycker de om att titta på mönster med starka kontraster och saker som rör sig ofta.

Barns huvud och fontanell

Huvudet består av åtta skallben som inte är riktigt sammanväxta när barnet föds. Att huvudet är formbart när barnet är litet är viktigt, dels för att mamman ska få en enklare förlossning men också för att hjärnan skall få plats att växa. Det är bland annat därför som BVC mäter barnets huvud. Mellanrummet mellan skallbenen kallas fontanell och skyddas av en stark hinna och hud. Barnet föds med två fontaneller – den större som känns högst upp på huvudet och den mindre som finns på bakre delen. Fontanellen är väldigt ömtåligt hos bebisar fram till 2 års ålder. Därför bör man vara försiktig med barns huvud men du behöver inte vara rädd för att försiktigt tvätta eller smeka barnet över fontanellen.

Leende liten bebis - Semper Barnmat

Tänderna tittar fram

När får barn tänder? De första tänderna brukar titta fram runt 6 månaders ålder, ibland tidigare och ibland något senare. Det kallas tandsprickning när de första mjölktänderna är på väg att titta fram. Om du tycker att ditt barn börjar att dregla, skrika och bita i saker mer än vanligt kan det vara ett tecken på att tänderna är på gång. Många barn upplever att det kliar när tänderna tittar fram. Då kan en bitring underlätta besvären. Det finns även bedövande kräm du kan köpa på Apoteket som du kan smörja på barnets tandkött.

Så lyckas du med tandborstningen

Samtidigt som den första tanden bryter fram kommer troligtvis en del tankar kring hur du bäst tar hand om barnets tänder. Börja med att vänja ditt barn vid tandborste så snart den första tanden tittar fram. Då blir det lättare att få in rutinen med tandborstning. Välj en mjuk, liten tandborste och låt barnet vänja sig vid den genom att leka med den och ha den i munnen.

Borsta ditt barns tänder morgon och kväll med en liten klick av fluortandkräm (som stärker tanden) ungefär så stor som ditt barns lillfingernagel. Välj en mildare tandkräm som är anpassat för mindre barn. När barnet är litet är det oftast enklast att borsta tänderna medans barnet ligger på rygg.

När barnet blir större kan det sitta i ditt knä och ha stöd för huvudet. Gör gärna tandborstningen till något lekfullt till att börja med så har barnet lättare för att acceptera rutinen. Tandborstning är en viktig rutin så försök hitta ett sätt som fungerar bra för er.

Socker, tänder och barn

Tänderna ska hålla en lång tid, så det är viktigt att hålla mjölktänderna friska. Mjölktänder är inte särskilt tåliga och är extra känsliga för karies. Om karies utvecklas till hål i mjölktänderna kan det i värsta fall skada de permanenta tänderna som ännu inte kommit upp. Om barnet skadar sina tänder bör du söka tandläkarvård. De kan hjälpa dig att bedöma om något behöver göras.

Vatten är den bästa törstsläckaren. Att godis innehåller massor av socker vet de flesta. Men vissa drycker och mat kan innehålla dolt socker, exempelvis yoghurt och juice. Välj att ge annat än söta drycker i nappflaskan eftersom söta drycker ökar risken för att tänderna far illa. Generellt så är småätande och smådrickande något som sliter mycket på tänderna.

I Sempers barnmat tillsätter vi inte något socker. Allt socker i maten är sockerarter som förekommer naturligt t.ex. i frukt eller mjölk. Alla barn är olika och utvecklas i olika takt, det är inget konstigt.

Läs mer om ditt barns utveckling på 1177. Du kan också kontakta BVC om du behöver stöd eller har frågor om ditt barns utveckling.